Jame piktinamasi kaimynu Vytautu Drukteniu, dėl kurio esą techniškai netvarkingo automobilio po žiemos švenčių kieme vos neįvyko nelaimė – sprogimas. Ir nesvarbu skundžiantiems, kad kuro bala atsirado visai netyčia, sugedus mašinai. Nesvarbi ir ta „mažytė“ detalė, kad Vytautas prieš pusmetį neteko abiejų kojų.

Neapsikentė netvarkingu kaimynu?

Į redakciją paskambinę Vytauto g. 4C namo gyventojai teigė nebegalintys pakęsti neįgalaus kaimyno, vairuojančio netvarkingą mašiną. Iš jos, pastatytos šalia laiptinės, neva upeliais teka tepalai ir dar kažkokie skysčiai.

„Kiemas naujai sutvarkytas. Gaila, kad jis taip teršiamas. Į pastabas Vytautas nereaguoja. Kaimynai esame bejėgiai“, – skundėsi prisistatyti nepanorę asmenys.

Žurnalistei nuvykus į daugiabutį Vytauto gatvėje, neįgaliajam statyti automobilį skirta vieta buvo laisva. Pirmajame aukšte pakalbinta viena apskųsto V. Druktenio kaimynių teigė jokių priekaištų šiam vyrui neturinti.

„Taip, prieš šventes jis turėjo problemų su mašina, tačiau susitvarkė, ir tiek. Gyvena kartu su žmona, nieko blogo negaliu apie jį pasakyti“, – kalbėjo pirmojo aukšto gyventoja.

Moteris pasakojo, kad pernai abiejų kojų netekęs Vytautas gyvena penktajame aukšte. Kaip jis kaskart užlipa į namus? Belieka įsivaizduoti ilgą ir sunkią kasdienę kelionę iš mašinos į lovą.

Išsigando galimo sprogimo

Pirmą kartą paspaudusi Vytauto durų skambutį, nesulaukiau, kad jas kas atidarytų. Tad užsukau pas kitą kaimyną. Šis išdėstė, dėl ko niršta kai kurie Vytauto g. 4C namo gyventojai.

„Turėjo Vytautas iš pradžių dvi mašinas. Viena buvo paversta konteineriu – visokias šiukšles ten jis mesdavo. Prašėm pašalinti, nes be reikalo vietą užėmė sutvarkytame kieme. O jos taip trūksta. Bet ir antrasis automobilis, 1999 metų gamybos „Peugeot“, techniškai netvarkingas. Visiems kartkartėmis palaša tie tepalai, bet po jo mašina dukart buvo atsiradusi didžiausia kuro bala. Ir važinėjosi su varvančia kurį laiką. Kuro žymė nuo pat Vytauto gatvės iki jo automobilio stovėjimo vietos liko. Juk sausi orai buvo, vaikai šaudė petardas per šventes, tad šalia laiptinės galėjo įsižiebti fakelas – kilti nemenkas sprogimas. Galėjom kviesti aplinkos apsaugą, gaisrininkus, bet nesinorėjo neįgaliam žmogui kelti problemų“, – kalbėjo Vytauto kaimynas.

Anot jo, pastaruoju metu problemos neliko, nes kaimynas automobilį buvo nugabenęs pas meistrus.

„Nenorim pyktis. O ir jokių kitų priekaištų tai šeimai neturiu. Nėra jis koks akiplėša. Nelabai ir bendraujam. Gyvena Vytautas su žmona kiek atsiskyrę. Kažin, ar ir jus įsileis“, – nuteikė mane vyras.

Antrą kartą pasibeldžiau į Vytauto buto duris. Šįkart jas atidarė moteris. Ir maloniai sutiko pasikalbėti.

Skundą nulėmė pavydas?

Vytauto žmonos Onos teigimu, prieš šventes sugedo automobilio aukšto slėgio kuro siurblys. Dėl šios problemos kieme ir buvo atsiradusi bala. Moteris ją išvaliusi, apibėrusi smėliu.

„Mašiną sūnus nugabeno pas meistrą. Po švenčių problema pasikartojo. Kartą grįžome į namus vėlų vakarą, kai staiga į duris pasibeldė kaimynas. Jis pranešė, kad nuo pat Vytauto gatvės vingiuoja kuro juosta, o po mūsų mašina kieme – didžiulė bala. Sūnus dar naktį pakėlė piktas tą patį meistrą, šis atvyko žiūrėti, kas nutiko. Aš į kuro balą primečiau skudurų, kad kuo greičiau viską sugertų. Tikrai abejingai į viską nežiūrėjome. Suprantu, kad negerai. Bet juk ne iš blogos valios tai nutiko. Man aikštelės švara pačiai labai rūpi: rinkau parašus, kad ją 2013 metais išasfaltuotų“, – pasakojo Ona.

Staiga moteris susigraudino: „Neįsivaizduoju, kam neįtikome. Su niekuo nesipykome. Mane juk samdo valyti mūsų kiemą, laiptines. Kokios netvarkos tik neprisižiūriu. Visur cigarečių nuorūkos, prie mano sodintų gėlyčių – šunų išmatų krūvos, bet ar pasakiau kada kaimynams bent žodį? Valiau, ir tiek. O dabar tokia nelaimė mums nutiko, ir toks pykčio protrūkis, skundas spaudai. Kaimynai, būkit supratingesni, juk kai vyras neteko kojų, mašina jam – vienintelis džiaugsmas. Nereikia jam pavydėti“.

Paklausta, apie kokį pavydą kalba, moteris teigė sulaukusi priekaištų dėl vasarą kieme įrengtos automobilio stovėjimo vietos neįgaliajam. Ji – prie pat laiptinės, o ženklas neva užstoja vieniems šviesą.

Kaimynai padėjo, o dabar skundžia

Pakalbėjusios su Ona, nusileidome prie automobilio. Jame kantriai sugyventinės laukęs Vytautas kramsnojo duonos riekelę. Išgirdęs kaimynų nuogąstavimus, vyras patvirtino, ką buvo sakiusi Ona: su niekuo nesipyksta. Po operacijos kaimynai net sušoko ir užnešė jį į butą. O kai meistras vietoje mašiną vakare tvarkė, net perspėjo, kad tariamas vagis aplink automobilį sukasi.

„Gal kada ir subariau ką, kad rūko. Juk man sunku kvėpuoti – širdis silpna, o lipant laiptinėje tokia dūmų užsklanda. Tačiau ne tai pykčio esmė. Pavydi, matyt, dėl tos neįgaliojo automobilio statymo vietos kieme. Bet juk ji ne mano asmeninė. Sunku man be kojų mašiną išvairuoti. Turėtų suprasti. O ir į penktą aukštą pakilti nuolat būna iššūkis“, – teigė Vytautas.