Atlikto tyrimo metu, paaiškėjo, jog tik pusė ministerijų (tokios kaip LR Krašto apsaugos, LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos) yra įrengusios specialias, techniškai pritaikytas vietas neįgaliesiems ir/ar dviratėms transporto priemonėms. Kai kuriose iš jų nėra reikiamo ženklinimo, neaiškiai matomos automobilių statymo vietas turinčios žymėti linijos, dėl to automobiliai statomi netvarkingai ar net ant šaligatvių. Net ir geriausiai studentų įvertintų (pvz. minėtos LR Krašto apsaugos) ministerijų darbuotojai teigia, kad proporcingas leidimų statyti automobilius ministerijos aikštelėje išdavimas,
atsižvelgiant į dirbančiųjų ministerijoje darbuotojų skaičių sukelia įvairiausių problemų.

Pavyzdžiui, norintiems savo automobilį palikti greta ministerijos esančiose automobiliams statyti skirtose vietose, į darbą tenka atvykti ankstyvą rytą – apie 7 val. Vienos iš ministerijų, greta kurios esančiai stovėjimo aikštelei studentai skyrė mažiausiai balų (nulis balų už specialių vietų neįgaliesiems ar dviračiams neišskyrimo ir du balai už pakankamai gerą parkavimosi kultūrą ir aikštelės būklę), atstovė, komentuodamą esamą situaciją, teigė, kad ministerija nuosavos aikštelės neturi (tačiau, remiantis tyrimo duomenimis, nors minimali, tačiau aikštelė yra), o klausimų apie ministerijų stovėjimo aikštelių būklę sulaukiama labai dažnai.

„Jau pasakiau, kad mes esame pačiame miesto centre. Stovėjimo aikštelės nėra, mes neturim jokios aikštelės, nuomonės apie tai irgi neturim“, – sulaukusi studentų prašymo pakomentuoti, kodėl greta ministerijos esanti aikštelė nėra įrengta tinkamai, piktinosi vienos iš ministerijų atstovė.

Tačiau tyrimą atlikę studentai, priešingai negu jų kalbinta ministerijos atstovė, turi tvirtą savo nuomonę: jie siūlo pagaliau išdrįsti garsiai kalbėti apie problemas ir kuo greičiau imtis reikiamų veiksmų joms išspręsti.

Mykolo Romerio universiteto dėstytojas Mantas Bileišis, kuruojantis studentų atliekamus tyrimus, teigia, kad „studentus reikia ugdyti ne tik atlikti administracines procedūras, bet ir išmokyti kritiškai vertinti administracinę veiklą, pasiekimus ir iškilusias problemas. Tokio tipo tyrimai ne tik lavina studentus, bet ir gali padėti atsakyti į rūpimus klausimus“.

Problema dėl netinkamai įrengtų stovėjimo aikštelių jau seniai tapo visuotine, tačiau kol kas nėra imamasi jokių veiksmų trūkumams pašalinti. Žinoma, tam būtina parengti strategiją, kuriai įgyvendinti
prireiks nemažai laiko ir didelių finansinių investicijų. Be to, būtina prisiimti atsakomybę už efektyvų šios strategijos įgyvendinimą. Tačiau akivaizdu, kad iki šiol to labai bijoma. Todėl daugelis valdininkų šiuo metu laikosi pačios blogiausios pozicijos: užsimerkti ir nieko nedaryti. Tačiau ši problema vis dėlto, anksčiau ar vėliau, privalės būti išspręsta, rašoma tyrimą atlikusių studentų pranešime.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją