Kainų augimui vairavimo mokyklose įtakos turi paskelbtas naujasis PVM įstatymo komentaro pakeitimas, kuris nurodo, kad vairavimo mokyklos privalo mokėti PVM už A, B ir BE kategorijų vairuotojų rengimą, ko nereikėjo daryti anksčiau.

Iki šiol vairavimo kategorijos B, BE kategorijos vairuotojų rengimas buvo priskirtas profesiniam mokymui. Tačiau praėjusių metų gruodžio 17 dieną Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pranešė, kad, atsižvelgiant į Europos Komisijos rekomendacijas, vairavimo mokymo kursai turi būti apmokestinti PVM.

Pačios mokyklos dėl įvesto PVM tarifo susidarysiančias išlaidas galės dalinai padengti pirkdamos degalus, automobilius, automobilių detales.

„Lietuvos automobilių sąjungos vairavimo mokyklų komitete vyksta diskusijos šiuo klausimu, svarstant, kaip išlikti vairavimo mokykloms, ypač toms, kurios pagal gaunamas pajamas tampa PVM mokėtojomis, kaip išlikti rinkoje ir nedirbti nuostolingai“, - sakė Alytaus autoklubo vadovas, Lietuvos automobilininkų sąjungos prezidentas Rimvydas Anusauskas.

Anot jo, įsigaliojus įstatymo komentaro pakeitimui, nustatyta, kad vairavimo mokymo paslaugos profesiniu mokymu laikoma tik tokiu atveju, jei šis mokymas yra skirtas profesinėms žinioms įgyti arba atnaujinti.

Tai reiškia, kad A, B ir BE kategorijų vairavimo kursai žmogui reikalingi tam, kad jis galėtų užsiimti savo profesija, pavyzdžiui, darbo birža į vairavimo kursus siunčia asmenį, užsiregistravusį darbo biržoje, įgyti B kategoriją, kuri reikalinga įdarbinti asmenį picos išvežiotoju, arba įmonė siunčia savo darbuotoją įgyti BE kategoriją, reikalingą konkrečiam darbui atlikti.

„Profesinis mokymas pagal PVM įstatymą, yra neapmokestinamas PVM, todėl vairavimo mokymo paslaugos, atitinkančios anksčiau išvardytas sąlygas, PVM yra neapmokestinamos. Iki pakeitimo buvo aiškinama, kad visais atvejais B kategorijos vairavimo mokymo paslaugos laikomos profesiniu mokymu ir PVM neapmokestinamos“, - naujuosius mokestinius pasikeitimus komentavo R. Anusauskas.

Alytaus autoklubo vadovas pastebėjo, kad pasikeitus įstatymo komentarui, vairavimo mokyklose paslaugos, kurios neturi būti apmokestintos 21 proc. PVM tarifu, bus teikiamos tik išimtiniais atvejais. O mokyklos dar turės ir pateikti įrodymus, kad teikiamų vairavimo mokymo paslaugų tikslas – suteikti žinių, reikalingų profesijai.

Kada ir kiek tiksliai keisis vairavimo kursų kainos, kol kas dar nėra aišku, tačiau spėjama, kad jos padidės artimiausiu metu.