„Esu našlė, automobilį pirkome su vyru. Po jo mirties tvarkant automobilio dokumentus teko sumokėti registracijos mokestį, kuris numatytas keičiantis savininkui. Realiai savininkai mes buvome du – pagal turtą tai yra jungtinė nuosavybė, man priklauso pusė turto. Tad iškilo klausimas, kaip tą paviešinti, kad kas nors aukščiau išgirstų, su kokiomis problemomis žmonės susiduria“, – atviravo Alma.

Moteris sako, kad puikiai supranta, jog su tokia situacija susidūrė ne ji viena. Tenka tyliai sumokėti, mat įstatyme apie automobilio paveldėjimą iš viso nekalbama. Tiesiog minimas „naujas savininkas“, tad taip šeimos nariai prilyginami pirkėjams, nors realiai nieko neperka.

„Įstatyme yra tik naujai registruojama mašina, jei pasikeičia savininkas. Taip išeina, kad nauja savininkė tampa žmona, o ji ir taip turi pusę turto. Formaliai pasižiūri, ir viskas. Juk čia visiems žmonėms tokia situacija, tikrai žiauri neteisybė, mulkinimas. Labai gražiai užslėptas Valstybės reketas žmonių atžvilgiu. Tampi kaip naujai pirkęs ar gavęs dovanų savo paties turtą. Juk dviejų savininkų dokumentuose neregistruoja, kai įsigyji mašiną“, – neslepia nusivylimo moteris.

Alma sako, kad įstatymų leidėjai galėjo atsižvelgti, jog paveldint šeimos automobilį būtų taikoma bent jau pusė mokesčio. Negalią turinti našlė svarsto, kad įstatymų leidėjai paskubėjo ir tiesiog pamiršo paprastus žmogiškus dalykus, nors nekilnojamojo turto paveldėjimo srityje jau yra puikus pavyzdys, kaip išskiriamos bendro turto dalys. Anot pašnekovės, tokie mokesčiai kai kuriuos žmones tiesiog verčia parduoti automobilius, nors jie yra reikalingi, bet toli gražu ne kiekvienam 80 eurų suma yra įkandama.

„Tas įstatymas naujas, nelogiškas, paveldėjimo galimybė visiškai neaptarta. Man toks pyktis pakilo. Moku už automobilį, kuris ir taip mano. Automobilis mūsų šeimoje porą metų, pirkome 2002 metų „Hondą“, naujesnio neišgalėjome. O dabar dar kartą privalau sumokėti už tai, kad jis lieka pas mane“, – piktinasi moteris.

Valdytojui keičiantis tenka sumokėti

Kaip „Delfi“ komentavo registracijos mokestį administruojančios VĮ „Regitra“ komunikacijos skyriaus specialistė Emilija Bardauskienė, nuo praėjusių metų liepos registracijos mokestis taikomas tik lengviesiems ir lengviesiems krovininiams automobiliams, kai jų išmetamo anglies dvideginio kiekis viršija 130 g/km rodiklį.

„Kaip numato įstatymas, registracijos mokestį sumokėti reikia registruojant automobilį pirmą kartą, t. y. kai norima įregistruoti naują ar iš užsienio įvežtą. Mokestis taikomas ir iš naujo registruojant transporto priemonę po jos išregistravimo. Taip pat visais atvejais, kai keičiasi automobilio valdytojas. Pavyzdžiui, prieš tai Lietuvoje eksploatuotas automobilis yra registruojamas kito valdytojo vardu, suteikiama teisė valdyti automobilį kitam asmeniui ilgalaikės nuomos pagrindu bei kt. Šiems atvejams priskiriami ir tie, kai paveldima transporto priemonė, nes už ją atsakingas tampa kitas asmuo“, – akcentavo pašnekovė.

Pasak jos, svarbu pastebėti, kad registracijos mokestį moka automobilio valdytojas, o ne savininkas. Nors dažniausiai automobilio savininkas ir valdytojas sutampa, būna atvejų, kai jie skiriasi.

„Taigi, kalbant konkrečiai apie minimą situaciją, miręs asmuo automobilį buvo įregistravęs savo vardu, t. y. jis buvo ne tik jos savininkas, bet ir valdytojas. Kadangi sutuoktinė paveldėjo šią transporto priemonę ir ją nori įregistruoti savo vardu, ji tampa nauja valdytoja“, – aiškino E. Bardauskienė.

Kam netaikomas mokestis?

Mokestis netaikomas laikinai registruojamoms (iki mėnesio) iš Lietuvos išvežamoms transporto priemonėms, o taip pat ir istoriniams automobiliams, kuriems yra išduoti istoriniai numerio ženklai. Išimtis numatyta ir toms transporto priemonėms, kuriose yra sumontuota neįgaliesiems skirta įranga (transporto priemonės kilmės ar patvirtinimo dokumentuose turi būti įrašytas „SH“ arba „SV“ specialusis paskirties kodas).

Taip pat mokesčio nereikia mokėti už tuos registruojamus automobilius, kurių valdytojai nesikeičia. Pavyzdžiui, keičiant asmens pavardę, užsisakant registracijos liudijimo dublikatą vietoj prarasto ar sugadinto ir pan.

O registruojant visiškai naują automobilį sumokėti mokestį reikia, bet jį galima susigrąžinti, jei automobilis išregistruojamas ir išgabenamas iš Lietuvos teritorijos per 90 dienų nuo pirmosios įregistravimo datos.

Preliminarią registracijos mokesčio skaičiuoklę gyventojai gali rasti „Regitros“ interneto svetainėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)