Iš tiesų automobiliai susišaudymuose filmuose tampa ir neperšaunamomis užtvaromis, ir bombomis. Nei vienas, nei kitas motyvas nėra teisingas, tačiau dauguma žmonių vis tiek mano, kad degalų bakas gali sprogti. Ir priežasčių taip manyti tikrai yra.

Benzinas yra degus, ypač pavojingi benzino garai. Automobilių degalų bakai yra slepiami kur nors konstrukcijos viduryje – tai reglamentuoja tarptautiniai saugumo standartai. Saugumo bandymų metu visuomet atkreipiamas dėmesys, kaip smūgiai pažeidžia konstrukciją netoli degalų bako.

Saugiausi automobiliai yra tie, kurių degalų bakai išlieka nedeformuoti po smūgio iš bet kurios automobilio pusės. Taigi, galima pamanyti, kad bakas iš tiesų yra toks įtaisas, kurį reikia saugoti nuo bet kokių pažeidimų, nes kitaip automobilis tikrai paskęs liepsnose kaip tuose kino filmuose.

Yra ne visai taip. Žinoma, baiminamasi gaisro pavojaus. Tačiau net tiesiai į degalų baką pataikiusi kulka sprogimo nesukels.

Kulka yra karšta, tačiau ji juk nedega ir degalų baką perskrodžia labai greitai. Taip greitai, kad degalai tiesiog negali būti įkaitinti iki užsidegimo temperatūros. Populiarios televizijos laidos „Mitų griovėjai“ kūrėjai šį filmų kūrėjų pamėgtą motyvą sugriovė praktiškai – kelis kartus peršovė automobilio baką ir nenutiko visiškai nieko.

Filmuose pasitaiko ir kitas panašus motyvas. Degalų bakas kartais yra tiesiog peršaunamas, o tuomet ištekėję degalai yra padegami. Liepsna pasiveja automobilį ir tuomet jis sprogsta. Taip, žinoma, irgi negali nutikti.

Visų pirma, reikėtų pasistengti tuos ištekėjusius degalus padegti (cigaretė čia nepadės), o liepsna judės taip lėtai, kad automobilio niekada nepavys. Net jeigu jis sustos, liepsna sunkiai kils iki degalų bako. Įspūdingiausia, kas gali nutikti, tai yra gaisras, bet ir jis nėra tikėtinas.