Visą pasaulį sukrėtė, prajuokino ir pravirkdė vaizdas, kai Rusijos kariniam laivui atplaukus iki nedidukės Gyvačių salos, kurioje dirbo 13 pasieniečių, ir pareikalavus sudėti ginklus bei pasiduoti, iš salos atskriejo pasiuntimas „ant trijų raidžių“.

Akimirksniu tai tapo sparnuota fraze, nugulusia socialiniuose tinkluose, plakatuose, ant marškinėlių, kepuraičių visame pasaulyje. Vilniuje šis užrašas atsirado kaip grafičiai, piešiami visame mieste, šiuo šūkiu pažymėtais plakatais nešini lietuviai renkasi į piketus prieš karą Ukrainoje.

Ukraina palaikantys užrašai ant Geležinio vilko tilto

Panašu, kad dėmesys užrašui neblėsta, mat Lietuvos policija savo „Facebooko“ paskyroje pasidalijo klausimu, ar galima tokį užrašą panaudoti ant valstybinio numerio rėmelio ir negauti baudos.

„Sulaukėme nemažai jūsų klausimų dėl rusų laivo pasiuntimo tinkama kryptimi. Įvertinus, kokiame kontekste buvo panaudota ši frazė, laikytina, kad tai yra pilietinė pozicija prieš karinę agresiją, todėl policija neplanuoja taikyti atsakomybės už šio šūkio naudojimą tokiame kontekste“, – pabrėžė policijos pareigūnai.

Be to, akcentavo, kad tyrimų nepradės net ir tuo atveju, jeigu dėl tokių užrašų gaus skundų.

Visgi toks sprendimas galioja toli gražu ne visiems necenzūriniams užrašams. Prieš kurį laiką Lietuvoje buvo pradėję plisti valstybinio numerio automobiliniai rėmeliai, ant kurių buvo užrašai „pa**bat“. Ši frazė legendinė tapo po to, kai socialiniuose tinkluose išplito pavėžėjo pokalbis su kliente, kuriai šis pareiškė, jog jam nė kiek nerūpi, jei ši jį paskųsianti pavėžėjimo platformos valdžiai.

Kaip „Delfi“ tuomet aiškino Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) atstovai, numerio rėmeliai su necenzūriniais užrašais negali būti toleruojami.

„Policija už tokį užrašą asmeniui galėtų taikyti Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 481 straipsnį „Nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas“, – buvo sakoma policijos atsiųstame atsakyme.

Šis straipsnis nurodo, kad necenzūriniai žodžiai ar gestai viešose vietose, įžeidžiamas kibimas prie žmonių ir kiti tyčiniai veiksmai, kuriais siekiama pažeisti viešąją tvarką ir žmonių rimtį, užtraukia baudą nuo 30 iki 140 eurų.

Pakartotinai nusižengus bauda išauga nuo 140 iki 240 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)