Johnas ir Helen Taylorai iš pirmo žvilgsnio atrodo tarsi niekuo iš aplinkinių neišsiskirianti pora. Tačiau remiantis Guinesso rekordų knyga, jie oficialiai vadinami ekonomiškiausiais vairuotojais pasaulyje. Šios britų poros sąskaitoje – 46 įvairių greičio bei vairavimo ir 38 ekonomiško važiavimo rekordai.

Vienas įspūdingiausių pasiekimų užfiksuotas prieš trejetą metų, kai Taylorai sugalvojo apkeliauti pasaulį su kuo mažiau degalų. Vairuodami „Volskwagen Golf“, jie per 78 dienas nuvažiavo 28 tūkst. 970 km ir sudegino tik 24 bakus benzino. Vidutinės šio eksperimento kuro sąnaudos buvo 4,5 l/100 km.

Johnas ir Helen Taylorai pateikia 11 kuro taupymo receptų, kurie nededant daug pastangų padės sutaupyti bent 10 proc. degalų. Poros teigimu, jie neišradinėja dviračio ir vadovaujasi visiems žinomomis tiesomis, kurias daugelis vairuotojų užmiršta arba tiesiog ignoruoja.

1) Tikrinkite padangų slėgį kiekvieną savaitę. „Nepakankamai pripūstos padangos mažina kuro ekonomiją 3 proc. Sužinokite, koks yra tinkamas slėgis jūsų padangoms, nes per daug pripūstos padangos gali kelti pavojų važiuojant“.

2) Prižiūrėkite automobilį. „Reguliariai tikrinkite savo automobilį servise. Neprižiūrimo automobilio variklis dirba ne taip efektyviai, kaip galėtų, todėl išleisite daugiau pinigų degalams“.

3) Atsikratykite nereikalingo svorio. „Nesivežiokite automobilyje nereikalingų daiktų. 45 kg balasto kuro ekonomiją sumažina 2 proc. Tuo įsitikinome Singapūre, kur kartu su vienu radijo laidų vedėju atlikome eksperimentą. Atsikratęs automobilyje vežiotų dviejų vaikiškų kėdučių, trijų golfo reikmenų komplektų bei pasinaudojęs kitais mūsų patarimais, jis jau pirmą dieną su vienu degalų baku nuvažiavo 550 km, o anksčiau šis atstumas neviršijo 350 km“.

4) Vairuokite saugiai. „Saugus vairavimas ir ekonomiškumas neatsiejami vienas nuo kito. Sekite eismo situaciją priekyje, kad netektų greitai stabdyti, o po to – stipriai minti akseleratoriaus pedalo“.

5) Važiuokite aukščiausia pavara. „Važiavimas mieste neišvengiamas be žemų pavarų, tačiau švelniai akseleruojant, sklandžiai perjungiant pavaras bei stengiantis važiuoti kuo aukštesne pavara, galima nemažai sutaupyti. Pavaras perjungti reikėtų anksčiau nei variklis pasiekia 2 tūkst. apsukų“.

6) Nevažiuokite pernelyg greitai. „Šis patarimas skamba protingai, bet turbūt ne dėl tos priežasties, apie kurią pagalvojote. Važiuojant greitai, vėjo pasipriešinimas itin padidėja. Stengiamės važiuoti 8-16 km/val. lėčiau negu negu yra leistina ir taip sumažiname kuro sąnaudas.

7) Uždarykite langus. „Važiuojant apie 80 km/val. greičiu, reiktų uždaryti langus, nes dėl to nukenčia automobilio aerodinamika. Atidarytas langas degalų sąnaudas gali padidinti net trečdaliu, tad tai yra tikra nelaimė bandant taupyti. Jeigu jums karšta, įsijunkite oro kondicionierių, tačiau juo taip pat nepiktnaudžiaukite, nes jis irgi paspartina kuro eikvojimą“.

8) Tuščiai nestoviniuokite. „Maždaug 2 minutes stovintis automobilis su įjungtu varikliu sudegina tiek kuro, kiek užtektų nuvažiuoti apie 1,5 km. Jeigu stabtelti užtenka 10 sek., tuomet užgesinti variklį neapsimoka, tačiau vidutinės prastovos vidurkis visame pasaulyje siekia 5-10 min.“

9) Kruopščiai planuokite maršrutą. „Navigacijos įrenginiai yra nuostabus dalykas, nes padeda nepasiklysti ir taip nešvaistyti kuro. Šis prietaisas įprastai atsiperka per metus, jeigu skaičiuosime, kiek sutaupote degalų, o be to, žinodami kur važiuoti, išvengiate nereikalingo streso“.

10) Nevairuokite piktas. „Streso slegiamas vairuotojas retai važiuoja ekonomišku režimu. Todėl jeigu susipykote su mylimu žmogumi, jeigu erzina aplinka ar esate tiesiog prastos nuotaikos, geriau nevairuokite. Tokiu atveju patartina skirti 10 min. nusiraminimui ir tik tuomet vėl grįžti prie vairo“.

11) Pamirškite laisvą pavarą. „Mano senelis dažnai kalbėdavo, kaip nuo kalno visuomet reikia riedėti laisva pavara. Tačiau jeigu vairuojate apynaujį automobilį, riedant laisva pavara jis praranda stabilumą, o tai yra pavojinga. Be to, tokiu būdu kiti veikiantys prietaisai suaktyvina energijos naudojimą. Todėl įsitikinome, kad automobilio variklis sudegina daugiau kuro riedant neutralia pavara, negu esant maždaug 2 tūkst. apsukų“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)