Vaizdo įraše, publikuotame feisbuko grupėje „KET pažeidimai“ matyti, kaip pačiame Vilniaus centre važiuoja raudonos spalvos „Toyota Prius“ automobilis. Ant jo šonų – pavežėjimo bendrovės „E-transport“ skiriamoji atributika, trumpasis numeris, kuriuo galima išsikviesti šį arba kitą automobilį.

„Prius“ vairuotojas akivaizdžiai skuba. Išsukdamas iš Rotušės aikštės gatvės į Rūdninkų, jis nusprendžia iš kairės apvažiuoti prie perėjos sustojusius kelis automobilius. Visgi manevras nepavyksta ir „Toyotos“ vairuotojas grįžta atgal į srautą.

Tačiau neilgam. Rūdninkų gatvėje po rekonstrukcijos automobilius galima statyti dešinėje gatvės pusėje, centrinė dalis palikta automobiliams, o kairėje – dviračių takas, nuo automobiliams skirtos gatvės dalies atskirtas net specialiais iškilimais ant asfalto. Tačiau jie pavežėjui – jokia kliūtis. Vairuotojas ne tik persirikiuoja ant dviračių tako, bet ir jame neišsitekdamas išsiropščia ant šaligatvio ir lenkia važiuojančius lėčiau vieną po kito darydamas Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus.

Galiausiai aplenkęs visus, kurie buvo prieš jį, „Prius“ vairuotojas nuvažiuoja nuo šaligatvio ir grįžta į automobiliams skirtą eismo juostą.

Jei policija nemato – galima

Paprašytas pakomentuoti tai, kas vyksta gatvėje, Artūras Pakėnas, vairavimo mokyklos VšĮ „Amplius LT“ vadovas ir vairavimo mokytojas, tik gūžčiojo pečiais.

„Čia net nėra ką komentuoti“, – nuostabos neslėpė žinovas.

Anot jo, toks vairuotojas turėtų būti baudžiamas itin griežtai, mat jo veiksmai prilygsta chuliganiškam vairavimui, už ką turėtų grėsti nemaža bauda bei teisės vairuoti praradimas mažiausiai metams, o galbūt net ir ilgesniam laikotarpiui.

„Turim tokius pavežėjus – valio! – ironizavo vairavimo mokytojas. – Jie žino, kad jeigu nėra policijos, nėra radarų, tada viskas galima. Ir nepraleisti pėsčiojo, ir varyti šaligatviais.“

Prilygino chuliganiškam vairavimui

Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) pareigūnai DELFI išvardijo ne vieną, o net kelis KET pažeidimus, kuriuos padarė pavežėjimo tarnybos vairuotojas. Pirmiausia, akcentavo pareigūnai, „Prius“ vairuotojas nesilaikė 4-ojo KET punkto, nurodančio, kad eismo dalyvių elgesys grindžiamas savitarpio pagarba ir atsargumu. Be to, pažeidė ir 9-ąjį, sakantį, kad eismo dalyviai turėtų nekelti pavojaus kitiems.

Į pažeidimų sąrašą galėtų būti įrašomas ir 82.2 papunktis, kuriame pabrėžiama, kad apie savo veiksmus ir manevrus vairuotojas privalo įspėti atitinkamos krypties posūkio signalais. Galiausia pažeidžiamas 124 KET punktas, nurodantis, kad automobilių vairuotojams draudžiama važiuoti dviračių takais ir šaligatviais, pėsčiųjų takais, taip pat draudžiama ant jų ir užvažiuoti.

„Visų šių pažeidimų visuma gali būti kvalifikuojama pagal Administracinių nusižengimų kodekso 420 straipsnį“, – akcentuojama DELFI atsiųstame LKPT atsakyme.

Administracinių nusižengimų kodekso 420 straipsnis apibūdina pavojingą ir chuliganišką vairavimą. Nuo balandžio 1-os dienos tokį pažeidimą padarę vairuotojai už savo veiksmus turės atsakyti griežčiau nei iki šiol. Už chuliganišką ir pavojingą vairavimą gresia 450-1500 eurų bauda, o teisė vairuoti gali būti atimta iki 5-erių metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)