Startavęs iš Druskininkų rugpjūčio 17 d., po 40 dienų, rugsėjo 27., K. Mieliauskas ruošiasi ir finišui tame pačiame mieste. Iš čia jis keliaus Latvijos link, tuomet – per visą Rusiją iki Japonijos jūros, JAV pasieks lėktuvu, ten – pravažiuos legendiniu „Route 66“ keliu ir vėl skris iki Didžiosios Britanijos. Iš čia lietuvio kelias vėl atves į gimtą kraštą.

Paklaustas, kodėl nusistatė tokį sąlyginai trumpą laiko tarpą, per kurį turi apvažiuoti Žemę, motociklininkas prisipažįsta, kad mėgsta iššūkių imtis turėdamas laiko normą, į kurią reikia tilpti. Ir 40 dienų, pasak jo, yra toks skaičius, kuris neleis atsipalaiduoti ir švaistyti laiko.

„Ką darysiu, jei matysiu, kad vėluoju? Mėgstu sakyti, kad pasitikėjimas savimi yra ne tada, kai tiksliai žinai, kas bus, jeigu bus“, – aptakiai sako keliautojas.

Ne pirma kelionė

K. Mieliauskui iššūkis per 40 dienų apvažiuoti pasaulį – ne pirmasis. Kiek anksčiau vyras yra važiavęs užšalusiu Baikalo ežeru, o 2018-aisiais prikaustė prie savęs kone viso pasaulio akis, sumanęs nukeliauti iki šalčiausios gyvenamos vietos Žemėje – Oimiakono kaimo – motociklu.

Čia šalčiausia kada nors užfiksuota temperatūra siekė 71,2 laipsnius šalčio, tačiau važiuojant motociklu toks skaičius gerokai ūgteli. Teko ieškoti ir specialios aprangos, ir akylai stebėti savo kūno reakciją, kad kelionė būtų kiek įmanoma saugi.

„Tikrai buvo akimirkų, kai pagalvodavau, kad, viskas, labai šalta. Bet važiuodavau toliau analizuodamas pojūčius – ar tikrai taip smarkiai šalta, ar dar ne. Nes protas dažnai veikia kaip draudimo kompanija ir perspėja, kad nereikia kažko daryti, kaip elgtis ir t.t. Protas visą laiką bando užtikrinti mūsų saugumą, bet jeigu juo pasikliausime, tai iš namų neišeisime“, – sakė pašnekovas.

Degančio Sibiro nepamatys

Vienas pirmųjų kelionės etapų – pro Latviją į Rusiją, kur didžioji dalis kelio laukia per Sibirą. Šioje atkarpoje lietuvis turėtų užtrukti apie porą savaičių.

Visgi visas pasaulis su nerimu stebi Sibiro miškų gaisrus. Dega maždaug Graikijos dydžio plotas, o dūmuose skęsta daugybė miestų.

„Maršruto, žinia, važiuodamas per Sibirą smarkiai koreguoti negali – ten tiek daug kelių nėra. Tačiau kiek teko žiūrėti, per gaisrų zoną važiuoti neteks ir, panašu, kad kol kas grėsmės nėra. Bet, žinoma, kad ši situacija gali keistis priklausomai nuo vėjo“, – pasakojo K. Mieliauskas.

Nors Sibirą vyras turi įveikti per dvi savaites, jis žada atrasti laiko ir susitikimams su lietuvių bendruomenėmis. Dabar yra suplanuotas susitikimas Permėje, tačiau, akcentuoja pašnekovas, sustoti jis žada ir kitose vietose, tad norintys pasimatyti, pasikalbėti ir pasisveikinti jam gali rašyti soialinių tinklų platformose.

Karolis Mieliauskas aplink pasaulį keliaus motociklu

Pasiekęs Japonijos jūros krantus, Vladivostoką, K. Mieliauskas skris iki JAV. Drauge turi skristi ir jo motociklas, tačiau tai, aiškina keliautojas, ne tokia paprasta užduotis, mat motociklų įprastai niekas keleiviniais lėktuvais neskraidina. Pasirūpinti, kad transporto priemonė nepasimestų ir niekur neužtruktų, jam padeda logistikos bendrovė „Hoptrans“.

„Dedame pastangas, kad motociklas būtų skraidinamas keleiviniu lėktuvu. Kol kas datos dar nežinome, nes neaišku, kada tiksliai būsiu Vladivostoke. Visgi reikalų nemažai, nes reikia specialios dėžės, daug dokumentų ir kitko“, – aiškino pašnekovas.

Iš viso per kelionę motociklą skraidintis ir pačiam skristi K. Mieliauskui teks dukart.

Važiuos legendiniu keliu

Pasiekęs JAV lietuvis leisis į kelionę važiuodamas legendiniu amerikietišku „Route 66“ keliu, o pastarasis turėtų nuvesti į susitikimus su lietuvių bendruomenėmis Los Andžele, Čikagoje ir Niujorke.

Čia jis turi ypatingą misiją – sukviesti tautiečius į Pasaulio lietuvių sporto žaidynes, kurios 2021 m. įvyks Druskininkuose.

Pasiekus Niujorką laukia skrydis į Londoną, o iš ten K. Mieliauskas keliaus atgal į Druskininkus. Šią atkarpą jis vadina bene nuobodžiausia, mat greičiausiai reikės skubėti, tad teks važiuoti greitkeliais.

Karolis Mieliauskas aplink pasaulį keliaus motociklu

Specifinio pasiruošimo nėra

Jei ruošdamasis kelionei į šalčiausią gyvenamą vietą Žemėje K. Mieliauskas grūdinosi, šįkart tokio pasiruošimo nereikia. Nepaisant to, vyras maudosi šaltame upelyje, geria vitaminus, ruošiasi morališkai vienišai kelionei.

Ant KTM motociklo dar tilps ir palapinė su miegmaišiu, mat, pasakojo motociklininkas, atstumai, kuriuos teks įveikti per vieną dieną, dideli – kone po 1000 km. Ir gali nutikti taip, ypač važiuojant Sibire, kad ne visada pavyks pasiekti nakvynei tinkamus svečių namus.

Taip pat drauge K. Mieliauskas vešis ir minimalų įrankių komplektą. Minimalų todėl, kad motociklas visiškai naujas ir šuolaikinis, tad suremontuoti jo kelyje greičiausiai nepavyks. Tačiau, neslepia pašnekovas, kad kilus problemoms jis galės užsukti į bet kurią KTM atstovybę.

Su motociklu, skirtu kelionei, K. Mieliauskas jau spėjo nuvažiuoti kelis šimtus kilometrų, tačiau, sako, laukiantis iššūkis bus bene pats ilgiausias bandomasis važiavimas jam.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)