Skelbimų portale „Autobonus.lt“ nurodoma, kad rusiškas tankas yra Latvijoje ir už jį prašoma 55 tūkst. eurų. Už tokią sumą galima lengvai įsigyti neblogą vidutinio dydžio „premium“ segmento visureigį.

Visgi tanko pardavėjas skelbime nurodė, kad egzotiška transporto priemonė yra visiškai legali. Tankas užregistruotas kaip traktorius ir netgi turi valstybinio ženklo numerius, yra užregistruotas.

DELFI susisiekus su pardavėju paaiškėjo, kad Lietuvoje socialiniuose tinkluose plintantis skelbimas – senas ir tankas buvo parduotas prieš ketverius metus. Beje, nurodyta 55 tūkst. eurų kaina – jau su nuolaida, mat vos idėjęs skelbimą tanko savininkas už jį tikėjosi gauti bent 70 tūkst. eurų. Jokia paslaptis – šis skelbimas net kelissyk buvo patekęs į internautų akiratį, o skirtingose skelbimo versijose nurodoma ir vis kita tanko pagaminimo data.

„Pardavėme į Latviją, tačiau tolesnio tanko likimo nežinau“, – sakė pardavėjas, vardu Igoris.

Jis prisipažino, kad pats su tanku, nors šis buvo užregistruotas kaip traktorius ir, panašu, galėjo legaliai dalyvauti eisme, į gatves išvažiavęs nebuvo.

Be to, tokia egzotiška transporto priemonė – ne vienintelė jo garaže. Tarp skelbimų yra ir šarvuotis. Pastaroji transporto priemonė taip pat dokumentuose vadinama traktoriumi, turi valstybinius numerius ir yra užregistruota Latvijoje.

Beveik 600 AG

„T-55“ tankas pakeitė ilgai naudotą „T-54“ ir tapo bene populiariausiu tanku pasaulyje. Tyrimai su branduoliniais ginklais parodė, kad tokia transporto priemonė gali atlaikyti branduolinės bombos (2-15 kilotonų) sprogimą būdama kelių šimtų metrų atstumu nuo epicentro. Be to, šiam tankui buvo nuspręsta sukurti modernią apsaugos nuo atominio, cheminio ar kito ginklo, kuri pradeda veikti vos nustatoma spinduliuotė.

Šiam tankui buvo montuojamas skysčiu aušinamas naujas dyzelinis variklis, generuojantis 581 AG. Vienu ypu toks tankas gali gabentis 680 l degalų. Tokius skaičius lėmė papildomas 300 l talpos degalų bakas, norint padidinti jo nuvažiuojamą atstumą.

„T-55“ buvo naudojamas iki 1961 m., kai atsirado „T-55A“ pavadinta karinė transporto priemonė.

Galima parduoti, jei nešaudo

Latvijos naujienų portalas jauns.lv teigė, kad Latvijoje privatiems asmenims leista užsiregistruoti ar pardavinėti kovinę techniką. Esminė sąlyga – iš jos turi būti išmontuoti ginklai. Tą padarius kreipiamasi į atitinkamas institucijas ir įrodoma, kad tokia technika negali būti panaudota kovos veiksmams.

Tokios transporto priemonės, kuriose pasirūpinta, kad šaunamieji agregatai neveiktų, gali būti užregistruotos kaip traktoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)