Aplink pasaulį motociklu keliaujantis Karolis Mieliauskas per mėnesį pervažiavo visą Aziją, perskrido Ramųjį vandenyną, skersai pervažiavo Šiaurės Ameriką, perskrido Atlanto vandenyną ir nuo pirmadienio leido laiką Londone.

Skraidant per vandenynus „KTM 790 Adventure“ motociklo į bagažą įsidėti neįmanoma, tad jis paskui Karolį keliauja krovininiais lėktuvais. Krovinių logistika užtrunka kiek ilgiau nei keleivių pervežimas, tačiau lietuvio partneriai „Hoptrans Logistics“ pasirūpina, kad transporto priemonės nereikėtų laukti ilgai. Vis tik yra dar viena tarpinė, kuri kelia problemų bandant apvažiuoti pasaulį kaip įmanoma greičiau. Tai – muitinė. Ji užlaikė Karolį kone darbo savaitę Los Andžele, lygiai ta pati istorija pasikartojo ir Londone.

Motociklas yra traktuojamas kaip pavojingas krovinys, tad jo išmuitinimo procesas užtrunka ilgiau. JAV muitininkai turėjo teisę jį laikyti 72 valandas, pralaikė jas visas, Europoje britai jį gali laikyti keliautojui itin brangias 48 valandas. Ir dar nebūtinai jie gali atiduoti krovinį po tų 48 valandų. Gali palaikyti ir ilgiau.

Pirmąją parą Londone keliautojas muitininkų nekrutino, o tęsė savo misiją aplankyti kuo daugiau toli nuo namų gyvenančių lietuvių ir išeivius pakviesti 2021 metais atvykti į Druskininkus, kur vyks Pasaulio lietuvių sporto žaidynės. O Londone jų čia itin daug.

„Tik atskridęs į Londoną gavau nemažai žinučių iš žmonių, norinčių su manimi susitikti, juk čia gyvena daug lietuvių. Tai pakviečiau juos visus praleisti porą valandų ten esančioje „Bernelių užeigoje“. Buvo smagu visiškai neformaliai pabendrauti su lietuviais, ir toks neformalus pasisėdėjimas tautiečių tarpe man jau primena namus“, – sakė Karolis, sutikęs ir Londone gyvenančių vaikystės draugų iš Druskininkų.

Dėl muitinės Karolio Mieliausko kelionė aplink pasaulį vėl pakibo ant plauko - 1

Vis tik vakar, trečiadienį, jis visą dieną nuo ryto iki vėlyvo vakaro praleido viename didžiausių pasaulio oro uostų, „Heathrow“ oro uosto muitinėje. KTM krovinys jau buvo pralaikytas 48 valandas, o laikas lietuvį spaudė taip, kad jau nebebuvo kur dėtis. Jei Karolis neišvažiuotų ketvirtadienio rytą, Druskininkų iki penktadienio vakaro nepasiektų.

„Situacija kartojasi, ir vėl tas pats muitinės klausimas. Šiandien aš neišeisiu iš muitinės pastato, kol negausiu motociklo. Aišku, nebūtinai mano nusistatymu kažkas įtikės ir kažkas ką nors čia pakeis, bet aš turiu padaryti viską, kas yra mano galioje. Tai stoviu, laukiu. Muitininkai irgi žmonės, tai gal mane išgirs“, – vėlų trečiadienio vakarą telefonu situaciją iš muitinės perdavė Karolis.

Dėl muitinės Karolio Mieliausko kelionė aplink pasaulį vėl pakibo ant plauko - 1

Vis tik apie vidurnaktį pasiekė žinia, kad Karolis motociklą vis tik atgavo. Los Andžele jį paskutinę minutę atsitiktinai išgelbėjo muitinėje dirbęs lietuvis, Londone – lygiai taip pat. Tiek „Hoptrans Logistics“ partneriai „Heathrow“ oro uoste, tiek muitininkai pasidarė geranoriški, įsiklausė projekto svarbą ir paleido krovinį, nors jie to daryti neprivalėjo.

„Pasiėmiau motociklą beveik prieš vidurnaktį, visiškai paskutinę minutę ir sakau, kad pasaulyje gyvena geri žmonės, arba bent jau mano kelyje. Dar reikėjo motociklą išpakuoti, surinkti, šiek tiek pamiegosiu pas draugus ir ankstų rytą leisiuosi į kelią“, – trečiadienio vidurnaktį informaciją papildė Karolis.

Lietuvis motociklininkas galiausiai išvažiavo Lietuvos link ankstų ketvirtadienio rytą. Druskininkai jo lauks penktadienį apie 8 vakaro. Tačiau iki to jam reikia pervažiuoti visą vakarų Europą, daugiau nei 2 tūkst. km.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)