Nauja Europos gyventojų apklausa, kurią inicijavo koncernas „Ford“, parodė, kad nepaisant didėjančio susirūpinimo aplinkosauga, transporto spūsčių miestuose ir augančių automobilio išlaikymo sąnaudų, nuosava transporto priemonė europiečiams vis dar yra svarbi gyvenimo dalis, simbolizuojanti judėjimo laisvę ir nepriklausomybę.

Tyrimą, kuriuo buvo siekiama išsiaiškinti besikeičiančias visuomenės nuostatas, atliko konsultacijų bendrovė „The Futures Company“, jame dalyvavo daugiau nei 6000 respondentų.

Apklausa parodė, kad didžioji dalis žmonių visgi neįsivaizduoja savo gyvenimo be automobilio. Kita vertus, net 76 proc. europiečių pripažino, kad jie kenčia dėl miesto transporto spūsčių ir nuolat brangstančių degalų. 74 proc. apklaustųjų naudojasi visuomeniniu transportu, 37 proc. dalijasi automobiliu su vykstančiais ta pačia kryptimi, o 3 proc. naudojasi viešomis dalijimosi automobiliais schemomis.

„Išvada aiški – reikalingas intensyvesnis visų susijusių šalių dialogas, siekiant išspręsti judrumo ir poveikio aplinkosaugai problemas. Pasaulis tampa vis labiau urbanizuotas ir ankštas, tačiau mes nenorime prarasti judėjimo laisvės, todėl mums reikalingas integruotas ir bendradarbiavimu pagrįstas požiūris“, – komentavo „Ford of Europe“ produktų plėtros viceprezidentas Barbas Samardzichas.

Romos universiteto energetinių sistemų profesorius, laikraščio „La Republicca“ redaktorius Fabio Orecchinis pažymėjo, kad aiški tvarumo, skaidraus išteklių naudojimo, energijos rūšių vektorių ir su tuo susijusio poveikio aplinkai vizija gali padėti rasti geriausią sprendimą: tvarus judrumas, naudingas bet kurio regiono ūkio plėtrai, būtų užtikrintas pasitelkus atsinaujinančius išteklius.

Tyrimas taip pat parodė, kad 74 proc. respondentų automobilio turėjimą sieja su nepriklausomybe ir laisve, 52 proc. viešuoju transportu naudojasi ne dažniau nei kartą per mėnesį arba apskritai nesinaudoja. 53 proc. europiečių sakė, kad klimato kaita yra didžiausia pasaulio problema, tačiau 77 proc. neketina liautis važinėti automobiliu. 72 proc. apklaustųjų teigė, kad degalų suvartojimas jiems yra svarbiausias rodiklis renkantis automobilį, tačiau tik 50 proc. rinktųsi taupaus vairavimo būdą kelyje. Galop, 57 proc. respondentų mano, kad didžiausia atsakomybė už transporto poveikį aplinkai tenka visuomenės renkamoms valstybės institucijoms.

Beje, elektromobilį arba hibridinį automobilį įsigyti svarstytų tik 28 proc. europiečių.

Manoma, kad iki 2050 metų pasaulinis automobilių parkas padidės nuo 1 iki 2 ar net 4 milijardų vienetų. Europos Komisija skaičiuoja, kad Europos šalims spūsčių sąnaudos per tą patį laikotarpį padidės 50 proc. ir pasieks 200 mlrd. eurų per metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)