Elektromobilių pramonės ekspertai „Recurrent“ skelbia, kad dėvėtų elektromobilių kaina JAV kyla. Per praeitus metus nenauji elektromobiliai JAV pabrango 15 proc. Kadangi jie yra naujesni, jų kaina yra didesnė nei automobilių su vidaus degimo varikliais - to ir reikia tikėtis.

Tačiau tai, kad jų kaina auga, yra šiek tiek keista. Juolab, kad naudotų automobilių rinka kaista ir Europoje. Tik kodėl?

Yra kelios priežastys, nulėmusios naudotų elektromobilių kainų kilimą. Visų pirma, COVID-19 pandemija privertė žmones pergalvoti jų pirkinius. Daugybė žmonių neteko darbo ar bent jau dalies pajamų. Kiti liko įstrigę namuose be jokio realaus poreikio keliauti.

Taigi, naujų automobilių pardavimai stipriai smuko. 2021 metais, kai situacija buvo bent šiek tiek geresnė nei 2020-aisiais, naujų automobilių pardavimai JAV smuko 13,4 proc. Nelabai gerai jie atrodė ir 2020 metais. O jei niekas neperka naujų automobilių, niekas neparduoda ir naudotų.

Jei gerai prisimenate ekonomiką, tai žinote, kad kainų kilimui įtakos turi ir kitas dėmuo - paklausa. Naudotų automobilių pardavimai JAV išaugo per 60 proc. Daugiau pirkėjų + mažiau pardavėjų = išaugusios kainos.

Žmonės žvalgosi elektromobilių, nes dabar visi apie juos kalba. Jie nebeatrodo tokie egzotiški. Pagerėjusi infrastruktūra ir, kai kur, net mokesčiai vidaus degimo varikliams, skatina žmones rimtai pagalvoti apie elektromobilius. Nauji elektromobiliai vis dar yra labai brangūs, bet jų skaičius vis didėja naudotų automobilių rinkoje. Elektromobiliais važinėjame jau pakankamai ilgai, kad jie po truputį keliautų į naudotų automobilių aikšteles.

Trečdalis JAV parduodamų naudotų elektromobilių kainuoja mažiau nei 25 tūkstančius dolerių, pusė - mažiau nei 30 tūkstančių. Tai - didelės, bet įkandamos sumos. Ypač tiems, kurie apskritai drįsta svajoti apie elektromobilius.