1. Aston Martin

Pavadinimas „Aston Martin“ yra sudarytas iš jo įkūrėjo Lionelio Martino vardo ir kelio ruožo „Aston Hillclim“, naudojamo lenktynėms, ir esančio Hertfordšyre, Anglijoje.

Pirmasis pasaulinis karas trumpam sustabdė gamybą, o vėliau „Aston Martin“ gamino specialiai lenktynėms skirtus automobilius, daugiausia dėmesio skirdamas greičiui, o ne prabangai.

Tačiau lenktyninių automobilių gamyba pasirodė esanti nepelninga, o „Aston Martin“ iki Antrojo pasaulinio karo kelis kartus keitė savininkus. 1947 m. traktorių gamintojas Davidas Brownas įsigijo šią kompaniją, ir modeliuose, gamintuose kai kompanija priklausė Brownui, buvo ir jo inicialai – DB.

2. Audi

Vokietijos inžinierius Augustas Horchas įkūrė įmonę „August Horch & Cie. Motorwagenwerke AG“ 1899 m. Dėl nesutarimų su partneriais, Horchas paliko įmonę ir 1909 m. įkūrė naują įmonę „August Horch Automobilwerke GmbH“.

Tačiau senoji įmonė išlaikė pavadinimą „Horch“ (vokiečių kalba tai reiškia „klausyk“), todėl Horchas, negalėdamas naudoti savo pavardės naujos įmonės pavadinime, pasirinko savo pavardės lotynišką vertimą – „Audi“.

3. BMW

BMW savo veiklą pradėjo 1916 m. kai buvo sujungtos trys Vokietijos įmonės.

Santrumpa BMW reiškia „Bayerische Motoren Werke GmnH“, kuris reiškia „Bavarijos variklių gamykla“. Šis pavadinimas nurodo bavarišką įmonės kilmę ir variklių gamybos tradiciją, nuo kurios prasidėjo įmonės veikla.

4. Cadillac

Cadillac“ buvo pavadintas didžiojo prancūzų tyrinėtojo Antoine'o Laumet de La Mothe'o Sieuro de Cadillaco vardu, kuris 1701 metais įkūrė Detroitą (Mičiganas).

„Cadillac“ yra viena iš ankstyviausių automobilių markių JAV. Įkurtas 1902 m., gamintojas garsėja prabangiais automobiliais. 1909 m. įmonę perėmė „General Motors“.

5. Chevrolet

Chevrolet“, dar vadinamą „Chevy“, 1911 m. įkūrė Louis Chevrolet ir William C. Durant Detroite kaip „Chevrolet Motor Company“. Louis Chevrolet buvo šveicarų lenktyninių automobilių vairuotojas ir automobilių inžinierius.

Kai kurie žmonės manė, kad, kai įmonė buvo įkurta, pavadinimas skambėjo svetimai ir egzotiškai, suteikdamas šiek tiek žavesio ir stiliaus prekės ženklui. Tačiau praėjus vos septyneriems metams po įkūrimo, „Chevrolet“ tapo „General Motors“ dalimi.

6. Datsun

Datsun“ yra japonų įmonė, labiausiai siejama su mažų ir prieinamų automobilių gamyba.

Bendrovė įsteigta 1911 m. „Kwaishinsha Jidosha Kojo“ pavadinimu. Jos įkūrėjo M. Hashimoto svajonė buvo gaminti unikalius automobilius, tinkamus Japonijai.

1914 m. jis pagamino pirmąjį automobilį su mažu 2 cilindrų 10 arklio galių varikliu, kurį pavadino DAT, pagal trijų savo investuotojų – K. Deno, R. Aoyamos ir M. Takeuchi – pavardžių pirmąsias raides.

1926 m. „Kwaishinsha“ susijungė su „Jitsuyo Jidosha Co., Ltd.“ ir sudarė „Dat Jidosha Seizo Co.“.

1931 m. Įmonė sukūrė naują lengvąjį automobilį, kuris buvo kompaktiškesnis nei originalus DAT, todėl jis buvo vadinamas „Datson“ („DAT‘o sūnus“). Deja, japonų kalboje žodis „son“ reiškia „netektis“, todėl jis buvo pakeistas į „sun“ (saulė), turintį daugiau teigiamų asociacijų.

7. Ferrari

Prabangių automobilių markė „Ferrari“ pavadinta Italijos įkūrėjo Enzo Ferrari, kuris buvo oficialus „Alto“ lenktynių vairuotojas, vardu. 1939 m. jis metė lenktynes ir įkūrė savo įmonę. Per vienerius metus jis pagamino 1500 cm3 8 cilindrų 815 „Spider“ su kuriuo 1947 m. pirmą kartą laimėjo „Grand Prix“ lenktynes. Italų kalboje žodis „Ferrari“ yra kilęs iš žodžio „ferraro“, reiškiančio kalvį.

8. Ford

Henry Fordas paliko savo pirmąją įmonę „Cadillac“ ir įkūrė „Ford Motors Company“ 1903 m. Detroite, Mičigane.

Jis tobulino masinę automobilių gamybą, įvesdamas judančias surinkimo linijas. Tai suteikė galimybę sumažinti išlaidas ir pasiūlyti prieinamą automobilį amerikiečių vidurinei klasei.

Jo garsiojo 1908 m. masinės gamybos automobilio „Model T“ per ateinančius 20 metų buvo parduota daugiau nei milijoną vienetų.

9. Honda

Kaip tikriausiai atspėjote iš pavadinimo, „Honda“ buvo pavadinta jos įkūrėjo Soichiro Honda vardu. Iš pradžių „Honda“ 1937 m. įkūrė gamintoją „Tōkai Seiki“, kuris gamino „Toyota“ stūmoklinius žiedus. Antrojo pasaulinio karo metu kompanijos gamyklos buvo sunaikintos per bombardavimo reidą ir žemės drebėjimą.

„Honda“ pardavė tai, kas liko iš bendrovės „Toyota“ bendrovei ir panaudojo pinigus „Honda“ techninių tyrimų instituto įsteigimui. Nuo to laiko, „Honda“ yra vienas didžiausių Japonijos automobilių gamintojų.

10. Mercedes-Benz

„Mercedes-Benz“ savo kilmę sieja su Karlu Benzu, kuris 1886 metais sukūrė pirmąjį automobilį su vidaus degimo varikliu.

Gamtintojas tampriai susijęs su Karlo Benzo įkurta „Benz Patent Motorwagen“ ir „Daimler-Motoren-Gesellschaft“ („DMG“), kurią įkūrė Gottliebas Daimleris.

„Mercedes“ buvo prekės ženklas, kurį 1902 m. sukūrė „DMG“. Iš pradžių jis buvo naudojamas 1900 m. Wilhelmo Maybacho sukurtam automobilio modeliui. Modelyje buvo montuojamas naujai sukurtas variklis, pavadintas „Daimler-Mercedes“.

„Mercedes“ pavadinimas taip pat buvo pritaikytas kitai „DMG“ transporto priemonei „Mercedes-Benz“, sukurtai 1926 m., susijungus „Benz & Cie.“ Ir „DMG“, sudarant „Daimler-Benz AG“.

Karlo Benzo pavardė buvo naudojama naujo prekės ženklo pavadinime, tačiau dėl teisinių priežasčių „DMG“ negalėjo naudoti savo įkūrėjo Daimler vardo naujame pavadinime, todėl nusprendė naudoti savo populiariausio modelio „Mercedes“ pavadinimą.

11. Nissan

1928 m. Yoshisuke Aikawa įkūrė holdingo bendrovę „Nihon Sangyo“ arba „Nihon Industries“. 1930-aisiais Tokijo vertybinių popierių biržoje pavadinimas „Nissan“ buvo vartotas kaip „Nihon Sangyo“ bendrovės santrumpa.

1933 m. Aikawa pradėjo automobilių verslą, o kitais metais įkūrė automobilių padalinį kaip naują dukterinę įmonę, kurią pavadino „Nissan Motor Co., Ltd.“.

12. Porsche

„Porsche“ yra pavadintas savo įkūrėjo Ferdinando Porsche vardu, kuris įmonę įkūrė 1931 m. Štutgarte, Vokietijoje. Šiandien „Porsche“ priklauso „Volkswagen“ grupei.

13. Rolls-Royce
Automobilių gamintojas Henry Royce'as savo pirmąjį automobilį pagamino 1904 m. Ir tų metų gegužę susitiko su Charlesu Rollsu, kurio įmonė pardavinėjo kokybiškus automobilius Londone.

Buvo pasiektas susitarimas, kad „Royce Limited“ gamins automobilius, kuriuos išimtinai pardavinės „CS Rolls & Co“ – pora taip pat sutiko, kad automobiliai turėtų „Rolls-Royce“ pavadinimą.

14. Toyota

„Toyota Motor Corporation“ 1937 m. įkūrė Toyoda šeima. Japonų kalba žodžiui „Toyoda“ užrašyti reikia dešimties plunksnos brūkšnių, o žodžiui „Toyota“ – tik aštuonių.

Kadangi japonų kultūroje aštuoni buvo laikomi laimingu skaičiumi, įmonės pavadinimas buvo pakeistas į „Toyota“.

15. Volkswagen

1937 m. gegužės 28 d. Vokietijos vyriausybė, kurią tada kontroliavo Adolfas Hitleris, įkūrė valstybinę automobilių kompaniją, kuri iš pradžių vadinosi „Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH“ (Vokietijos liaudies automobilių gamybos įmonė).

Vėliau tais metais jis buvo pavadinta tiesiog „Volkswagenwerk“ arba „Liaudies automobilių kompanija“.

16. FIAT

FIAT automobilio prekės ženklas turi kilmės istoriją, kuri kai kuriems skaitytojams gali būti šiek tiek netikėta. FIAT įkūrė 1899 m. Giovanni Agnelli, italų verslininkas, priklausęs investuotojų grupei, siekiančiai įsteigti automobilių kompaniją.

Pavadinimas FIAT yra akronimas, kuris iš pradžių reiškė „Fabbrica Italiana Automobili Torino“ (Italijos automobilių gamyklą Turine) pagal miestą, kuriame įsikūrė įmonė.

17. Mitsubishi

Oficialiai „Mitsubishi“ pradėjo savo veiklą 1917 m. nuo pirmojo savo lengvojo automobilio „Model A“.

Pavadinimas „Mitsubishi“ reiškia bendrovės trijų deimantų emblemą. Tai japoniškų žodžių mitsu, reiškiančių „trys“, ir hishi, reiškiančių „vandens kaštonas“, derinys.

Japonai taip pat vartoja žodį „Mitsubishi“, žymėdami rombo ar deimanto formą. Kadangi japonų kalba „h“ garsas dažnai tampa „b“ garsu, kai jis atsiranda žodžio viduryje, „mitsu“ ir „hishi“ derinys yra tariamas kaip „Mitsubishi“.

Trijų deimantų arba „Mitsubishi“ formos logotipą pasirinko bendrovės įkūrėjas Yataro Iwasaki. Logotipas primena trilapį, pavaizduotą Tosa giminės herbe, kurios narys buvo pirmasis Yataro darbdavys, taip pat tris rombus esančius Iwasaki šeimos herbe.

18. Mazda

„Mazda“ istorija prasidėjo 1920 m. kaip butelių kamščių gamintoja, pavadinta „Toyo Kogyo Co., Ltd.“. 1931 m. Įmonė išleido triratį sunkvežimį „Mazda-go“ – pirmąją jų pagamintą transporto priemonę.

„Mazda“ pavadinimas yra pagrįstas bendrovės įkūrėjo Jujiri Matsuda vardu. Pavadinimas buvo pakeistas iš „Matsuda“ į „Mazda“ – pagal Vakarų Azijos harmonijos, intelekto ir išminties dievą Ahura Mazda.

Tikėtasi, kad žodis „Mazda“ simbolizuos jungtinės Rytų ir Vakarų civilizacijos pradžios simbolį, taip pat simbolizuos būsimą automobilių verslo sėkmę.

19. Tesla

Elektrinių automobilių kompanija buvo pavadinta legendinio serbų išradėjo ir inžinieriaus Nikola Tesla, sukūrusio pirmąjį šiuolaikinį kintamosios srovės variklį, garbei.