Per porą dienų tyrėjai išanalizavo 1140 automobilių Braitone, Glazge, Lydse, Mančesteryje ir Bristolyje. Britai išsiaiškino, kad paukščiai labiausiai mėgsta apdergti raudonos spalvos mašinas (užfiksuota 18 proc. iš visų apžiūrėtų). Po jų eina mėlynos spalvos (14 proc.), baltos (7 proc.), pilkos/sidabrinės (3 proc.).

Mažiausia tikimybė rasti paukščių „apdirbtą“ automobilį yra žalios spalvos mašinų savininkams (1 proc.). Taip pat paaiškėjo, kad paukščiai dažniau apdergia baltus nei juodus automobilius.

Tyrėjai klausė vairuotojų, kaip dažnai jie valo paukščių išmatas nuo savo transporto priemonės. Tik kas šeštas respondetas (17 proc.) sparnuočių paliktas žymes nuvalo iškart, kai tik pamato. 20 proc. apklaustųjų prisipažino, kad tą padaro per porą dienų, o net 55 proc. vairuotojų delsia, kol nuvažiuoja į plovyklą. Likę 8 proc. teigė patys niekada nevalantys mašinos.

„Šis tyrimas turi rimtą prasmę, nes ši problema erzina vairuotojus, gadina kėbulo dažus ir taip turi neigiamos įtakos automobilio vertei. Norėdami apsaugoti savo automobilių kėbulus, išmatas turite nuvalyti kaip įmanoma greičiau“, – sakė „Halfords“ automobilių valymo ekspertas Davidas Howellsas.

Apklausti vairuotojai turėjo įvairių teorijų, kodėl paukščiai dažniau tupia ant vienų automobilių nei ant kitų. „Lexus“ vairuotojo teigimu, naujai tviskantys ratuočiai kenčia dažniau, nes paukščiai ant jų gali įžvelgti savo atvaizdą. „Ford Focus“ savininkas su tuo sutiko ir pridūrė, esą kuo tamsesnė spalva – tuo ryškesnis atspindys, todėl ir grėsmė didesnė. „Alfa Romeo“ vairuotojas įsitikinęs, kad rizika priklauso nuo to, kur palieki automobilį, o „Mercedes“ savininkas mano, kad mėlyna yra blogiausias pasirinkimas, nes ši spalva paukščiams asocijuojasi su vandeniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)