Į logikos spragą – neigiami atsakymai

Įdomu tai, kad nemokamai vaikai vežami tik neužimant papildomos vietos. Kitaip tariant, vaikus reikia vežti ant kelių. Tačiau kelias nuo Vilniaus iki Nidos tolimas, iškyla ir saugumo klausimas, todėl Marija nusprendė išsiaiškinti, ar įmanoma dukrai tiesiog nupirkti bilietą su nuolaida.

„Matau, kad tokiems vaikams bilietas nekainuoja, tačiau noriu užsitikrinti, kad visą kelionę turėsime dvi keleivių vietas. Taigi klausimas – ar aš galėčiau savo 4 m. vaikui nupirkti bilietą už pusę kainos ir jaustis ramiai, kad turime dvi vietas?“, – su tokiu klausimu moteris keletą kartų kreipėsi į vežėją, tačiau abusyk atsakymas buvo neigiamas.

Tokiu būdu susiklostė gana kuriozinė situacija – vaikams iki 7 metų lengvatinio bilieto pirkti negalima, nepaisant to, kad kelionė ilga ir nulaikyti mažametę ant kelių keturias valandas yra išties sudėtinga, o nuo 7 metų – jau galima. Šį kartą Marijai teko susimokėti pilną kainą už abu bilietus.

Žada peržiūrėti

Susisiekimo ministerija DELFI informavo, kad asmenų, kuriems teikiamos važiavimo keleiviniu transportu lengvatos, kategorijas ir lengvatų rūšis nustato Transporto lengvatų įstatymas. Jame nurodyta, kad kiekvienas keleivis turi teisę nemokamai vežtis du vaikus iki 7 metų vietinio (miesto ir priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusais ir troleibusais, tolimojo reguliaraus susisiekimo autobusais, keleiviniais traukiniais, reguliaraus susisiekimo laivais ir keltais, jei neužimama atskira sėdimoji ar miegamoji vieta.

Įstatymas taip pat numato teisę įsigyti vienkartinį arba terminuotą vardinį bilietą su 50 proc. nuolaida vaikams nuo 7 iki 10 metų, vežamiems tolimojo ir vietinio (priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusais, keleiviniais traukiniais, reguliaraus susisiekimo laivais ir keltais.

Keleiviui, vežančiam kelis vaikus iki 7 metų tolimojo reguliaraus susisiekimo autobusais, vietinio (miesto ir priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusais ir troleibusais, keleiviniais traukiniais, reguliaraus susisiekimo laivais ir keltais, suteikiama teisė trečiajam ir kitiems vaikams iki 7 metų įsigyti vienkartinį arba terminuotą vardinį važiavimo bilietą su 50 procentų nuolaida.

„Atkreipiame dėmesį, kad Susisiekimo ministerija neformuoja transporto lengvatų politikos. Pagal savo kompetenciją ministerija kompensuoja vežėjams išlaidas (negautas pajamas), susijusias su lengvatų taikymu“, – teigia ministerijos atstovai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija neatmeta galimybės, kad ši spraga gali būti taisoma.

„Nuolaidų aprėptis priklauso nuo poreikio ir nuo finansinių valstybės galimybių, nes visas lengvatas apmoka valstybės biudžetas (kompensacijų klausimus sprendžia Susisiekimo ministerija). Galima būtų svarstyti dėl daugiau nuolaidų kartu su Susisiekimo ministerija ir Finansų ministerija, prieš tai įvertinus tokios nuolaidos poreikio apimtis ir kiek tokia nuolaida kainuotų“, – gan aptakiai teigiama SADM atsakyme DELFI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)