Šių metų pradžioje kilo didelis ažiotažas, kai paaiškėjo, jog trikojus greičio matuoklius policija naudoti gali bet kur ir bet kada, o apie tai pranešti įspėjamaisiais ženklais – neprivalo.

Visgi panašu, kad vairuotojai rado priešnuodį prieš trikojus greičio matuoklius – iš parduotuvių šluojami radarų detektoriai galintys aptikti trikojus matuoklius ir įspėti vairuotoją sulėtinti greitį, praneša LNK žinios.

Susidomėjimas išaugo 3 kartus

Teigiama, kad radarų detektoriai fiksuoja greitį fiksuojančius radarus ir iš anksto apie tai įspėja vairuotojus.

Vienam iš tokių radarų gamintojui atstovaujantis Žilvinas Malinauskas teigia, kad šie prietaisai fiksuoja ir policijos trikojus greičio matuoklius.

„Jis turi nufotografuoti valstybinį numerį, tai jis gali padaryti maždaug iš 50 metrų. Detektorius gali užfiksuoti lazerio spindulį iš 500 metrų ir tuomet turite 400 metrų sumažinti greitį“, – radaro detektoriaus privalumus pasakoja Ž. Malinauskas.

Trikojai greičio matuokliai sukėlė didelę vairuotojų nepasitenkinimo bangą, tad nenuostabu, kad tokių prietaisų pardavimai, anot pardavėjų, išaugo tris kartus.

Teigiama, kad tokie radarų detektoriai yra visiškai legalūs.

„Jie yra visiškai legalūs – tai yra atitikmuo kelio ženklo, o kelio ženklas mus įspėja, kad tuoj fiksuos mus radaras ir kad reikia prilėtinti greitį. Būtent tokia šio prietaiso funkcija“, – teigia Žilvinas Kulvinskis, „Topo centro“ atstovas.

Radarų detektorius vertina skeptiškai

Specialistų teigimu, ne visa radarų detektoriai pastebi greičio matuoklius, todėl jų pirkti nepatariama.

Esą pigūs detektoriai trikojų nemato, o brangesni, kainuojantys nuo 400 eurų, nors juos mato, bet negarantuojama, kad jie suveiks.

„Daugumoje atvejų trikojo radarą detektorius pamato apie 150-170 metrų atstumu, todėl stipriai viršijant greitį jis visiškai nebus veiksmingas, todėl kad reikės laiko kol atsiras reakcija, kol koją paspaus stabdžio pedalą ir t.t.“, – įsitikinęs Osvaldas Orda, „Radijo ryšio sistemos“ vadovas.

Į saugų vairavimą, o ne į prietaisų ieškojimą ragina koncentruotis ir policija.

„Turbūt žymiau svarbiau vairuotojams būtų saugiai vairuoti ir neviršyti greičio, saugoti save ir aplinkinius, o ne ieškoti kažkokių priemonių, kurios padėtų išvengti nuobaudos už greičio viršijimą“, – teigia Lietuvos policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Nors Lietuvoje tokius radarų detektorius naudoti galima, bet kai kuriose šalyse jie uždrausti, kaip Latvijoje, Estijoje.