„Gavau pranešimą apie man skirtą baudą. Panašių esu matęs ne kartą, įprastai būdavo pridėtos ir nuotraukos. Šįkart – tik informacija, kad palikau savo automobilį stovėti ten, kur draudžia KET. Bet nusižengimo vietos adresas – mano daugiabutis, todėl perskaitęs pranešimą nė neįsivaizdavau, ką padariau blogai“, – DELFI pasakojo Vilniuje gyvenantis Martynas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI).

Anot vyro, įprastai drauge su pranešimu apie nusižengimą atkeliaudavo ir nuotraukos, todėl vien į jas žvilgtelėjus būdavo aišku, ką blogai padarė. Šįkart nuotraukų niekas nepridėjo, tik sausą informaciją apie nusižengimą.

„Keisčiausia, jog buvo parašyta, kad pastačiau automobilį ten, kur esą negalima stovėti. Ir nurodytas adresas – mano daugiabučio. Vadinasi, kažkur kieme pastačiau automobilį netinkamai, tačiau kaip žinoti, ką padariau ne taip, kaip pasimokyti, kai nėra nuotraukų?“ – stebėjosi Martynas.

Pasiūlė peržiūrėti drauge

Iš pradžių jis, norėdamas pasitikslinti, už ką yra baudžiamas, paskambino į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI), iš kurios ir atėjo pranešimas apie prievolę sumokėti gautą baudą. Šios specialistai nukreipė į policijos pareigūnus, o pastarieji – į Vilniaus savivaldybės įmonę „Susisiekimo paslaugos“. Paaiškėjo, kad būtent „Susisiekimo paslaugų“ kontrolieriai ir skyrė vairuotojui baudą.

„Paskambinęs pasiklausiau, kokį nusižengimą padariau, paprašiau atsiųsti nuotraukas ir išgirdau, kad to padaryti jie negali dėl, esą, pasikeitusių asmens duomenų apsaugos reikalavimų. Jei noriu pamatyti nuotraukas, galiu atvykti į savivaldybę ir man jas parodys kompiuterio ekrane“, – absurdu stebėjosi vyras.

Vyras sako pasiklausęs, ką blogai padarė statydamas automobilį, ir jam buvo paaiškinta, kad šį paliko ten, kur nubrėžta geltona linija, draudžianti stovėti. Visgi, anot jo, situacija yra tikrai keista.

„Nusižengiau, noriu pasitaisyti ir prašau parodyti, ką blogai padariau, o man atsisako atsiųsti nuotraukas su mano automobiliu, mano valstybiniais numeriais, argumentuodami, esą to padaryti negalima dėl pakitusių asmens duomenų apsaugos reikalavimų“, – stebėjosi Martynas pridūręs, kad reikalavimas keistas atrodo ir todėl, jog prie VMI sistemos, kurioje galima rasti informaciją apie skirtas baudas, jungiamasi per internetinę bankininkystę, todėl asmens tapatybė kaip ir įrodoma.

Nuotraukos – tik patvirtinus tapatybę

„Susisiekimo paslaugų“ komunikacijos specialistė Dovilė Marčinskaitė DELFI pabrėžė, kad remiantis asmens duomenų apsaugą reglamentuojančiais teisės aktais, informacija, susijusi su asmens duomenimis, interesantui teikiama tik prieš tai patvirtinus jo tapatybę.

Specialistė akcentavo, kad šiuo atveju Martynui būtų užtekę užsiregistruoti ir savo tapatybę patvirtinti per elektroninio pristatymo informacinę sistemą – epristatymas.post.lt. Kitas variantas – atvykti į „Susisiekimo paslaugas“ ir pateikti asmens tapatybės dokumentus.

„Asmenys, kurie nori susipažinti su pažeidimo metu užfiksuotomis nuotraukomis, taip pat turi turėti automobilio registracijos liudijimą, ne tik asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Neturint abejonių dėl prašymą pateikusio asmens tapatybės, įmonė supažindina besikreipiantįjį su jo asmens duomenimis“ - tvarką nusakė D. Marčinskaitė.

Be to, nuotraukos, prieš pateikiant jas susipažinimui, yra retušuojamos taip, kad nesimatytų trečiųjų asmenų ar asmens duomenų, pavyzdžiui, kitų automobilių valstybinių numerių. Šitai esą užtikrina, kad pašaliniams nebus atskleisti kitų asmenų duomenys, be to, nebus pateikta ir perteklinių duomenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)