Turinys ir pažinimas, pasak organizatorių, yra galbūt vienintelis dalykas, dėl ko reikia keliauti.

„Kaskart po rezultatų paskelbimo gauname laiškų su klausimu: „Kodėl neužskaitėte bent pusės taškų?“ Atsakymas vienas – Lietuva yra ne keliai, ne kilometrai ir net ne „100 vietų kuriose reikia nusifotografuoti“. Lietuva yra žmonės, jų istorijos ir likimai. Prasminga kelionė yra kelionė per Lietuvos žmonių gyvenimus. Objektas, kurį per skubėjimą „praleido“ ta komanda, buvo paminklėlis. Jis savo kuklumu slėpė žmonių gelbėtojo kilnų ir pasiaukojanti gyvenimą. To žmogaus gyvenimas ir yra Lietuva. Panašu, kad per skubėjimą ji liko nepastebėta“, – pasakoja organizatoriai.

Valstybinės reikšmės temos

2021 metai paskelbti Lietuvos totorių bei legendinio partizano Juozo Lukšos-Daumanto metais. Lietuvos totoriai, kunigaikščio Vytauto pašaukti ginti Lietuvos kunigaikštystę, partizanas Juozas Lukša-Daumantas, praktiškai vienu metu išgelbėjęs visą rezistenciją nuo didžiausios išdavystės, galbūt yra vieni iš tų, dėl ko Lietuva vis dar yra pasaulio žemėlapyje.

Didžioji „Mototourism Sprint“ kelionės maršruto dalis pasakos būtent šias temas. Kad po pažinimo vėliau, kaip sako organizatoriai, atsirastų pokalbiai apie tai prie arbatos ar kavos puodelio.

Karolis Mieliauskas ir Vitoldas Milius surengė neįprastą bandymą. Egidijaus Babelio ir Kamilės Miliūtės nuotr.

„Sutikime, kad tai kuo mes gyvename, kas išties rūpi, randa vietą mūsų pokalbiuose šeimoje, draugų rate. Tikime, kad po šios kelionės taip ir nutiks. Juk mylėti reiškia pažinti“, – sako viena organizatorių Birutė Vaitkutė.

Kiekvienas ralio maršruto objektas specialiai atrinktas ir sukurtas tik šiam renginiui. Prie atrankos ir rekomendacijų prisidėjo ilgamečiai ralio partneriai Kultūros paveldo departamentas, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Krašto apsaugos ministerija. Taip pat organizatoriai konsultavosi su Totorių bendruomenėmis, jų atstovais, istorikais ir kitais partneriais.

Laikomasi Vyriausybės reikalavimų

Paprastai renginyje dalyvauja apie 600 dalyvių. Šiemet norinčiųjų ne mažiau, todėl organizatoriai skiria nemažas pastangas, kad renginys atitiktų būtinus renginiams šiuo laikotarpiu reikalavimus. Dėl jų organizatoriai konsultavosi su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru bei ilgamečiu renginio partneriu Lietuvos Motociklų sporto federacija.

„Tradiciškai ralis vyksta gegužės mėnesį bet dėl COVID-19 situacijos renginys pavėlintas su viltimi, kad įvairūs ribojimai atsilaisvins tiek, kad nenukentėtų turinys ir būtų spėta pasiruošti. Nors koronaviruso pandemija paveikė mūsų gyvenimus, jis nepaveikė mūsų motociklų ir noro keliauti bei pažinti. Organizatoriai deda pastangas, kad būtų laikomasi visų reikalavimų – atstumų, kaukių dėvėjimo, ilgus metus buvęs masinis startas keičiamas į kitą formatą“, – reikalavimų renginiams atitikimą akcentavo Lietuvos motociklų sporto federacijos vadovė Giedrė Janušauskė.

Karolis Mieliauskas

Šiemet dalyvių gretas papildys ir žinomas keliautojas Karolis Mieliauskas, kuris įveikė motociklu ne vieną išskirtinę kelionę – nuo užšalusio Baikalo ežero iki per 40 dienų apkeliavo pasaulį. Jis artimiausiu metu išbandys vieną iš intelektualaus Mototourism Sprint ralio maršrutų.

„Viena yra keliauti ir grožėtis tolimais kraštais, bet visai kas kitą pasigrožėti ir pažinti savąjį. Neretai išsiruošti keliauti Lietuvoje tampa prabanga. O dar ir bendraminčių būryje! Dažnai manome, kad „kaimyno žolė žalesnė“, bet ar tikrai?“ – šypsosi paprastai po pasaulį keliaujantis pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)