Automobilį įvažiavime į savo namo kiemą Dariaus ir Girėno gatvėje trumpam palikęs vyras neišvengė policijos pareigūnų baudos ir teisybės ieško Susisiekimo ministerijoje. Šioje gatvėje vienas šalia kito rikiuojasi daugiau gyvenamųjų namų. Nubausti būti rizikuoja ir kaskart į savo namus grįžę Virginijaus kaimynai.

Patys prašė, patys pateko į bėdą

Dariaus ir Girėno gatvėje, netoli „Simex“ prekybos centro, stovi ženklas „Sustoti ir stovėti draudžiama“. Tačiau, kad jis šioje vietoje atsirastų, kadaise pageidavo patys gyventojai. Esą kai ženklo nebuvo, automobilius gatvėje statydavo prekybos centro klientai ir nebūdavę įmanoma išvažiuoti iš kiemų.

„Tačiau dabar patys patekome į bėdą. Dar pernai spalio mėnesį grįžęs namo trumpam palikau mašiną ant įvažiavimo į savo kiemą. Kažkas ją nufotografavo ir nusiuntė nuotrauką Tauragės policijai. Man buvo skirta bauda. Kadangi su pareigūnais nesiginčijau, sumokėjau pusę minimalios baudos – 50 litų. Bet įsivaizduokite, kokia kurioziška situacija – dabar mes net negalime parvažiavę namo atsidaryti kiemo vartų, negali pas mus atvažiuoti svečių. Jei žmogus trumpam pastatys mašiną, kol ateis prie durų, gali būti nubaustas. Įvažiavimai į mūsų kiemus buvo įrengti valstybės lėšomis, ne mes patys juos išsiasfaltavome. Tai kaip mums parvažiuoti namo?“, – dėstė tauragiškis.

Vyras sako bandęs ieškoti teisybės Tauragės policijos komisariato Kelių policijos viršininko Kęstučio Lukošiaus kabinete, tačiau šis į kalbas nesileidęs. Kreipėsi ir į Tauragės regiono kelių tarnybą. Iš ten gavo Dariaus ir Girėno gatvės planą. Jame matyti, kad šios gatvės ribos neapima įvažiavimo į kiemus, tačiau į jas patenka automobilių stovėjimo aikštelė kitoje gatvės pusėje, prie „Simex“ prekybos centro. Tai kodėl policija nebaudžia ten statomų automobilių vairuotojų?

Ministerijos nuomonė: bausti nereikėjo

V. Šimkūnas pagalbos kreipėsi ir į Susisiekimo ministeriją. Iš ten gavo atsakymą, kad Susisiekimo ministerijai teisės aktai nesuteikia aiškinti įstatymų ir kitų teisės aktų, todėl atsakydamas V. Šimkūnui ministerijos Kelių transporto ir civilinės aviacijos politikos departamento direktorius Gražvydas Jakubauskas pateikė tik nuomonę.

Kaip V.Šimkūnui išaiškino ministerijos atstovas, „kelio ženklo „Sustoti draudžiama“ paaiškinime nurodyta, kad draudžiama transporto priemonėms sustoti (stovėti) toje kelio pusėje, kurioje yra kelio ženklas, išskyrus sustojimą maršrutiniam transportui skirtose stotelėse. Vadovaujantis šiomis Kelių eismo taisyklių nuostatomis manytina, kad įvažiavimas į teritoriją taip pat laikytinas keliu, o ženklas „Sustoti draudžiama“ galioja tik tame kelyje ir toje kelio pusėje, kur yra įrengtas, ir negalioja kituose keliuose (įvažiavimuose). Mūsų nuomone, Jūsų pateiktoje schemoje pavaizduotas automobilis stovi išsukęs iš kelio, kuriame įrengtas kelio ženklas „Sustoti draudžiama“, į kitą kelią (įvažiavimą), todėl minėto kelio ženklo reikalavimai šiam automobiliui neturėtų būti taikomi“.

Kelių policijos viršininkas: vartus galima palikti atvirus

Tačiau toks ministerijos Kelių eismo taisyklių aiškinimas – ne rodiklis Tauragės kelių policijos viršininkui Kęstučiui Lukošiui. Jis teigia, kad Tauragės pareigūnai elgiasi pagal „įstatymo raidę“ ir Kelių eismo taisyklių (KET) neinterpretuoja, kaip ir nekomentuoja kitų institucijų (šiuo atveju Susisiekimo ministerijos) nuomonės.

Paklaustas, ką šiuo atveju daryti Dariaus ir Girėno gatvės gyventojams – juk jiems tapo keblu parvažiuoti namo, K.Lukošius patikino, kad yra būdų, kaip neišlipus ir nesustabdžius automobilio atsidaryti kiemo vartus – išvažiuojant palikti juos atvirus arba įsirengti automatinį vartų atidarymą.

„Namo parvažiavęs žmogus šiuo atveju turi teisę sustoti trumpam, tai būtų laikas, skirtas keleiviams išlaipinti“, – sakė K.Lukošius.

Paklaustas, koks būtų tas „nebaudimo laikas“ – galbūt penkios minutės, Kelių policijos viršininkas patikino, kad keleiviams išlaipinti penkių minučių neprireiktų. Į klausimą, kaip elgtis šių namų gyventojų svečiams, trumpam stabtelėjusiems prie vartų, kad būtų įleisti į kiemą, Kelių policijos viršininkas atsakyti atsisakė.

Gal susišnekėti padėtų viešumas?

Vyriausybės viena geriausių vairavimo mokyklų Tauragės apskrityje pripažįstamos „Bicedos“ direktorius Vidmantas Šimaitis sako, kad tokiu atveju reikia žiūrėti į oficialias kelio ribas. Jei įvažiavimas į kiemą nėra kelio dalis, o keliui, pasak V.Šimaičio priklauso kelkraštis ir, jei yra, dviračių takas, automobilį statyti įvažiavime galima.

„Bjauri čia situacija. Tik, žinoma, policijai žmogiškumo faktoriaus nėra, jie žiūri pagal įstatymo raidę“, – sakė V.Šimaitis.

Pastarąjį Gordijaus mazgą išnarplioti padėtų teismas. Tačiau policijos nubaustas V. Šimkūnas sako neturįs laiko bylinėtis ir spėlioja – galbūt su Tauragės policija susikalbėti žmoniškai padėtų viešumas?