Atpažinti vandenyje pabuvojusį automobilį yra ne vienas būdas. Pirmiausia atvykus į gyvą automobilio apžiūrą vertėtų pasikliauti, tiesiogine to žodžio prasme, savo uosle. Įmonės „Longo LT“ vadovas Paulius Valiukėnas sako, kad jei automobilio salone yra jaučiamas specifinis drėgmės kvapas – tai gana akivaizdus ženklas, kad automobilis kažkada buvo ištrauktas iš vandens.

„Tai paprastas ir elementarus būdas suprasti, kad transporto priemonė, deja, bet buvo kažkokiu būdu užsemta vandens. Salone tvyrantis drėgmės kvapas, susimaišęs su dulkėmis, pakankamai aštrus ir, praktiškai, nėra panaikinamas. Visgi bandantys nuslėpti skendimo faktą pardavėjai dažnai ir intensyviai tokį automobilį vėdina. Tad jei atvykus į aikštelę pamatysite, kad keli automobilio langai yra nuleisti, ko gero, tai daroma tam, kad užmaskuotų drėgmės kvapą apžiūros metu“, – sako ekspertas.

Dar vienas būdas, kuris gali padėti identifiuoti buvusias automobilio „maudynes“ vandenyje – drėgmės likučiai ir vandens žymės. Jei automobilis ilgai buvo vandenyje, ištraukus sunku jį gerai išdžiovinti.

„Yra kelios automobilio vietos, kurios apsemtos vandens labai sunkiai džiūsta, pavyzdžiui, vietos po kilimėliais, bagažo skyrius, ratų angos. Verta patikrinti ir kilimėlius, ar ant jų nėra likusių drėgmės žymių. Vanduo taip pat gali kauptis vėdinimo sistemoje, todėl apžiūrėdami automobilį įjunkite šildymą ir būkite labai atsargūs, jei langai imtų rasoti“, – perspėja P. Valiukėnas.

Ne paslaptis ir tai, kad metalo ir vandens sąveika ilgą laiką gali palikti rūdžių žymes ant automobilio. Todėl prieš perkant automobilį reikia atidžiai jį apžiūrėti – ypač automobilio apačią ir vietas po variklio dangčiu.

„Ketinant pirkti naudotą automobilį, natūralu, kad smulkių laiko atspindinčių rūdžių požymių galima aptikti. Tačiau jei jų yra daugiau nei būdinga ilgesnio amžiaus automobiliui – galima įtarti, kad pastarasis vandenyje buvo pakankamai, jog šis jam padarytų žalos“, – versiją pateikia ekspertas.

Visgi labiausiai vanduo gali pakenkti elektroninėms automobilio sistemoms ir gedimų sunku nepastebėti: „Įsėdus į automobilį ir užkūrus variklį reikėtų patikrinti automobilio žibintus, garso sistemą, prietaisų skydelį. Atkreipti dėmesį ar nedega įspėjamieji žibintai vairavimo metu. Jei pastebite daugiau nei vieną gedimą, susirūpinti tikrai vertėtų“, – teigia P. Valiukėnas.

Jei pasinaudojus visais išvardytais būdais vis dar nėra aišku, ar automobilis kada nors skendo ar visgi tokios patirties jis neturėjo – tai išaiškinti padėtų nuodugni ir kokybiška automobilio patikrą sertifikuotose autoservisuose.

„Siekiant apsisaugoti ir išvengti nemalonių staigmenų ateityje dėl automobilio būklės, vertėtų jį profesionaliai patikrinti. Kompiuterių pagalba yra atliekamos elektros instaliacijos patikros, kurios nustato ar automobilis turi pažeidimų ar ne. Jei pažeidimai yra užfiksuojami, išvadą, kad automobilis buvo skendęs galime patvirtinti“, – sako P. Valiukėnas ir priduria, kad patikimą patikrą kompiuteriu pasiūlyti gali kiekvienas sertifikuotas automobilių pardavėjas.

Jis taip pat pažymi, kad perkant automobilį iš turgaviečių ar pavienių fizinių asmenų svarbu išlaikyti didesnį budrumą: „Neretai pavieniai automobilių perpardavėjai neatskleidžia visų kortų apie automobilį, juolab jei jis buvo apsemtas vandens. Kiekviena minutė, para, jau nekalbu apie ilgesnį laiko tarpą vandenyje, bet kokiai transporto priemonei yra žalinga, o pasekmės labai panašiai neigiamos. Tad jei pardavėjas apie tai nutyli, o jums kyla dvejonių – verčiau toliau paieškas pratęsti kreipiantis į sertifikuotą automobilių pardavėją, kuris ne tik privalo pateikti teisingą informaciją apie automobilį, bet ir parūpinti garantijų“, – pataria P. Valiukėnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją