Vairuotojai per žiemą įgauna įgūdžių vairuoti nepalankiomis eismo sąlygomis, esant snygiui prie vairo jaučiasi drąsiau nei rudenį, kai tik atsiranda pirmasis sniegas. Tačiau penktadienį, šeštadienį buvo itin sudėtingos eismo sąlygos, todėl avarijų išvengti buvo išties sunku.

„Nelaimingų įvykių nuo pat penktadienio popietės netrūko visuose didžiuosiuose šalies miestuose. Avarijos vyko dėl slidžios kelio dangos, vairuotojai klimpo į kelkraštyje sustumtą sniegą. Be to, ypač daug nuostolių fiksavome A1 kelyje – netrūko ir masinių avarijų“, – situaciją komentuoja „Lietuvos draudimo“ Klientų aptarnavimo centro vadovas Mantas Norkus.

Anot jo, buvo fiksuotas ne vienas toks atvejis, kai prie jau įvykusios avarijos prisidėjo naujų automobilių, nes vairuotojai nesugebėjo įvertinti priekyje esančios kliūties.

„Nuo mums įprasto avarijų srauto šią žiemą, pastarosiomis dienomis nuostolių skaičius ūgtelėjo 30 proc. Didžioji įvykių dalis buvo būtent penktadienį ir šeštadienį. Didžiausi nuostoliai fiksuojami, kai vairuotojai nuvažiuoja nuo kelio į griovį, atsitrenkia į medį, kitas transporto priemones. Priklausomai nuo automobilio brangumo, nuostoliai gali siekti ir kelias dešimtis tūkstančių eurų.

Žinoma, dėl slidžios kelio dangos netrūksta ir smulkesnių avarijų, kaip kad atsitrenkimų stovėjimo aikštelėse, mažesniuose keliukuose. Tokie eismo įvykiai siekia apie 500–700 eurų, gali augti iki 2 tūkst. eurų“, – sako Mantas Norkus.

Kaip pastebi draudimo ekspertas, šią savaitę vis dar pranašaujami permainingi orai, kai dieną numatomi krituliai ir pliusinė oro temperatūra, o naktį – minusinė. Tai itin kenkia kelių būklei, ardo kelio dangą, todėl neišvengiamai bus daugiau nuostolių ir dėl duobių keliuose.

„Kita savaitė turėtų būti kritinė, nes visi asfalto mikro įtrūkimai taps duobėmis – vanduo šaldamas plečiasi, todėl labiau ardo kelio dangą. Duobių keliuose šiemet ir taip netrūksta, nuostolių skaičiai dėl jų išties rekordiniai, tačiau dėl vis dar esančių temperatūrų pokyčių situacija bus tik blogesnė.

Taigi, vairuotojai dar negali atsipalaiduoti – žiema traukiasi sunkiai, todėl ir nuostolių skaičiai nemažėja. Vis dar būtinas atidumas, stebėkite kelio dangą, apvažiuokite duobes, pasilikite ilgiau laiko kelionei. Susitelkus į kelią išties daugiau tikimybės, kad pavyks išvengti nelaimių“, – pataria „Lietuvos draudimo“ ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją