Pasirašyti minėtą peticiją G. Embavičienė ragina tinklalapyje Peticijos.lt. Moters pasiūlyme nurodoma, kad skatinama ne tik didinti baudas neblaiviems vairuotojams, bet ir skirti laisvės atėmimą ir tuo atveju, jeigu vairuotojui yra nustatomas lengvas girtumas.

Išvažiavo iš šalutinio kelio

Kaip pasakoja G. Embavičienė, eismo įvykis įvyko 2020-ųjų balandžio pradžioje, maždaug apie 22.30 val. Tuomet jos vyras motociklu važiavo keliu Mažeikiai-Plungė-Tauragė. Apie tai, kas dėjosi vienoje iš Žemaičių Kalvarijos sankryžų, šeimai papasakojo eismo įvykio liudininkas.

Tąkart neblaivus (policija nustatė 1,25 promilės alkoholio koncentraciją kraujyje), teisės vairuoti neturintis ir niekada jos neturėjęs vairuotojas automobiliu, kuris buvo neįregistruotas nustatyta tvarka, nebuvo apdraustas civilinės atsakomybės draudimu ir neturėjo techninės apžiūros, dideliu greičiu į pagrindinį kelią iš šalutinio išlėkė nė nepristabdęs.

„Ačiū Dievui, kad liudininkas jį matė jau iš toliau ir spėjo sustoti, tad pavyko išvengti dar didesnės nelaimės. Deja, mano vyrui, važiavusiam iš kitos pusės, pastebėti atlekiantį vairuotoją iš šalutinio kelio buvo neįmanoma, nes iš tos pusės kelias apaugęs krūmais. Bet turbūt pastebėjo. Pastebėjo, kai iki susidūrimo buvo likę 10,7 metro. Apie tai byloja policijos surinkti duomenys eismo įvykio vietoje – 10,7 metrų ilgio motociklo stabdymo pėdsakas, užsibaigiantis susidūrimo žyme“, – pasakojo moteris.

Policijos ekspertai, pasak G. Embavičienės, nustatė, kad motociklininkas greičio avarijos metu neviršijo, alkoholio jo kraujyje rasta nebuvo.

Gydytojai kalba apie stebuklą

„Į automobilį atsitrenkęs motociklo vairuotojas, deja, jo neperskrenda, o „sulenda“ su motociklu į jį savo kūnu sulankstydamas metalą, automobilio statramsčius“, – pastebėjo moteris.

Smulkiai sutuoktinio patirtų sužeidimų ji nevardijo, mat, pasak jos, kiekvienas, vairuojantis motociklą, puikiai supranta, kokie jie gali būti.

Koma, sutrupinti riešai, daugybiniai, skeveldriniai, atviri rankų ir kojų lūžiai, pažeisti rankos nervai, plyšę plaučiai, žandikaulio lūžiai, trūkę kelio raiščiai ir sausgyslės, odos nudegimas – motociklininkui po avarijos prireikė net 14 operacijų. Anot G. Embavičienės, jos vyrui teko praleisti daugybę mėnesių ligoninėje kenčiant didelius skausmus ir negalint net pajudėti, ilgą laiką vyras nejautė ir kairės pusės kūno.

„Daktarai išgyvenimą po tokių traumų vadino stebuklu. Kaip mes gyvename šiandien? Džiaugiamės, kad pavyko išsaugoti kairę ranką ir koją, kad vyras, nors ir sunkiai, šlubuodamas, pradėjo vaikščioti. Kai nuvažiavome po teismo padėkoti liudininkui, jo ištarti žodžiai labai įstrigo į širdį: „Kai aš pamačiau, kad tu savo kojom atvažiavęs išlipi iš mašinos, man taip gera paliko ant širdies, nes aš mačiau, kokia buvo tavo koja“, – prisimena moteris.

Pasak jos, gijimas dar tęsiasi ir, panašu, bus ilgas ir sunkus, mat nėra nei dienos, kad kažko neskaudėtų. Ir nors taip, kaip buvo, nebebus, sutuoktiniai vilties nepraranda. Pasak jos, vyras šiandien yra netekęs 55 proc. darbingumo, tačiau ji jaučiasi dėkinga ir nuoširdžiai dirbusiems „Kauno klinikų“ medikams, ir darbdaviui, kuris išsaugojo sutuoktinio darbo vietą, ir liudininkui, kuris sustojo iš karto po nelaimės, įsidėmėjo, kas vairavo automobilį, iškvietė pagalbą.

Kaltininkas tikina, kad bausmė per griežta

Kaip pasakojo motociklininko sutuoktinė, teisme kaltinamajam buvo pritaikytos švelninančios aplinkybės ir skirta 2 metai kalėjimo. G. Embavičienė pasakojo, kad teismo sprendimo šeima nutarė neskųsti, nors tokia bausmė už visam gyvenimui sugadintą sveikatą atrodo per menka.

„Neskundėme nuosprendžio apeliaciniam teismui, nes norime ramybės. Bent aš tikiuosi, kad jį pats gyvenimas nubaus“, – kalbėjo moteris.

Visgi prieš kelias dienas šeimą pasiekė laiškas, kad nuteistasis pateikė skundą apeliaciniam teismui ir tikina, kad jam skirta bausmė – per griežta. Siekiama beveik visiško išteisinimo.

„Valstybė gina tokius žmones, jie gauna nemokamus advokatus, o tau, nukentėjusiajam, už viską reikia susimokėti. Nieko nesiteisėm iš kaltininko, tik siekėme, kad jis būtų izoliuotas nuo visuomenės nors kažkuriam laikui. Nes tokie žmonės, mano nuomone, yra potencialūs žudikai kelyje“, – apmaudo neslėpė pašnekovė.

Pasak jos, apmaudu, kad valstybėje tokie vairuotojai toleruojami: gauna baudą ir važinėja toliau, tyčiojasi iš Lietuvos įstatymų, juos ignoruoja.

„Prieš metus ten buvo mano vyras, nežinai, kas bus kitą kartą. Nežinau, ar jį teismas išteisins, ar pasodins, bet jis vis tiek išeis į laisvę, galimai ir toliau važiuos girtas“, – kalbėjo moteris.

Prašo pasirašyti peticiją

G. Embavičienė pasakojo, kad su avarijos padariniais susiduria kasdien netikėčiausiose vietose.

„Žmonės nužiūrinėja mus parduotuvėje, gatvėje. Sakau vyrui, kad nekreiptų dėmesio, nes jeigu jie žinotų, kas atsitiko, prieitų, paspaustų ranką, palinkėtų sveikatos. Žmonės pikti – skundžia vyro statomą automobilį neįgaliojo vietoje, nors turime leidimą. Net užsipuola: kaip toks jaunas gali būti neįgalus. Nesupranta, kad atvažiavus į aikštelę reikia daugiau vietos atidaryti duris, nes sunku išlipti, sunku toliau nueiti. Policija paskambina, pasako, kad turi reaguoti į gyventojų skundus, bet nubausti negali“, – kasdienybe dalinosi moteris.

Po skaudžių patirčių ji visus ragina saugoti savo artimuosius ir netoleruoti girtų žmonių kelyje.

„Būkit pilietiški, drausminkite tokius vairuotojus, praneškite policijai. Būkime sąmoningi ir pilietiški, nes nežinai, kurią dieną tokioj vietoj gali atsidurti pats“, – ragino G. Embavičienė kviesdama pasirašyti peticiją už baudų didinimą girtiems vairuotojams.

Susipažinti su G. Embavičienės parengta peticija galite čia. Seimui adresuojamoje peticijoje nurodoma, kad nors neblaivių vairuotojų sulaikoma kasdien, nemaža dalis jų važinėja gatvėmis nebaudžiami. Dabartinės baudos negąsdina, mat yra per mažos: dalis jas susimoka, kita dalis niekada nemokėjo ir mokėti nesirengia, mat nedirba ir, galimai, niekada nedirbs.

Peticijoje siūloma ne tik didinti baudas girtiems vairuotojas, bet ir taikyti laisvės atėmimą jau esant lengvam girtumui. Šiuo metu galiojančios Baudžiamojo kodekso nuostatos nurodo, kad vairuotojas, kuriam nustatytas didesnis nei 1,51 promilės girtumas, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 1 metų, taip pat gali būti konfiskuotas automobilis ir atimama teisė vairuoti iki 5 metų.

Tai pat Baudžiamajame kodekse numatyta, kad jeigu asmuo sukėlė eismo įvykį, kuriame buvo sužalotas ar žuvo žmogus, buvo padaryta didelė turtinė žala, vairuotojas laikomas neblaiviu ir traukiamas į baudžiamąją atsakomybę, jei jo girtumas viršija 0,41 promilės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)