„Pavasarį gatvėse atsiveria daug duobių, nuo jų skyla akmenukai, taip pat po šaltojo sezono keliuose lieka daug smėlio, žvyro gabaliukų – jie skrieja iš po ratų ir taip kelia pavojų automobiliams. Dažniausiai nukenčia priekiniai stiklai, neretai apgadinamas buferis ar variklio gaubtas“, – sako draudimo bendrovės „If“ transporto žalų grupės vadovas Dominykas Trimonis.

Šiais metais vidutinis akmenukų sukeltos žalos dydis siekia 275 eurus – tai maždaug penktadaliu daugiau nei vidutinė išmoka už tokią žalą 2014-aisiais. D. Trimonis teigia, kad išmokos už stiklų remontą ar keitimą kasmet po truputį auga. Tam įtakos turi naujesnis apdraustų transporto priemonių parkas ir sparčiai tobulėjančios stiklų gamybos technologijos – šios automobilių detalės tampa išmanesnės dėl montuojamų daviklių, kurie vairuotojui perduoda vis daugiau signalų, o tai ženkliai kelia stiklo kainą.

Stiklus remontuojanti ir keičianti įmonė „Carglass“ atkreipia dėmesį, kad pagrindinė daugumos priekinių stiklų skilimo priežastis – įdauža, atsiradusi akmenukui atsitrenkus į stiklą. Pažeidimo vietoje susidaro įvarža, tuomet stiklas gali skilti net dėl silpniausios vibracijos: važiuojant per duobes, greitį ribojantį kalnelį ar atsitrenkus į šaligatvio bortelį. Dažniausiai – 85 proc. atvejų – pažeidžiami priekiniai automobilio stiklai, 10 proc. – šoniniai ir 5 proc. – galiniai transporto priemonės stiklai.

„Mūsų patirtis rodo, kad mažas akmenukas gali pridaryti ir daugiatūkstantinių nuostolių – didžiausia iki šiol registruota žala, kurią sukėlė vienas akmenukas, – 6 600 eurų, kuomet teko keisti įskilusį šarvuoto BMW automobilio stiklą“, – teigė „Carglass“ direktorius Jurij Končanin.

Vienintelis būdas apsaugoti automobilį nuo skriejančių akmenukų – laikytis saugaus atstumo nuo priešais važiuojančių transporto priemonių. Jei vis dėlto akmenukas pataikė į stiklą, rekomenduojama įdaužą užklijuoti skaidriu lipduku ir kuo skubiau kreiptis į stiklus remontuojančią bendrovę. Neskyrus tinkamo dėmesio, iš pažiūros menka įdauža gali smarkiai skilti pačiu netinkamiausiu metu, pavyzdžiui, važiuojant į techninę apžiūrą ar vykstant į tolimą kelionę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)