Svarbiausia žinia vairuotojams – nuo sausio 1-osios nebegalioja KET punktas, nurodęs, kad prie šviesoforo į dešinę degant raudonos šviesos signalui pasukti galima tada, kai ant jo yra metalinė lentelė su žalia rodykle.

Nors tokių lentelių sausio 1-ąją niekur neturėtų būti likę, vairuotojai perspėjami, kad tokią pamatę jie neturėtų vadovautis senomis KET ir sukti į dešinę tada, kai pagrindinis šviesoforo signalas – raudonas. Vairuotojai privalo sulaukti žalios šviesos signalo ir tik tada vykdyti norimą manevrą.

Tokie pokyčiai turėtų priversti visus vairuotojus sankryžose kilstelėti galvas aukštyn ir apsidairyti, ar tikrai ten, kur jie važiuoja, niekas nepasikeitė. Deja, sankryžą kirtus taip, kaip įprasta, ten, kur metalinės lentelės su žalia rodykle nebeliko, gresia nemaža bauda.

Administracinių nusižengimų kodekse nurodoma, kad važiavimas degant draudžiamam šviesoforo signalui užtraukia 60-90 eurų dydžio baudą. Be to, 1-6 mėnesiams gali būti atimta teisė vairuoti transporto priemones.

Šviesoforas

Ką daryti prie naujo tipo šviesoforų

Kai kuriose sankryžose, kuriose anksčiau prie šviesoforų buvo įrengtos metalinės lentelės, atsirado papildomos įsižiebiančios sekcijos posūkiui į dešinę.

Tokiu atveju eismo tvarka kinta. Vairuotojai į dešinę gali pasukti dviem atvejais.

Pirmasis – kai įsižiebusi sekcija. Tokiu atveju automobilių vairuotojai gali laisvai judėti, mat pėstiesiems ir dviratininkams tuo pat metu dega raudonos šviesos signalas.

Antrasis – kai žaliai dega pagrindinis šviesoforo signalas, neturintis važiavimo kryptis nurodančių rodyklių. Tokiu atveju į dešinę sukantys vairuotojai privalo praleisti pėsčiuosius ir dviratininkus, kuriems įsižiebęs žalios šviesos signalas.

Jeigu pagrindiniame šviesoforo signale yra nurodytos važiavimo krypties rodyklės, ir nėra nurodyta, kad pasukti į dešinę galima, vairuotojas privalo stovėti ir laukti, kol įsižiebs sekcija, leidžiantį pasukti.

Verta žinoti, kad jei vairuotojas nepraleistų pėsčiųjų, jam taip pat gresia administracinė atsakomybė. Už tokį pažeidimą skiriama 60-90 eurų bauda, taip pat 1-6 mėn. galima netekti teisės vairuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)