Taip Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sureagavo į situaciją, kai likus mažiau nei mėnesiui iki naujos tvarkos, vairuotojai karštligiškai puolė vaistines ir elektronines parduotuves, ieškodami naujų automobilio vaistinėlių.

Prekybininkai nepasiruošę

Praėjusių metų kovo mėn. pabaigoje SAM patvirtino naują transporte naudojamų vaistinėlių tvarką, pagal kurią nuo 2022 m. sausio 1 d. vaistinėlėse turėjo atsirasti spaudžiamasis tvarstis, ledo maišeliai, turniketai ir vienkartinės veido kaukės gaivinimui – dirbtinio kvėpavimo atlikimui.

Slinko šilti vasaros ir pavasario mėnesiai, po jų atėjo ruduo, o tada – Kalėdinis šurmulys, sparčiai plintantis omikronas ir Dakaro ralis. Tokiame kontekste lengva pamiršti apie kažkokią vaistinėlę. Žinoma, tik atveju, jei esate vairuotojas. Tačiau gruodį apie kažkokią vaistinėlę pamiršo ir prekybininkai. Vairuotojai forumuose ir interneto grupėse piktinosi, kad negali rasti naujų vaistinėlių ar bent jau papildymų joms.

Toks kardinalus pasiūlos ir paklausos disbalansas kunkuliavo apie dvi savaites, kol SAM prisuko ugnį ir davė vairuotojams laiko iki šių metų balandžio 1 dienos. Papildomi trys mėnesiai kaip mat sumažino informacinį triukšmą, todėl nusprendžiau nelaukti ir susikomplektuoti naują vaistinėlę.

20 metų senumo istorija

Paskutinį kartą lietuviai tai darė 2003 metais. Tais pačiais metais, kai Rolandas Paksas tapo Lietuvos prezidentu, „Vikipedijoje“ buvo sukurtas pirmasis lietuviškas straipsnis, o mūsų šalis dar nepriklausė nei Europos Sąjungai, nei NATO. Žodžiu, išties seniai. Tuomet iš vaistinėlių išnyko vaistai, mat, kaip skelbė specialistai, vairuotojai netikrindavo jų galiojimo laiko, laiku neatnaujindavo ir, prireikus, suvokdavo, kad vežiojasi gerokai pasenusius medikamentus.

Taip pat buvo panaikintos ir kraujavimui stabdyti skirtos priemonės, kadangi, akcentavo pirmosios pagalbos medikai, neretai jas naudoję vairuotojai sukeldavo daugiau problemų nei padėdavo, nesuprasdami, kiek stipriai reikia užveržti kraujuojančią galūnę. Po pokyčių vaistinėlėse atsirado ir speciali dviejų spalvų antklodė, kurios viena pusė šildo, kita – vėsina nukentėjusį. Vaistus pirmosios pagalbos rinkiniuose pakeitė įvairiausi tvarsčiai ir pleistrai.

Atvažiavau iki vaistinės, kuri yra arčiausiai prie namų. Prieš eidamas dar paklausinėjau kelių vairuotojų, ar jau turi vaistinėles ir kaip vertina visą šią tvarką. Visi jos neturėjo ir susidūrė su sunkumais gruodį, ir lygiai taip pat visi labiausiai nuogąstavo dėl turniketo naudojimo. Tai suprasti iš ties nesunku dėl kelių priežasčių.

Kas tas turniketas?

Ačiū, kad paklausėte. Turniketas dažniausiai naudojamas dviem atvejais ir nei vienas iš jų tikrai nėra malonus: kai žaizda virsta arterinio kraujo fontanu arba kai galūnė yra nutraukiama. Gelbėtojų teigimu, tokiu atveju gyvybę nuo mirtino nukraujavimo geriausiu atveju skiria apie porą minučių. Per tą laiką reikia rasti vaistinėlę, iš jos ištraukti turniketą, jį išpakuoti, nukirpti sužeistojo drabužius, užveržti turniketą virš žaizdos ir, kai kraujavimas nustoja, užrašyti laiką, kada turniketas buvo uždėtas. Ant balto lapo ir filmuose atrodo lengva, tačiau realioje situacijoje viskas greičiausiai būtų kitaip.

Čia yra tik pirmoji dalis. Jei greitoji pagalba neatvažiuoja pakankamai greitai, nuo užspaustos kūno dalies nukentėjusįjį gali ištikti šokas. Taip pat per ilgai palaikius ar per stipriai užveržus turniketą, gali apmirti nukentėjusiojo audiniai ir galūnę gali tekti amputuoti. Būtent apie tai, kad darant gerą, nesinori pakenkti, kalbėjo mano sutikti vairuotojai.

Prekybininkai jau pasiruošę

Bet tvarka yra tvarka ir palikęs visus nuogąstavimus stovėjimo aikštelėje, jau einu į vaistinę. Jau prieš tai žinojau, kad turiu du pasirinkimus: pirkti visiškai naują vaistinėlę už 60 eurų arba sutaupyti ir nusipirkti papildymą. Labai nustebau, kad būtent pastarąjį vaistinėje man pasiūlė iškart. Kognityvinis disonansas: dar prieš kelias minutes už 50 metrų nuo vaistinės kasos vairuotojai pasakojo, kad sunku gauti vaistinėlių, o man pasisekė iš pirmo karto.

Akivaizdu, kad geram reportažui čia dramos per mažai, todėl pasirinkau laimę pabandyti kitoje vaistinėje. Papildomas rinkinys kainuoja apie 30 eurų. Tai yra mažai, jei pradedi skaičiuoti, kad vienas turniketas kainuoja apie 10-15 eurų, o čia jų yra du, kartu su ledo maišeliais ir kaukėmis gaivinimui. Tačiau kitoje vaistinėje net ir tokio neradau. Tiesa, šaldančiųjų maišelių čia turėjo, tačiau pasiūlė paieškoti internete arba apsilankyti kiek vėliau. Sukuosi link namų į savo kiemo vaistinę.

Minus viena valanda ir minus 30 eurų – aš jau turiu visiškai surinktą ir išties labai rimtoms situacijoms pritaikytą vaistinėlę. Taip pat apsidraudžiau save nuo 12 eurų baudos ir įspėjimo „Tuvlitoje“. Tačiau kažkodėl neapleidžia nuojauta, kad ties kovo viduriu vėl prasidės sumaištis. Artėja motociklininkų sezonas, reikia keisti žiemines padangas, greitai keisis greitis magistralėje. Ir vėl kažkokia vaistinėlė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)