Prie automobilio vairo sėdęs72-ejų vilnietis Vidas vairuoja beveik visą savo gyvenimą, apie 50 metų, tačiau instruktorius, patikrinęs vyro įgūdžius, ne kartą paragino neskubėti ir nesikarščiuoti, mat patyrusiam vairuotojui viską norėjosi atlikti kuo greičiau.

Patys vairuotojai televizijos kanalo LNK žurnalistams pripažino, kad šitokia įgūdžių patikra išties praverčia. Ypač dėl to, kad pratimai, kuriuos teko atlikti mokomojoje aikštelėje, prieš kelis dešimtmečius nė nebuvo atleikami.

„Visų vairuotojų vairavimo įgūdžiai tikrai išlikę ir visi įrodė, kad sugeba atlikti reikalingus pratimus. Tiesa, kai kurie vairuodami pernelyg skubėjo ir norėjo padaryti viską greičiau. Tačiau iš tiesų kelyje reikėtų elgtis ramiau ir atsargiau manevruoti“, – aiškino senjorų vairavimo įgūdžius patikrinęs instruktorius.

Kantrybės neturi jaunesni

Policijos pareigūnai akcentavo, kad vyresni vairuotojai vairuoja atsakingai ir avarijas sukelia gana retai. Didesnė problema yra jaunesnių ir greitesnių vairuotojų nepakantumas.

„Tikrai būna visko, kai kurie bando pamokyti. Užlenda į priekį ir spaudžia stabdžius, atseit aš jiems dabar gal įvažiuosiu į užpakalį“ – apie nuotykius keliuose pasakojo 83-ejų vilnietis Apolinaras.

Nepaisant to, vyresnių vairuotojų sukeliami eismo įvykiai yra lyg lašas jūroje. Štai per šiuos metus iš 800 eismo įvykių tik 11 kaltininkais tapo būtent senjorai.

„Eismo įvykiai, kuriuose dalyvauja senjorai, įvyksta galbūt dėl šiek tiek lėtesnės reakcijos, dėl atidumo ir atsargumo, kuris jauniems, greitiems ir vikriems vairuotojams nėra labai suprantami“, – sakė Marija Kazanovič, Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) vyresnioji specialistė.

Šiandien vyresnio amžiaus vairuotojams sveikatos patikros dažnis priklauso nuo amžiaus. Pavyzdžiui, 70-ies sulaukęs vairuotojai privalo sveikatą tikrintis kas dvejus metus. Tačiau yra ir pasiūlymų tokią tvarką keisti. Tiesa, susisiekimo ministras Rokas Masiulis neslepia, kad tam reikėtų visuomenės pritarimo.

„Kol kas tiko ir trumpesni sveikatos patikros terminai. Tačiau jei jie bus pailginti, matyt, vyresniems vairuotojams nuo to bus tik geriau“, – neabejojo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)