Rinka beveik pasiekė 2006 m. lygį

Auganti krovininių automobilių paklausa vienareikšmiškai 2011 m. padėjo pasiekti gerus pardavimų rezultatus pagrindinių gamintojų atstovybėms Lietuvoje. Visų pagrindinių sunkiojo transporto gamintojų atstovai galėjo pasidžiaugti išaugusiais pardavimais. Ryškiausios augimo tendencijos buvo pastebimos pirmame 2011 m. pusmetyje.

„Mercedes-Benz“ krovininių automobilių pardavimo Lietuvoje vadovas Paulius Kriaučiūnas džiaugėsi praėjusių metų rezultatais, akcentuodamas, kad per pirmuosius tris ketvirčius įmonė net 25 proc. viršijo savo pardavimų tikslus.

„Metų pradžioje jautėme rinkos atsigavimą, transporto įmonių poreikį ne tik keisti pasenusį parką, bet ir plėstis. Plėtrai daugiausia dėmesio skyrė didžiosios transporto kompanijos, kurių parką sudaro nuo 70 automobilių, o mažesni vežėjai tuo metu pirkimus vykdė žymiai atsargiau. Manau, tam įtakos padarė bankai, kurie finansavo tik gerai užsirekomendavusias, seniai ir aktyviai dirbančias, kompanijas, – pasakojo P. Kriaučiūnas. – Šiais metais jau jaučiame sulėtėjusį ritmą ir nors pasaulinės ekonomikos nuotaikos neabejotinai atsiliepia ir vilkikų prekybai, tačiau, palyginus su kitomis Europos šalimis, mūsų pardavimai pakankamai stabilūs“.

„DAF“ atstovybės Lietuvoje UAB „Centrako“ rinkodaros vadovė Agnė Ambrazevičienė taip pat galėjo pasidžiaugti 2011 m. rezultatais. Staigus sunkiųjų automobilių pardavimų augimas įmonėje buvo 2011 m. pirmąjį pusmetį, o antrąjį – rinka, įtakojama bendros ekonominės situacijos Graikijoje, Ispanijoje, Italijoje, šiek tiek sulėtėjo.

UAB „Scania Lietuva“, kuriai 2011-ieji buvo ypač sėkmingi, prekybos direktorius Kęstutis Dasevičius, tik paantrino kitiems pašnekovams apie 2011 m. sėkmę: „2011 metus vertinu visai neblogai. Mūsų įmonėje sunkvežimių pardavimai išaugo 4 kartus. Pardavėme 200 proc. daugiau nei buvome planavę“ – ir taip pat pridūrė, kad daugiausiai sunkvežimių buvo parduota per pirmąjį pusmetį.“

Net 113 proc. sunkiųjų automobilių pardavimų augimu galėjo pasigirti ir UAB „Adampolis“ atstovaujanti „MAN“ vilkikus.

„2011 m. Lietuvoje buvo užregistruota 151 proc. daugiau automobilių, sveriančių daugiau nei 16 t. Pernai, tokių automobilių buvo užregistruota net 2424, o 2010 m. – 965. Rinka vienareikšmiškai išaugo“ – tendencijas atskleidė UAB „Volvo Lietuva“ pardavimų direktorius Juozas Drabata. - „Volvo“ gamintojo rinkos dalis Lietuvoje per tuos metus padidėjo apie 9 proc.“

„Iveco“ atstovybės vadovas Ernestas Jakubonis atskleidė, kad „2011-ais metais rinka, po didelės dviejų metų recesijos beveik grįžo į 2006 m. lygį. Nors „Iveco“ koncernas, numatydamas pardavimų tikslus savo atstovams, atsižvelgė į bendrą paklausos augimą, taip pat įvertino ir ypač greitą Lietuvos transporto įmonių reakciją į besikeičiančią savo šalies, kaimynų ir bendrą Europos situaciją“ – pasakojo tikslus pasiekusios atstovybės vadovas. – Naujų vilkikų paklausa, palyginus su 2010 m. Lietuvoje padidėjo 94 proc., o registracija pasiekė net 2722!“

Buvo ir tokių įmonių, kurios neįvertino situacijos rinkoje ir sau išsikėlė per mažą pardavimų kartelę. UAB „Skuba“, atstovaujančios „Renualt“ gamintoją, prekybos automobiliais vyr. vadybininkas Nedas Jakniūnas atskleidė, kad ankstesniais metais užsibrėžė per kuklius pardavimo tikslus ir pakankamai neįvertino gerėjančios ekonominės situacijos rinkoje, tačiau nepaisant to, ir šios įmonės sunkiųjų automobilių pardavimai, lyginant su 2010 m., išaugo dvigubai.

Realios prognozės 2012 m.

Įsibėgėjančių metų atžvilgiu, pagrindinių vilkikų gamintojų atstovai nusiteikę gana optimistiškai. Analizuodami visas rinkos tendencijas, tikisi, kad pardavimai išliks tokie patys kaip ir 2011 m. Yra galimybė, kad rinka labai neženkliai gali susitraukti ir vežėjai nupirks šiek tiek mažiau automobilių, tačiau lyginant su 2011 m. numatomas rinkos susitraukimas gali siekti ne daugiau kaip 5 – 10 proc. Reali situacija taps ryškesnė antroje šių metų pusėje, kai vežėjai pradės ruoštis 2014-tų metų sausio 1 d. įsigaliosiančiam, „Euro 6“ variklių standartui. Tikėtina, kad vežėjai šių metų pabaigoje – 2013-aisiais metais bandys įsigyti didesnius kiekius „Euro6“ standartą atitinkančių sunkvežimių, tačiau tai priklausys ir nuo Vokietijos (bei kitų ES tranzitinių šalių) transporto ministerijos sprendimų dėl kelių mokesčių „Euro6“ vilkikams.

Vertindamas šių metų perspektyvą, K. Dasevičius paminėjo, kad stebėdamas kitų šalių rinką, kol kas nemato požymių, rodančių pardavimo augimo tendencijas šiais metais ir tiki, kad pavyks išsaugoti ankstesnių metų pardavimų lygį.“ Optimistiniais „Renualt“ atstovo vertinimais, šiais metais rinka turėtų išlikti tokia pati, bet neatmetama ir rinkos susitraukimo galimybė iki 10 proc.

Jiems antrino ir UAB „Volvo Lietuva“ direktorius J. Drabata: „Mano nuomone, 2012 metai bus gana panašūs į praėjusius metus: gana „plokšti“, be didesnio streso, nes pati rinka jau susiformavusi. Nematau kažkokių išorinių veiksmų, kurie žymiai skatintų pirkimą, tiesiog visos didžiosios kompanijos pagal savo planus parkus turės atnaujinti, o papildomų lėšų parkų atnaujinimui, nemanau, kad bus skiriama. Tikėtina, kad bendra rinka Lietuvoje bus apie 2500 automobilių (pernai užregistruota 2400).“

UAB „Adampolis“ pardavimų vadovas Audrius Lukošius neatmetė galimybės kad vilkikų pardavimai gali neženkliai (5-10 proc.) nukristi, tačiau, kad to neatsitiktų, kompanija planuoja aktyvius rinkodaros veiksmus, labiau nukreiptus į vežėjus.