Dalis jaunų vairuotojų vos išlaikę egzaminą ir gavę vairuotojo pažymėjimą jaučiasi ypač gerais vairuotojais, o sau leidžia labai daug. Iš to kyla avarijos, sužeidimai ir sugadinti gyvenimai. Džiugu, kad neatsakingų vairuotojų mūsų šalyje vis mažiau. Bent taip byloja Lietuvos policijos skelbiama statistika. Tuo metu įgūdžių tobulinimo klausimas keliamas vis dažniau ir dažniau. Gavus vairuotojo pažymėjimą galima savo patirtį didinti įvairiose privačiose aikštelėse ir mokymo centruose, kuriuose imituojama slidi danga bei kitos sudėtingos vairavimo sąlygos.

Ir visgi – viskas prasideda nuo teorijos. Juk prieš darant kiekvieną veiksmą prie vairo, dar reikia žinoti, kaip teisingai jį atlikti. Plius – egzistuoja daugybė dalykų apie kuriuos pradedantysis vairuotojas kartais apskritai nesusimąsto. Tad Autoplius.lt dalijasi dvidešimčia patarimų, kurie padės naujam vairuotojui susiformuoti teisingus įpročius.

1. Prieš pajudėdami iš vietos visuomet patikrinkite veidrodėlių padėtį. Jei automobilis jūsų – užteks „užmesti akį“ į veidrodėlius, kad įsitikintumėte, jog per naktį jų niekas nenulankstė. Jei automobilį dalijatės ar jis nuomotas – atidžiai patikrinkite visus tris veidrodėlius ir nustatykite juos taip, kad aiškiai matytumėte už jūsų esantį eismą. Pamiršus tai padaryti gali atsitikti taip, kad norėdami persirikiuoti nematysite automobilio esančio toje zonoje į kurią rikiuojatės. Tokiu atveju – pasekmės aiškios.

2. Reguliariai tikrinkite automobilio variklio skyriuje esančius skysčius: variklio alyvos lygį, aušinimo, stabdžių bei vairo stiprintuvo skysčius. Esant per žemam lygiui – papildykite. Pastoviai stebėdami transporto priemonės skysčių likučius, spėsite juos papildyti dar iki pasiekiant kritinę ribą. Jei jūsų automobilis naujas – tai daryti galima retesniais intervalais.

3. Reguliariai naudokite rankinį stabdį. Žmonės dažnai pamiršta naudoti rankinį automobilio stabdį ir palieka transporto priemonę įjungę pavarą, jei tai mechaninė greičių dėžė, arba įjungę stovėjimo padėtį jei ji automatinė. O rankinis stabdys taip ir lieka pamirštas. Nenaudojamas jis tiesiog tarnaus gerokai trumpiau. Vienintelė išimtis, kai rankinio stabdžio užtraukti nerekomenduojamas – jei automobilis paliekamas lauke, žiemą, ypač esant minusinei temperatūrai. Tuomet jis paprasčiausiai gali užšalti.

4. Prisisekite saugos diržą. Dėl kažkokių, šiuo metu jau nesuvokiamų priežasčių, anksčiau buvo „madinga“ važiuoti neprisisegus saugos diržo. Vieni, ko gero, norėjo atrodyti labai „kieti“, kiti sakė, kad diržas nepatogus. Turbūt buvo ir dar kokių nors pasiteisinimų. Tiesa ta, kad saugos diržas išlieka pagrindiniu jūsų gyvybės gelbėtoju avarijos metu. Dabartinę 3 taškų saugos diržų konstrukciją 1959 m. užpatentavo „Volvo“ ir suteikė pasaulio gamintojams laisvą licenciją naudoti šią technologiją nemokamai. Jei net svetimos šalies automobilių gamintojas atsisako užsidirbti pinigų jūsų gyvybės sąskaita – kodėl ja rizikuoti patiems?

5. Mokykitės pajausti, kokioje padėtyje yra jūsų automobilio ratai. Atsisėdus į automobilį atkreipkite dėmesį, kokiu kampu stovi jūsų transporto priemonė ir kaip pasuktas jos vairas. Tik tada lengvai pajudėkite ir pažiūrėkite ar jums pavyko atspėti. Ateityje šis veiksmas taps automatinis ir apie jį nebegalvosite. O išmokus pajausti automobilį, staigaus starto metu pavyks išvengti nereikalingo įvykio.

6. Parkuokite automobilį skirtingomis padėtimis. Turbūt visi turime vieną būdą, kuriuo pastatyti automobilį į parkavimo vietą mums sekasi geriausiai. Tai – visiškai normalu. Tačiau be abejonės skirtingos situacijos gyvenime priverčia vairuotojus automobilį statyti įvairiai. Autoplius.lt rekomenduoja pradedančiajam vairuotojui automobilį parkuoti įvairiais būdais: priekiu, galu, šonu bei įstrižai. Taip pastoviai šlifuosite savo parkavimo įgūdžius, o susidarius situacijai, kai teks greitai automobilį pastatyti į vieną ar kitą vietą – nekils problemų. Parkuodami transporto priemonę vadovaukitės veidrodėliais.

7. Prieš leisdamiesi į kelią įsitikinkite ar įjungtos jūsų automobilio artimos šviesos. Tai svarbu ne tik dėl to, kad Lietuvoje priimtos kelių eismo taisyklės nurodo visą parą eksploatuoti transporto priemones su įjungtais priekiniais žibintais, bet ir dėl to, kad avarijų tikimybė, važiuojant su išjungtomis šviesomis, išauga net 32 proc.

8. Jei jūsų automobilyje yra oro kondicionierius – periodiškai jį įjunkite. Net ir šaltuoju metų laiku. Jei vasarą oro kondicionierius automobilyje veikia pastoviai – šaltuoju sezonu jį reikėtų įjungti pastoviai, bent trumpam. Ilgą laiką jo nenaudojant, kondicionieriaus darbas gali sutrikti.

8. Pervažiavę per didelę balą – „nusausinkite“ automobilio stabdžius. Sušlapę automobilio stabdžiai neveikia taip efektyviai, todėl pervažiavus per didelę balą ar išvažiavus iš plovyklos rekomenduojama keletą kartų smarkiau spustelėti stabdžius, kad iš jų pasišalintų vanduo. Žinoma, stabdyti reikėtų tik tada, kai kelias tiesus, o už jūsų nėra kitų eismo dalyvių.

10. Prieš atlikdami posūkį įsitikinkite kokiu greičiu važiuojate. Ilgai važiuojant tiesiu keliu vairuotojai įpranta prie greičio ir ilgainiui pradeda atrodyti, kad važiuoja lėčiau nei iš tikrųjų. Tai gali būti pavojinga jei priešakyje laukia posūkis. Rekomenduotina ne tik pristabdyti pagal juntamą greitį, tačiau prieš posūkį dar pažiūrėti ir į prietaisų skydelį, kuriame rodomas greitis esamuoju laiku.

Vairuotojas

11. Stebėkite net ir toli prieš jus vykstantį eismą. Tai padės ne tik išvengti galimos avarijos, bet ir sutaupyti degalų. Nemaža dalis „naujai iškeptų“ vairuotojų važiuoja nuo šviesoforo iki šviesoforo. Tuo metu patyrę vairuotojai kartais mato 2 – 3 šviesoforus į priekį. Tai leidžia priimti sprendimą atleisti akceleratorių anksčiau, taip sutaupant degalų ir išvengiant nereikalingo pagreitėjimo.

12. Jei kelionės metu sprogo automobilio padanga – nespauskite stabdžių paminos. Nemaža dalis vairuotojų sprogus padangai dėl nežinojimo kaip elgtis, o kartais ir dėl apimtos panikos, staigiai spaudžia stabdžius. Tokia reakcija gali lemti skaudžias pasekmes. Sprogus padangai reikėtų leisti transporto priemonei riedėti ir stabdyti palengva.

13. Jei jaučiatės neužtikrinti kelyje – praktikuokitės. Sudalyvaukite ekstremalaus vairavimo kursuose, išbandykite darbo rinkos mokymo centrų trasas ar užsiregistruokite lėtuminio slalomo varžyboms. Tai vietos, kuriose ne tik patobulinsite savo įgūdžius, bet tuo pačiu ir gausite patarimų iš šios srities žinovų. Jei jaučiatės ypač pasimetę kelyje – net ir turėdami vairuotojo pažymėjimą galite pasinaudoti papildoma vairavimo instruktoriaus pamoka. Tame nėra nieko gėdingo.

14. Prieš sėsdami prie vairo įvertinkite savo būseną. Moralizuoti apie alkoholio ar narkotinių medžiagų vartojimą net neverta – tai nurodo įstatymas. Tačiau prieš važiuojant taip pat reikėtų įvertinti ar nesate mieguisti. O galbūt išsiblaškę dėl neseniai nutikusių įvykių? Visa tai gali stipriai sulėtinti jūsų reakciją įvairiose kelyje pasitaikančiose situacijose. Tai – galimybė atsirasti skaudžioms pasekmėms.

15. Vairuokite ne tik tada, kai šviečia saulė. Labai svarbu gerinti savo įgūdžius ne tik kai už lango oras džiugina, bet ir tada, kai norėtųsi vairavimo vengti. Kažkada neabejotinai ateis laikas, kai jums teks važiuoti ir esant prastoms oro sąlygoms, o tada praktikuotis nebus laiko – teks tiesiog važiuoti. Todėl kur kas geriau iš anksto išbandyti save prastomis sąlygomis. Taip galima išvengti bereikalingo streso, o galbūt ir avarijos.

16. Į autoservisą užsukite ne tik tada kai jūsų automobilis sugenda. Reguliari transporto priemonės priežiūra leis ją eksploatuoti ilgiau, o automobilis reikalaus mažesnių investicijų. Pastovi patikra kartais net padės išvengti galimų problemų.

Jaunas vairuotojas

17. Patekę į transporto priemonių spūstį nesistenkite lįsti į priekį. Nuolatinis rikiavimasis iš juostos į juostą, bandant suprasti, kuri iš jų juda greičiau, nieko teigiamo neduos. Atvirkščiai – jūsų „dėka“ ta spūstis tik didės. Jei netikite – įsiminkite automobilį už kurio atsistojote į spūstį, o spūsties pabaigoje, po bereikalingo manevravimo ir nuolatinio bandymo aplenkti kitus eismo dalyvius pastebėsite, kad ta transporto priemonė yra kažkur šalia jūsų. Plius – toks nervingas važiavimas kamštyje gerokai padidina eismo įvykio tikimybę.

18. Neauklėkite kitų vairuotojų, tai – policijos darbas. Kad ir kaip kartais norėtųsi paaiškinti akivaizdžiai kelių eismo taisykles pažeidinėjančiam žmogui, ką jis daro negerai – rekomenduojame to nedaryti. Taip tik nukreipsite dėmesį nuo kelio ir padidinsite eismo įvykio tikimybę. Jei matote neatsargiai važiuojantį automobilį, geriau tiesiog pasitraukti jam iš kelio. O jei vairuotojas apskritai atrodo neadekvatus – praneškite policijai. Tarnybos patikrins ar jūsų susirūpinimui yra pagrindas.

19. Naudokitės savo pojūčiais. Jei važiuodami automobiliu užuodžiate kvapą, kurio įprastai nebūna – sustokite ir pažiūrėkite ar niekas automobilyje nesvyla. Jei jaučiate įtartiną vibraciją – sustokite ir pasitikrinkite ar priveržti jūsų automobilio ratai. Stebėkite aplinką, automobilį ir būkite atidūs. Vairavimas – ne tik priekyje esančio vaizdo matymas ir vairo sukiojimas. Atsakingas vairavimas susideda iš gausybės elementų.

20. Jei esate visiškai naujas vairuotojas, turintis laikinąjį vairuotojo pažymėjimą ir padarėte nedidelį eismo įvykį – įsitikinkite, kad jums dėl sukeltos avarijos nereikia išklausyti papildomų vairuotojų mokymų. Apie tai jūsų niekas neinformuos, tad į policiją teks kreiptis pačiam. Jei to nepadarysite, gali nutikti taip, kad po 2 metų norėdami pasikeisti vairuotojo pažymėjimą naujo tiesiog negausite, o jums bus pasiūlyta vairavimo egzaminą laikyti iš naujo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją