Internetu į bendrovės klausimus atsakė beveik 3,2 tūkst. šalies vairuotojų. Gauti rezultatai liudija, kad dažniausiai KET pažeidimus sąmoningai daro jaunesni vairuotojai, vyrai iki 35 m. amžiaus.

Tuo tarpu vyresnieji taip kelyje elgiasi rečiau, kaip nurodo patys – tik kartais ar labai retai, sakoma pranešime žiniasklaidai.

„Šie tyrimo duomenys iš principo atspindi vairuotojų rizikingumą, kurį nustato draudimo bendrovės. Mūsų statistika taip pat rodo, kad asmenys nuo 35 metų pradeda vairuoti žymiai saugiau – jie jau būna sukaupę vertingos vairavimo praktikos, geriau įvertina pavojus, neturi polinkio perdėtai rizikuoti. Tuo pačiu, jie dar pasižymi puikia reakcija“, – aiškina „Lietuvos draudimo“ Gyventojų turto draudimo vadovas Andrius Gimbickas.

Niekada tyčia KET nenusižengiantys tvirtina apie 10 proc. šalies vairuotojų. Proporciškai tokių daugiausia tarp dvejų metų stažo neturinčių vairuotojų – net ketvirtadalis jų tvirtina niekada nepažeidžiantys KET reikalavimų. Taisyklių kelyje laužyti nelinkę ir 76 metų bei vyresni vairuotojai.

„Lietuvos draudimo“ atliktas tyrimas taip pat atskleidė 5 KET pažeidimus, kuriuos vairuotojai dažniausiai daro suprasdami, kad nusižengia galiojančiai tvarkai:

1. Viršija leistiną maksimalų greitį. Tai prisipažįsta darą 74 proc. vairuotojų.

2. Važiuoja per geltoną šviesoforo signalą, nors galėjo spėti ramiai sustabdyti automobilį. Šį veiksmą, suprasdami, kad elgiasi rizikingai, praktikuoja kas trečias vairuotojas.

3. Neleistinoje vietoje lenkia lėčiau važiuojančią transporto priemonę. Toks elgesys nesvetimas 25 proc. šalies vairuotojų. Pastebima, kad šį pažeidimą prie vairo vyrai daro dusyk dažniau nei moterys.

4. Kerta ištisinę liniją. Šį manevrą kelyje tenka atlikti 22 proc. vairuotojų

5. Nerodo posūkio signalo prieš sukdami. Į reikalavimą iš anksto prieš sukant parodyti posūkį pro pirštus retkarčiais pažiūri kas šeštas šalies vairuotojas.

„Įdomu pastebėti, kad šiais veiksmais vairuotojai ne tik rizikuoja būti nubausti, bet ir sukelia pyktį kitiems vairuotojams. Mūsų ankstesnis tyrimas parodė, kad vairuotojus itin erzina, kai kiti eismo dalyviai neparodo posūkio signalo, ypač – prieš sukdami į kairę, taip pat kai vairuotojai bando „įtilpti“ į sankryžą jau užsidegus geltonam šviesoforo signalui ir taip užblokuoja eismą kitiems automobiliams“, – sako A. Gimbickas.

„Lietuvos draudimo“ apklausa buvo vykdoma š.m. rugsėjo-spalio mėnesiais kartu su bendrovės inicijuotu nacionaliniu Kelių eismo taisyklių egzaminu, kuriuo siekiama skatinti eismo dalyvius prisiminti KET reikalavimus ir jų laikytis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)