Klaipėdos kelių policijos biuro viršininko Ramūno Šideikio teigimu, rūkymas vairuojant Lietuvoje nėra laikomas Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimu.

„Visų pirma kiekvienas toks veiksnys turi būti patikrintas tam tikrais tyrimais. Jei tyrimas parodo, jog tai tikrai kelia grėsmę, tuomet reikia šį faktą reglamentuoti. Šiuo metu nežinau tokio draudimo, kuris neleistų rūkyti vairuojant“, - teigė pareigūnas.

Blaško dėmesį

Tačiau Klaipėdos darbo rinkos mokymo centro direktorė Birutė Dirmotienė teigė, jog kartais reikia ne tik aklai vadovautis kelių eismo taisyklėmis, bet ir atsižvelgti į saugaus eismo reikalavimus.

Direktorės teigimu, rūkymas, kaip ir kitos pašalinės veiklos, vairavimo metu stipriai blaško vairuotojų dėmesį. Pasak B.Dirmotienės, 100 kilometrų per valandą greičiu judantis automobilis, per sekundę nurieda apie 25 metrus, tad kiekviena nekoncentruoto dėmesio akimirka vėliau gali turėti skaudžių pasekmių.

„Vien atsiliepdami mobiliuoju telefonu mes dėmesį nuo vairavimo nukreipiame 5-ioms sekundėms. Ta pati situacija yra ir su rūkymu. Gi reikia cigaretę ištraukti iš burnos ar ją prisidegti. Tad rūkymas vairuojant kelia tokią pat grėsmę, kaip ir bet koks kitas pašalinis veiksmas.“, - teigė centro direktorė.

Drausti nesiima

Paklausta ar reikėtų bausti vairuotojus, kurie rūko vairavimo metu, B.Dirmotienė teigė, jog visų pirma reikia, jog patys vairuotojai suvoktų, kokia grėsmė jų laukia, jeigu jie užsiims pašaline veikla vairavimo metu.

Šiuo metu konkrečių tyrimų, kiek autoįvykių yra įvykę dėl to, jog vairuotojas vairuodamas automobilį rūkė, atlikta nėra. Tačiau, pasak specialistės, vairuotojai turėtų suprasti, jog be rūkymo yra ir kitų, iš pirmo žvilgsnio nepavojingų veiklų, kurių vairuodami automobilį žmogus turėtų vengti.

„Vairuotojo dėmesį taip pat stipriai blaško hiperaktyvūs automobilyje esantys keleiviai. Gali pasirodyti, jog jie nieko blogo nedaro, tačiau tam tikri jų veiksmai ar kalbos gali blaškyti vairuotojo rimtį. Taip pat vairuotojai turėtų vengti garsiai automobilyje klausytis muzikos“, - kalbėjo B.Dirmotienė.

Apie draudimus rūkyti vairavimo metu vis garsiau kalbama ir daugelyje Europos šalių. Didžiosios Britanijos medikai prieš metus paragino šalies valdžią imtis priemonių, tam, kad būtų uždraustas rūkymas prie vairo. Rusijoje net du kartus tokią idėją viešai aptarė ir Dūmos deputatai. Tačiau kol kas nei vienoje šalyje toks draudimas nebuvo priimtas.