Šią savaitę į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi J. Žemgulio gatvėje gyvenanti moteris, jos teigimu, minėtoje gatvėje išdygo transporto priemonėms sustosi draudžiantys kelio ženklai, o kelių namų gyventojai nebeturi kur palikti automobilių.

Pasak kaunietės, J. Žemgulio gatvėje 7-uoju numeriu pažymėtas daugiabutis turi tik 5 automobilių stovėjimo vietas, o sename name įsikūrę 65 butai, dėl šios priežasties savo transporto priemones kauniečiai nuolat palikdavo gatvėje. Ten, pasak moters, transporto priemones statydavo ir įmonių darbuotojai, ir kitų namų gyventojai.

„Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyrius panaikino visas stovėjimo vietas, grindžiant tuo, kad gatvė yra skirta važiuojantiems automobiliams, o ne stovintiems. Situacija tokia, kad kur tik skambinu ir klausiu, ką daryti gyventojams, vienintelis atsakymas – tai mūsų pačių problema“, – pasakojo moteris ir pridūrė, kad draudžiamieji kelio ženklai atsirado praėjusį pirmadienį, o trečiadienį visa gatvė jau buvo nubauduota.

Miestas už vairuotojų interesus

Moteris teigia nesuprantanti, kuo valdininkams užkliuvo maža gatvelė. „Suprasčiau, kad tai būtų Savanorių prospektas ar Taikos prospektas, kur yra miesto arterijos ir stovintys automobiliai tikrai kliudytų eismui. Specialistai stovi už vairuotojų interesus, bet ne už gyventojų“, – piktinosi kaunietė.

Visgi Žaliakalnio gyventoja pripažįsta, kad dėl transporto priemonių prasilenkimo, kuomet J. Žemgulio gatvėje būdavo statomi automobiliai, iškildavo bėdų, tačiau Transporto ir eismo organizavimo skyrius buvo radęs sprendimą.

„Gatvėje buvo sukurta tarsi prasilenkimo kišenė, viename gatvės ruože buvo palikti „sustoti draudžiama“ kelio ženklai, kurie leisdavo lengviau prasilenkti automobiliams ir tai buvo tikrai geras sprendimas“, – pasakojo moteris.

Nebežino, kur palikti automobilį

Iš pradžių J. Žemgulio gatvės gyventojai tikėjosi, kad naujieji kelio ženklai išdygo laikinai, tačiau kauniečiams teko nusivilti. „Man buvo praneša, kad kelio ženklai atsirado visam laikui, tada pasiteiravau, kodėl gyventojams nebuvo pranešta apie pokyčius ir sulaukiau atsakymo, kad tai valstybinė žemė, tai reiškia, kad gyventojai neturi būti informuoti“, – apmaudą liejo kaunietė.

Moteris tvirtina, kad kelių namų gyventojai palikti be jokio sprendimo. „Transporto ir eismo organizavimo skyrius siūlo rinkti parašus ir tartis, kad nakties metu galima būtų palikti automobilį, bet visa tai užtruks, o gatvėje tik nakties metu palikti automobilį – irgi ne sprendimas“, – teigia moteris.

Viskas dėl saugumo

Naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ pasiteiravus, kodėl J. Žemgulio gatvėje nebegalima statyti automobilių, Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius tvirtina, kad šie nepatogumai gyventojams kyla dėl suintensyvėjusių pagrindinių miesto arterijų ir šalutinių gatvelių tvarkymo.

„Natūralu, kad didelių apimčių, kompleksiniai darbai trumpam paralyžiuoja vis kitas miesto atkarpas: užbaigus darbus vienose gatvėse, jie persikelia į kitas. Šiuo metu remonto darbai vyksta Taikos prospekte, todėl vairuotojai bandydami išvengti spūsčių pasirenka gretimus maršrutus, tarp kurių yra ir minima J. Žemgulio gatvė.

Šioje atkarpoje buvo įrengti „sustoti draudžiama“ ženklai, kad šalikelėje palikti automobiliai neapsunkintų prasilenkimo su prieš priešais važiuojančiomis transporto priemonėmis, o šaligatviu einantys pėstieji jaustųsi saugūs“, – komentavo M. Matusevičius.

Pasiteiravus, kur J. Žemgulio gatvės gyventojams statyti automobilius, M. Matusevičius teigia, kad transportą visuomet siūloma laikyti kiemuose.

„Esant automobilių stovėjimo vietų trūkumui, gyventojus raginame kreiptis į savivaldybę su prašymu performuoti esamus sklypus ir tokiu būdu įrengti papildomas vietas netelpantiems gyventojų automobiliams“, – teigė Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas.

Pranešė patys gyventojai

Pasak M. Matusevičius, J. Žemgulio gatvėje „sustoti draudžiama“ ženklai įrengti rugpjūčio 28 d., kuomet iš susirūpinusių gyventojų buvo sulaukta filmuotos medžiagos ir nusiskundimų dėl sudėtingų eismo sąlygų.

„Čia atvykę ekspertai įvertino esamą situaciją ir ėmėsi veiksmų, kad tiek automobiliais, tiek šaligatviu keliaujantys kauniečiai nepatirtų nepatogumų, o eismas vyktų sklandžiai ir saugiai“, – teigė M. Matusevičius.

Transporto ir eismo organizavimo skyrius tikisi J. Žemgulio gatvės gyventojų supratingumo. „Tai judri gatvė, o pėsčiųjų saugumas bei eismo sklandumas yra miesto prioritetas, todėl pokyčiai buvo būtini“, – tvirtino M. Matusevičius.

Panaši situacija ir Ukmergės gatvėje

Rugsėjo 2 dieną apie naujus kelio ženklus „Kas vyksta Kaune“ redakcijai pranešė ir Ukmergės gatvės gyventojas.

„Statybininkai klojo plyteles, pasistatė du „sustoti draudžiama“ ženklus. Darbai baigės, o ženklai liko“, – piktinosi kaunietis ir pridūrė, kad nuo šiol visoje Ukmergės gatvėje sustoti – nebegalima.

Tai reiškia, kad Eigulių rajono gyventojams taip pat teks pamiršti įprotį, kuomet automobiliai būdavo paliekami gatvėje.