„Tikslas – sukurti ekologiško greitkelio modelį, kurį būtų galima naudoti tarptautiniu mastu“, – Loviisa municipaliteto (jame bus tiesiamas šis kelias) atstovą Aki Marjasvaara cituoja AFP.

130 km kelias turėtų sujungti Turku ir netoli Rusijos esantį pietvakarių pakrantės miestą Vaalimą.

Planuojama, kad šiuo keliu riedantys elektromobiliai ir kitos ekologiškos transporto priemonės savo energijos atsargas papildyti galės čia pat, aplink greitkelį, pagaminta elektros energija ar ekologišku etanoliu.

Greitkelyje taip pat bus įrengtos ir degalinės „normaliems“ automobiliams.

Šio projekto vystytojams taip pat pasiūlyta įrengti ir geotermine energija varomus prietaisus, kurie vairuotojams parodytų, kiek jų automobilis į aplinką išmeta teršalų ir kaip stipriai pakenkia aplinkai.

Kelyje bus įdiegta ir „protinga“ apšvietimo sistema: žibintai automatiškai užges, kai tuo kelio ruožu niekas nevažiuos, įsižiebs esant prastam matomumui ir pan.

Galutinė šio projekto studija ir sąmata bus paskelbta 2011 metų kovą – iki to laiko suomiai tikisi užsitikrinti Europos Sąjungos (ES) paramą.

Jei paaiškės, kad šis projektas yra įmanomas, tikimasi pritraukti ir naftos kompanijų – „Fortum“, „Neste“ ir „Ensto“ – investicijų.

Šiuo metu projekto sumanytojai skaičiuoja, kad kelias galėtų būti užbaigtas 2016 metais, o jo tiesiamas kainuotų apie 700 mln. eurų.