Po šio balsavimo sveikatos reikalų sekretoriui Jeremy Huntui suteikta teisė įvesti tokį draudimą. Lordų Rūmai tokiam draudimui pritarė praėjusį mėnesį. Šaltinis Britanijos vyriausybėje sakė, jog toks draudimas Anglijoje bus įvestas jau labai greitai.

Tuoj po balsavimo teisingumo sekretorius Chrisas Graylingas pareiškė, kad įgyvendinti tokį draudimą bus neįmanoma. Ministro pirmininko pavaduotojas Nickas Kleggas, savo ruožtu, jam pritarė ir pridūrė, kad toks įstatymas tik permeta atsakomybę už vaikus nuo tėvų ant valstybės pečių.

Velso valdžia dėl tokio draudimo įvedimo turės apsispręsti pati. Skelbiama, kad Škotijoje siūlymas uždrausti rūkyti automobiliuose, jei juose yra vaikų, bus pateiktas svarstyti šiais metais. O Šiaurės Airijos valdžia teigia ketinanti pradėti viešas konsultacijas šiuo klausimu.

Už teisę rūkyti pasisakančios visuomenės grupės mano, kad toks draudimas bus neproporcingas. Jų teigimu, dauguma suaugusių rūkalių jau ir taip nerūko automobilyje, jei jame yra vaikų. Be to, nerimaujama, kad galiausiai gali būti uždrausta rūkyti ir namuose.

„Manau, kad toks draudimas yra per griežtas ir visiškai nereikalingas, nes 84 proc. apklaustų rūkančių suaugusių net nesvajotų užsidegti cigaretę automobilyje, mažoje erdvėje, kurioje yra vaikas. Suaugusieji žino, kaip elgtis. Be to, bus beveik neįmanoma įgyvendinti tokį draudimą, o tai reikš, kad galiausiai bus uždrausta apskritai rūkyti automobilyje“, – sakė vienos tokios grupės vadovas Simonas Clarkas.

Leiboristai siekia, kad rūkymas automobilyje, kuriame yra vaikų, būtų pripažintas oficialiu nusižengimu, kaip tai yra įteisinta keliose JAV valstijose, Australijoje, Kanadoje ir keliose Europos šalyse.