Jo įsitikinimu, vairuotojams pasirinkus mažesnį greitį ir nuosekliau laikantis kelių eismo taisyklių, žiemos avarijų statistika gali mažėti. Draudimo bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje duomenimis, žiemos mėnesiais užfiksuojama beveik 30 proc. daugiau automobilių avarijų nei vasarą, maždaug tiek pat išauga ir nepataisomai sugadintų automobilių skaičius. Skaudžiausia, kad eismo įvykiuose nukenčia žmonės – atlygindama keleiviams ir vairuotojams padarytas žalas ERGO žiemos sezono metu paprastai kompensuoja net 2,5 karto daugiau žalų nei vasarą.

B. Vanagas tokią statistiką aiškina paprastai. Pasak jo, žiemą, pasikeitus oro sąlygoms ir esant slidžiai kelio dangai, itin sumažėja padangų sukibimas su kelio paviršiumi. Vairuotojai nebesugeba pasirinkti saugaus greičio, kuris, esant prastam sukibimui, turėtų būti daug mažesnis nei įprastomis oro sąlygomis. Kitaip automobilis pasidaro nevaldomas ir pradeda slysti.

Žiemos ralyje, kuris vyko sausio pabaigoje, dalyvavo ne naujokai, tačiau net ir patyrę lenktynininkai pakliuvo į avarines situacijas. Dažnu atveju jų priežastis – posūkyje netinkamai pasirinktas greitis.

„Žiūrovai dažnai stebisi, kad lenktyniniai automobiliai žiemos ralyje važiuoja greičiau nei ta pačia žvyruota trasa vasarą. Tai susiję su sportinių automobilių padangomis. Siaurose padangose yra sumontuota apie 300 beveik 1 centimetro ilgio dyglių, kurie padeda suvaldyti dideliu greičiu lekiantį automobilį, tačiau vairuojantiems specialiai neparuoštus automobilius patariu nepamiršti, kad eismo sraute naudojamas automobilis – ne sportinis bolidas“, – teigė B. Vanagas.

Lenktynininkas taip pat atkreipia vairuotojų dėmesį, kad šie skubėdami nenumotų ranka į apledėjusį stiklą ar žibintus, pasirūpintų geru matomumu. Net šie faktoriai gali sukelti avarinę situaciją.

„Norint saugiau jaustis kelyje, žiemą reikia daugiau praktikos. Siūlyčiau susirasti specialią aikštelę ir pamėginti išprovokuoti automobilį slydimui, taip pajusite, kas nutinka patekus į avarinę situaciją. Tokia patirtis suteiks galimybę pajusti, kaip automobilis reaguoja esant slidžiai dangai, paruošti savo reakciją ir veiksmus esant tokioms aplinkybėms“, – sakė B. Vanagas.

Lenktynininkas įspėja vairuotojus žiemą ypač atsakingai stebėti kelio dangą, pasirinkti saugų greitį ir nesumaišyti Lietuvos kelių su lenktynių trasomis. Profesionalūs ralio dalyvių įgūdžiai ir specialiai paruoštos transporto priemonės leidžia saugiai važiuoti net ir itin dideliu greičiu, tačiau vairuojant paprastą automobilį reikia išlikti budriam ir nepervertinti savo vairavimo sugebėjimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)