Pasipiktino tvarka

Istorija prasidėjo, kai Tomas (vardas pakeistas – DELFI) nusprendė pasikeisti vairuotojo pažymėjimą, kurio galiojimas artėjo prie pabaigos.

„Pamačiau, kad netrukus baigiasi vairuotojo pažymėjimo galiojimas. Apsilankius „Regitros“ internetiniame puslapyje sužinojau, kad reikia sveikatos pažymėjimo ir deklaruoti gyvenamąją vietą Lietuvoje. Aš tai padariau, tačiau nuvažiavus į „Regitros“ padalinį man pareiškė, kad aš per metus Lietuvoje nesu pragyvenęs mažiausiai 185 dienas ir todėl aš negaliu pasikeisti pažymėjimo. Nelabai supratau, kodėl aš būdamas ES šalies pilietis ir norėdamas pasikeisti teises kažkurį laiką turiu pragyventi Lietuvoje?“, - sako Tomas.

Lietuvos pilietis stebėjosi, kad „Regitrai“ reikalingi duomenys apie šeimos sudėtį.

„Tada man pareiškė, kad aš turiu įrodyti ryšius su Lietuva. Gal aš turiu vaikų Lietuvoje? Gal turiu žmoną Lietuvoje? Nusprendžiau patikrinti, ką tokiu atveju nurodo ES. Pasirodo, kad yra įvairiausių variantų. Tarkime, studentams studijuojantiems užsienyje apskritai nereikia jokios pažymos. Dar vienas dalykas – duomenų apsauga. Kodėl aš savo asmeninius duomenis turiu perduoti „Regitrai“? Ar neužtektų vairavimo kursų baigimo ir sveikatos pažymos? Kaip klausimas apie vaikus ir žmoną susijęs su vairuotojo pažymėjimo keitimu?“, - stebėjosi Tomas.

Galiausiai vyrui pavyko įrodyti ryšius su Lietuva – Tomas yra Lietuvoje registruotos bendrovės savininkas. Tai buvo pakankamas pagrindas įrodyti ryšius su Lietuva.

Pažymėjimą gali keisti ir kitur

„Regitra“ atsakyme DELFI rašo, kad jei pilietis gyvena Europos Sąjungai (ES) ar Europos ekonominei erdvei (EEE) priklausančioje valstybėje, jam pažymėjimas bus keičiamas remiantis ES direktyva dėl vairuotojo pažymėjimų.

„Tai reiškia, jog šalys-narės visiems vairuotojo pažymėjimų savininkams, kurių įprastinė gyvenamoji vieta yra jų teritorijoje, taiko nacionalines vairuotojo pažymėjimų išdavimo nuostatas. Reguliavimas užtikrina, kad, nors vairuotojo pažymėjimų išdavimo taisyklės nėra vienodos ES ar EEE mastu, vis tiek laisvo asmenų judėjimo teise besinaudojantys ES ar EEE gyventojai gali gauti vairuotojo pažymėjimą bet kurioje iš šių šalių, kurioje apsigyvena nuolat“, - teigia „Regitros“ atstovė Ingrida Kuorytė.

„Regitra“ taip pat atkreipi dėmesį, jog remiantis anksčiau minėta direktyva, Lietuvos piliečiams, gyvenantiems ES ar EEE valstybėse, yra užtikrinamas vairuotojo pažymėjimo gavimas toje šalyje, kurioje gyvena. Be to, kitoje šalyje gautas ar pakeistas vairuotojo pažymėjimas galioja lygiai taip pat kaip ir išduotas Lietuvoje.

“Regitra“: vairuotojo pažymėjimą įgijęs asmuo turi būti pasiekiamas valstybei

„Regitra“ informuoja, kad įprastinės gyvenamosios vietos fiksavimas registre užtikrina, kad vairuotojo pažymėjimą išdavusi šalis garantuoja, jog asmuo valstybei bus pasiekiamas, kai to reikės dėl teisinių santykių (pavyzdžiui, iš sveikatos priežiūros įstaigos gauta informacija, reikšminga teisės vairuoti ribojimui ir pan.). Tačiau, jei pilietis nuolatos gyvena užsienyje, jį bus sunku pasiekti, kaip ir bus sunku administruoti anksčiau minėtas paslaugas. Todėl įvertinus tai, asmenys, kurie nuolatos gyvena kitoje valstybėje, dėl vairuotojo pažymėjimo keitimo turi kreiptis į toje valstybėje vairuotojo pažymėjimus išduodančią instituciją.

Remiantis ES direktyva, „Regitros“ pagrindinis siekis rūpintis eismo dalyvių saugumu. Būtent iš šio siekio kyla vairuotojo pažymėjimo išdavimo reikalavimai. Vienas jų – išduoti vairuotojo pažymėjimą tik tiems asmenims, kurie nurodo, kad turi įprastą gyvenamąją vietą valstybėje, kurioje prašo išduoti vairuotojo pažymėjimą. Taigi šis reikalavimas apima asmens nuolatinę gyvenamąją vietą.

„Lietuvoje ir kitose ES bei EEE valstybėse vairuotojo pažymėjimą galima užsisakyti tuomet, kai asmens gyvenamoji vieta yra deklaruota būtent toje šalyje ir ten gyvenama bent 185 dienas kiekvienais kalendoriniais metais. „Regitra“ informaciją apie asmenis, kurie Lietuvą, kaip gyvenamą vietą, yra deklaravę ne mažiau kaip 185 dienas, gauna automatiškai iš gyventojų registro. Pagrindus ryšius su Lietuva, vairuotojo pažymėjimas gali būti išduodamas ir užsienyje nuolat gyvenantiems žmonėms“, - teigia I. Kuorytė.

Vis dėlto, jei asmens gyvenamoji vieta nėra deklaruota Lietuvoje arba čia gyvenamoji vieta deklaruota mažiau kaip 185 dienas, galimas ir kitas būdas – pasirinktu dokumentu pagrįsti asmeninius ar darbo ryšius su Lietuva. Ryšius su Lietuva „Regitroje“ galima pagrįsti, kai:

  • pradėjote dirbti Lietuvoje. Galimi pagrindimo dokumentai: darbo sutartis; individualios veiklos pažyma; verslo liudijimas; darbo biržos išrašas ar kt.;
  • esate studentas ar moksleivis iš Lietuvos ir šiuo metu mokotės užsienyje. Galimi pagrindimo dokumentai: dokumentas iš mokymo įstaigos išverstas į lietuvių kalbą;
  • esate užsienio šalių studentas ar moksleivis ir mūsų šalyje studijuojate ar lankote mokyklą ne trumpiau nei 6 mėnesius. Galimi pagrindimo dokumentai: dokumentas iš mokymo įstaigos;
  • buvote išvykęs atlikti arba dabar atliekate apibrėžtos trukmės profesinę užduotį užsienyje arba praktiką. Galimi pagrindimo dokumentai: pažymėjimas iš įmonės apie komandiruotę; praktikos sutartis su įmone ar kt.;
  • gyvenate arba dirbate užsienyje, tačiau nuolat sugrįžtate į Lietuvą dėl asmeninių ryšių, pavyzdžiui:

1. Lietuvoje gyvena vyras/žmona ir/arba nepilnamečiai vaikai;
2. artimųjų ligos atveju (globa, slauga ar kt.)
3. Kitos priežastys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)