10 gabiausių šalies profesinių ir verslo mokyklų auklėtinių buvo išrinkti iš 450 mokinių būrio. Tai, anot Sauliaus Zybarto, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Mokymosi visą gyvenimą departamento direktoriaus, jau ženklas, kad visi jie – nugalėtojai ir įmonės, kuriose ateityje jie ieškosis darbo, turėtų neabejotinai atsižvelgti į šį faktą.

Visgi atliekant 10 skirtingų užduočių, pradedant automobilio patikra, baigiant dvigubos sankabos pavarų dėžės modulių keitimu ar variklio elektrinių komponentų diagnostika, išryškėjo patys stipriausi mokiniai. Kai kurie jų, neslėpė Tomasz Mierzejewski, konkurso dalyvius egzaminavusios įmonės „ZF Friedrichshafen“ atstovas, buvo ypatingai gabūs ir kaip reikiant pasirengę būsimos profesijos iššūkiams.

Pirmąją vietą konkurse pelnė Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos auklėtinis Lukas Makselis. Antroji vieta teko Lūkui Karliui Siksniui, Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos mokiniui. Trečią vietą išplėšė Jonas Purkus, Tauragės profesinio rengimo centro ugdytinis. Visi trys mokiniai pavasarį keliaus į tarptautinį konkurso finalą Lenkijoje. Čia tarpusavyje susikaus geriausi Lenkijos, Latvijos, Estijos, Bulgarijos, Vengrijos, Kroatijos ir Ukrainos geriausi jaunieji mechanikai.

Gavo kvietimą dirbti

Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos direktorė Elena Pelakauskienė neslėpė, kad ugdymo procese vien mokyklos neužtenka. Tenka nemažai padirbėti papildomai, o taip pat – pasitelkti socialinės atsakomybės nestokojančius verslus.

„Mokinius vežame į įmones, rodome, kaip dirbama ten, norime, kad jie pasisemtų pačių įvairiausių žinių ir turėtų kuo daugiau praktikos“, – kalbėjo ji.

Tą patį pasakojo ir konkurso nugalėtoją L. Makselį ruošęs mokytojas Vitalij Kabelis. Anot jo, jokia paslaptis, kad norint geriausių rezultatų dėl jų tenka kaip reikiant pasistengti. Visgi konkurso „Geriausias jaunasis automechanikas“ organizavusiai bendrovei „Inter Cars Lietuva“ paskelbus laukiančias užduotis, susiimti už galvos neteko.

„Visa tai jau buvo išeita medžiaga, išmokti dalykai, nieko nebuvo tokio, ko nebūtume darę iki tol“, – neslėpė mokytojas.

Panašu, kad tokia strategija pasiteisino, mat L. Makselis, sugniaužęs rankose pirmosios vietos nugalėtojo taurę, neslėpė, kad konkursas jam buvo ganėtinai lengvas, o daugelis užduočių ėjosi kaip iš pypkės. Bene sunkiausia tapo pirmoji užduotis – visiškai naujo automobilio patikra. Tačiau ir apie ją kalbėdamas vaikinas tikino, kad sunki ji buvo tik dėl to, jog pati pirmoji – jaudulys padarė savo.

Paskutinius metus mokykloje besimokantis L. Makselis sakė, kad laukia praktikos, o po jos, neabejoja, eis dirbti. Ateityje, kalbėjo vaikinas, norėtųsi nuosavo verslo, tačiau kol kas patirtį ir žinias teks kaupti dirbant kitoms įmonėms.

Ir, panašu, kad darbo paieškos konkurso nugalėtojui neturėtų būti sudėtingos, mat dar nespėjęs atlikti visų užduočių, jis jau sulaukė kvietimo ateiti dirbti. Talentingą ir kruopštų vaikiną pastebėjo bendrovės „Robert Bosch“ atstovai, kurie ilgai nedelsė. Pastebėję, kaip su jų skirta užduotimi – variklio purkštukų elektrinių parametrų matavimu – mokinys sėkmingai susidorojo, vaikiną pakvietė ateiti į šią bendrovę.

„Tikrai eisiu“, – entuziazmo neslėpė nugalėtojas.

Šešerius metus Lietuvoje vykstantį „Geriausio jaunojo automechaniko“ konkursą organizuoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija drauge su bendrove „Inter Cars Lietuva“. Konkurse dalyvauja kone visos Lietuvos profesinio ugdymo įstaigos, ruošiančios automobilių mechanikus. Šiemet iš 450 konkurse dalyvavusių moksleivių finale dalyvavo atrinkti 10. Iš jų trys, užėmę pirmąsias prizines vietas, gegužės 25-26 d. keliaus į „Young Car Mechanic“ konkursą Lenkijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)