Jungtinėje Karalystėje (JK) lietaus netrūksta, o keliuose įrengtos lietaus nuotekų sistemos neretai nesusidoroja su vandens kiekiu po didelės liūties. Ne kitokia situacija gali po gausių liūčių kilti ir Lietuvoje. Dėl to kai kuriose kelių dalyse pradeda kauptis vanduo, ir neišvengiamai apsemiami automobiliai. Vandens apgadintas automobilis – beveik garantuotos nemažos problemos jo savininkui ir galbūt nieko neįtariančiam būsimam pirkėjui, įspėja autoexpress.co.uk.

Šiame straipsnyje apžvelgsime, kaip sumažinti vandens žalą ir kaip atpažinti vandens apgadintą automobilį ieškant naujos transporto priemonės. Nesvarbu, ar savo automobilį pastatėte šalikelėje, ar važiuojate užtvindyta kelio atkarpa, visuomet išlieka tikimybė, kad jūsų automobilis bus apsemtas.

Tokio nemalonaus siurprizo galite išvengti, jeigu tinkamai pasirinksite stovėjimo vietą, kai prognozuojami gausūs krituliai, ir jeigu niekuomet nevažiuosite per apsemtą ruožą nebūdami visiškai tikri, kad sėkmingai jį įveiksite.

Nemažai žmonių naiviai tiki, jog apsemtą automobilį tereikia gerai išvėdinti ir išdžiovinti. Deja, jie nesuvokia, kad vanduo gali pažeisti įvairias mechanines dalis, pavyzdžiui, variklį, stabdžius, starterį ir katalizatorių, ką jau kalbėti apie elektros sistemą. Apsemtas automobilis gali ne vienerius metus kelti galvos skausmą jo savininkui, todėl nieko nuostabaus, kad kai kurie nelabai sąžiningi žmonės stengiasi kuo greičiau atsikratyti tokių transporto priemonių, tačiau apie slypinčias problemas nutyli.

Pardavinėti tinkamai neapžiūrėtą ir nesuremontuotą vandens apgadintą automobilį yra tas pats, kas pardavinėti tiksinčią brangių ir net pavojingų gedimų bombą. Toliau rasite keletą požymių, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį perkant automobilį.

  • Pirmiausia pasistenkite gauti kuo daugiau informacijos apie nusižiūrėtą transporto priemonę ir jos ankstesnius savininkus. Yra specializuotų interneto svetainių, kuriose už tam tikrą mokestį galima sužinoti išsamią automobilio istoriją, įskaitant nurašymą dėl vandens padarytos žalos.
  • Patikrinkite elektros prietaisus. Jeigu automobilis buvo apsemtas, elektros sistema vargiai išvengė žalos. Pažiūrėkite, ar dega visi žibintai ir lemputės, ar veikia el. langų nuleidimo ir pakėlimo funkcija ir t. t.
  • Ieškokite drėgmės požymių. Kai kurias automobilio vietas labai sunku gerai išdžiovinti, todėl pačiupinėkite kilimėlius ir dangą po jais. Drėgmę taip pat išduoda specifinis kvapas.
  • Atkreipkite dėmesį į rūdis. Daugelis naudotų automobilių bus tai šen tai ten parūdiję, tačiau atsižvelkite į rūdžių kiekį ir transporto priemonės amžių. Pernelyg gausi korozija gali būti ženklas, jog anksčiau automobilis buvo apsemtas.
  • Pakelkite variklio kapotą ir pažiūrėkite, ar neaprūdijęs variklio skyrius, ar nėra drėgmės. Jeigu abejojate savo žiniomis, pasikvieskite išmanantį asmenį, kad patikrintų tokias svarbias dalis kaip starteris.
  • Įjunkite šildymą. Jeigu šildymo ir vėdinimo sistemoje yra vandens, automobilio langai ims rasoti.

Jei paaiškėjo, kad jus dominančią transporto priemonę buvo apgadinęs vanduo, pareikalaukite pardavėjo įrodyti, jog buvo atlikti būtini remonto darbai. Taip pat įsitikinkite, kad sutaisytas automobilis buvo apžiūrėtas mechaniko ir gali vėl dalyvauti eisme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)