Svarbiausi dalykai – gremžtukas ir šluotelė

Automobilių ir vairavimo mokymo ekspertas Artūras Pakėnas DELFI teigė, kad automobilyje žiemą yra svarbiausi du įrankiai: gremžtukas ir šluotelė. Visa tai, kad stiklai visuomet būtų švariai nuvalyti ir kad gerai matytumėte kelią.

„Jeigu automobilis yra normalus ir techniškai tvarkingas, reikėtų turėti gremžtuką ir šluotelę. Šių pagrindinių dalykų tikrai reikėtų. Toliau viskas priklauso nuo sniego. Jeigu sniego ir nebus daug, gremžtukas nepakenks, nes kartais būna pašalusių rytų, sniego kaip ir nėra, bet langas būna užšalęs. Tada reikia pagremžti. Kiekvienas vairuotojas turėtų tai laikyti automobilyje, nes dažnai matome, kad neturintys gremžtuko su nuolaidų kortelėmis langus krapšto“, - sakė A. Pakėnas.

Anot specialisto, visi kiti dalykai yra individualūs. Jeigu dažnai važiuojate prastai valomais keliais, reikėtų ir kastuvo: „Jeigu žmogus žino, kad jo akumuliatorius yra silpnas arba automobilis blogai užsikuria, tada galbūt jis nusipirks pakrovimui skirtus laidus. Bet gal geriau nepirkti laidų, o nuvažiuoti į servisą ir sutvarkyti automobilį. Problemos su akumuliatoriais prasideda dėl to, kad vairuotojas nepasitikrino, ar automobilis techniškai tvarkingas, nes vasarą to nesijaučia. Jeigu nesiimta priemonių prieš žiemą, tikrai reikėtų turėti laidus ir net trosą, kad blogiausiu atveju galima būtų patempti. Taip pat reikėtų turėti ir kastuvėlį, jei kartais kiltų didelė pūga.“

Atsargai laidai nepakenks

Panevėžio profesinio rengimo centro mokytojas Arvidas Basakirskas DELFI teigė, kad jei naujas akumuliatorius, didelių problemų kilti neturėtų.

„Jeigu akumuliatorius senas, atsargai laidus reikėtų vežiotis. Jeigu akumuliatorius naujas, patikrinus, ar jis įkrautas, daugiau jokių pagalbinių priemonių neturėtų reikėti. Prieš žiemą reikėtų pasitikrinti akumuliatoriaus būklę. Geriausia, kad tai darytų profesionalai. Jeigu akumuliatorius išsikrovęs ir yra didžiulis šaltis, tikrai gali būti bėdų. Ir be pakrovimui skirtų laidų geriau nevažiuokite“, - kalbėjo A. Basakirskas.

Daiktai, kuriuos automobilyje būtina turėti žiemą

Portalas washingtonpost.com žiemą vairuotojams mašinoje rekomenduoja turėti dar daugiau papildomų daiktų, kurie gali ne tik palengvinti situaciją, bet ir kritiniais atvejais išgelbėti gyvybę.

- Neužšąlantis skystis langams. Tiesa, jį pripilti į bakelį turite dar prieš šalčius, nes staiga pašalus tai padaryti gali būti per vėlu. Taip pat geriausia jo visada turėti automobilyje, kad ištuštėjus bakeliui nekiltų problemų.

- Stiklo grandiklis ir maža šluotelė. Dėl šių priemonių jūsų automobilio langai visuomet bus švarūs ir gerai matysite kelią.

- Kastuvas. Kai žiemą būna daug sniego, įstrigti galima net ir daugiabučio kieme. O važiuojant už miesto ribų kastuvas bus nepakeičiamas.

- Pledas / kilimėlis. Keičiant ratą ar bandant pačiam susitvarkyti automobilį, šilti daiktai padės nesušalti. Taip pat tai pravers, jei žiemą netikėtai suges automobilis.

- Laidai, skirti akumuliatoriaus pakrovimui. Jie yra ypač svarbūs senesnių automobilių savininkams.

- Druska ir smėlis. Verta vežiotis šių priemonių, kad jei atsitiktų taip, jog negalėsite pakilti į kalną, turėtumėte ko pabarstyti po automobilio ratais.

- Žiebtuvėlis. Žiemą daug laiko automobilyje praleidžiame tamsiu paros metu. Jeigu jame reikia surasti kokį daiktą arba pakeisti ratą, vargstate kur kas ilgiau dėl šviesos trūkumo. Prožektorius padės jums įvykus įvairiems nakties nuotykiams

- Buksyravimo lynas. Buksyravimo lynas gali būti reikalingas dviem atvejais: neužsivedant automobiliui arba užklimpus pusnyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)