Nedideliame Portugalijos miestelyje lietuvė Inga gyvena jau kurį laiką, sakė DELFI skaitytoja. Būtent dėl šios priežasties moteris sugalvojo, kad metas turimą lietuvišką pažymėjimą pakeisti išduotu Portugalijoje.

„Pragyvenus Portugalijoje 5-erius metus yra privaloma turėti jų šalyje išduotą vairuotojo pažymėjimą“, – aiškino ji.

Vairuotojo pažymėjimo išdavimo procedūrą Inga atliko nukeliavusi į didesnį Portugalijos miestą Setubalį. Čia buvo užpildytos reikiamos formos, pateiktos nuotraukos, parašytas prašymas.

„Vairuotojo pažymėjimą pristatė kurjeris, o jį išsitraukusi vos nenukritau, kai pamačiau, kad trečioje eilutėje, kur įrašyta gimimo šalis, yra įrašas URSS, kitaip – Sovietų Sąjunga“, – pasakojo moteris.

Lietuvei išduotame portugališkame vairuotojo pažymėjime gimimo šalimi nurodyta Sovietų Sąjunga

Daug negaišdama lietuvė grįžo į Setubalyje esančią vairuotojo pažymėjimą išdavusią įstaigą, kad išsiaiškintų, kodėl jai skirtame dokumente atsirado toks užrašas.

„Išgirdau, kad „jūs vis tiek gimėte Sovietų Sąjungoje, tai kur problema – informacija juk nėra melaginga“, – dėl neslėpė šoko Inga.

Moteris neslėpė, kad pokalbiui pasikvietė ir įstaigos vadovą, taip pat – parašė skundą, o vairuotojo pažymėjimą išdavusios įstaigos atstovai pažadėjo, kad paskambins.

„Bet žinant, kokiais čia tempais visi dirba, to skambučio galima sulaukti po metų, o gal net ir niekada“, – akcentavo pašnekovė.

Pasak jos, kelios bičiulės vairuotojo pažymėjimus keitėsi Lisabonoje, Portugalijos sostinėje, tačiau joms rūpesčių nekilo – gimimo šaliai skirtoje eilutėje buvo įrašyta Lietuva. Tačiau, neslėpė sarkazmo lietuvė, mažesnių miestelių informacija apie tai, kad Lietuva nebėra Sovietų Sąjungos sudėtyje, dar nepasiekė.

„Jeigu nesulauksiu atsakymo iš Setubalio, važiuosiu į Lisaboną šios gėdos tvarkytis“, – tikino Inga.

Duomenimis keičiasi

Išgirdęs apie tai, ką Portugalijoje teko patirti lietuvei, Saulius Šuminas, Lietuvoje vairuotojo pažymėjimus išduodančios „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas, neslėpė nuostabos.

Europos Sąjunga yra didelė, šalys skirtingo dydžio, skirtingos įstaigos atlieka tas pačias užduotis. Galbūt ir žinios skirtingo lygio ir tas atsispindi tokiuose įrašuose, kuriuos minite. Čia kažkoks neraštingumas, nesupratimas arba nežinojimas“, – sakė jis.

Anot jo, visoje Europoje naudojama vieninga sistema, leidžianti valstybėms keistis tarpusavyje informacija apie išduotus vairuotojo pažymėjimus. Tiesa, skiriasi tai, kiek kiekviena šalis pateikia informacijos, taip pat, galbūt ne visos vairuotojo pažymėjimus išduodančios įstaigos šią duomenų bazę tikrina.

Jis pastebėjo ir tai, kad Portugalijoje, kaip ES šalyje, negali būti reikalavimo ES piliečiams keistis turimus vairuotojo pažymėjimus į šalies, kurioje gyvenama esamu momentu.

„Reikalauti pasikeisti pažymėjimo negali niekas, jie yra pripažįstami tol, kol nesibaigė jo galiojimas. Gali būti, kad pažymėjimai keičiami dėl patogumo, dėl kažkokių draudiminių reikalų, bet prievartos čia būti negali“, – akcentavo S. Šuminas.

Anot S. Šumino, geriausia išeitis tokiu atveju, kaip Ingos, kreiptis į europinių teisių pažeidimus nagrinėjantį centrą „Solvit“ (jį pasiekti galite paspaudę čia). Kiekvienas Europos Sąjungos šalies pilietis, aiškino žinovas, gali kreiptis į tokį centrą elektroniniu būdu, ir nemokamai išspręsti kilusius rūpesčius.

„Šiuo atveju pažeistos ES piliečio, gyvenančio kitoje šalyje, teisės, ir „Solvit“ rūpesčius tikrai gali išspręsti. Ir noras pasikeisti pažymėjimą į teisingą – visiškai suvokiamas. Patys pagalvokit, gal kas nors ims ir įrašys „Trečiąjį Reichą“ išduodamas dokumentą, tačiau vokiečiai kažkodėl taip nedaro“ – ironizavo „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (722)