Pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacijos „Baltai Juoda“ inicijuota akcija siekė paraginti žmones atsakingiau laikytis taisyklių, kurios draudžia teisės neturinčiam asmeniui statyti automobilį neįgaliojo ženklu pažymėtose vietose, kartu siekta skatinti poreikį saugoti vienas kitą ir rūpintis visuomenės gerove.

Kartu su „Baltai Juoda” akciją vykdė Kauno apskrities VPK Kelių policijos valdybos atstovai, Kauno apskr. VPK bendruomenės pareigūnai, Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus atstovai bei negalią turintys vairuotojai.

Ant pažeidėjų automobilių buvo klijuojami žaismingi akcijos lipdukai su užrašu: „Atspėk mano negalią!”. Pasak akcijos rengėjų, taip siekta apeliuoti į kelių eismo taisykles pažeidžiančių vairuotojų sąžinę.

Pareigūnai pažeidėjams skyrė baudas.

Tiesioginė akistata

Akcijoje dalyvavęs 25 m. studentas Dalius Žymantas, šešetą metų besinaudojantis neįgaliojo vežimėliu, piktinosi nedrausmingu sveikų vairuotojų elgesiu: „Dažniausiai su pažeidimais susiduriu masinėse susibūrimo vietose – prekybos centruose. Tokie vairuotojai teisinasi, kad skuba, kad neranda, kur pastatyti automobilio. Bet iš tikrųjų, jie tiesiog tingi kiek toliau paėjėti“.

Vaikinas siūlo pažeidėjus bausti viešumu: „Tuomet jiems bus gėda patiems“.

D. Žymantas atviravo, kad problemų sukelia ir netaisyklingas transporto priemonės pastatymas šalia neįgaliesiems skirtų vietų, kuomet užblokuojamas patekimas arba išlipimas iš neįgaliojo transporto vietos: „Būna, nuvažiuoji į parduotuvę, apsiperki, grįžti ir esi priverstas laukti kokią valandą, kol sugrįš vairuotojas pažeidėjas ir patrauks savo automobilį. Neseniai tokioje situacijoje vairuotojas net neatsiprašė ir išvažiavo kaip niekur nieko. Sveikieji to nesupranta“.

Pažeidėjams dėmesys nepatiko

Žurnalistei šalia didžiųjų Kauno prekybos centrų stebėjusiai akciją, teko įsitikinti, kad ji abejingų nepaliko: prekybos centro „Akropolis“ aikštelėje neįgaliojo vietoje automobilį pastačiusi teisės tam neturinti vairuotoja su mažamečiu vaiku, net neišklausiusi akcijos rengėjų, puolė įsakmiu balsu šaukti: „Ei, ei, kas čia vyksta?! Staigiai nuklijuokit! Žinot, eikit... su tom akcijom ir nejuokinkit žmonių!“.

Tuomet ji demonstratyviai nuplėšė nuo automobilio akcijos lipduką, švystelėjo jį ant žemės ir skubiai pasišalino.

Kitoje prekybos centro aikštelėje sutiktas pažeidėjas teisinosi neįgaliųjų ženklą pamiršęs namie ir žadėjo jį prisiklijuoti kaip įmanoma greičiau: „Kai grįšiu – iškart užsidėsiu, o dabar – iki!“ (ir užtrenkė automobilio dureles, - aut. past.).

Akcentuoja būsimiems vairuotojams

Kauno vairavimo mokyklos „Zebras“ instruktorius Linas Valatkevičius tikino, kad reikalavimas sveikiesiems neužimti neįgaliųjų transporto stovėjimui skirtų vietų aktyviai diegiamas būsimiems vairuotojams ir dėstant teoriją, ir praktinėse vairavimo pamokose.

„Vairavimo egzamine tai būtų kritinė klaida – juk nepaisoma kelio ženklo ar kelio ženklinimo reikalavimų, tai absoliutus eismo taisyklių ignoravimas“, - įspėjo L. Valatkevičius.

Jis pastebėjo, kad kuo prabangesnis automobilis – tuo dažniau jis sustoja neįgaliesiems skirtose vietose, o tai, pasak kalbėtojo, aiškiai parodo vairuotojo kultūrą, išsilavinimą ir moralę.

Vairavimo instruktorius ragina būti pilietiškiems ir aktyviai fotografuoti pažeidėjus, o nuotraukas viešinti: „Jei nuotraukoje aiškiai matyti pagrindinė informacija – data, valstybinis automobilio numeris, vieta – policija gali bausti už šį pažeidimą“.

Pašnekovo manymu, efektyviau būtų skirti ne piniginę baudą, o tarkim dviems savaitėms ar mėnesiui atimti teisę vairuoti: „Tada žmogus susimąstys“.

Siūlo drausminti patiems

Kauno apskr. VPK bendruomenės pareigūnas Paulius Klikūnas tikino, kad neįgaliųjų ženklų nepaisymo automobilių stovėjimo aikštelėse problema egzistuoja: „Tendencija vasarą padidėjo, nes žmonės šiek tiek atsipalaidavo ir teisės nebepaiso. Akcija „Atspėk negalią!“ norime parodyti, kad įstatymai lygūs visiems“.

P. Klikūnas aiškino, kad šiuos pažeidėjus įmanoma nubausti trimis būdais: nuobaudas skiria policija, savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius bei – patys gyventojai, kurie raginami siųsti pažeidėjų nuotraukas Kelių policijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)