Kartais tai gali reikšti prarastus darbus ar iširusias šeimas. Lietuvos Vyriausybė, atsižvelgdama į situaciją, 2020 sausio 1 dieną priėmė įstatymą, leidžiantį vairuotojams pasiankstinti galimybę vairuoti automobilį po teisės vairuoti praradimo. Tiesa, yra sąlyga, kad dvigubai ilgesnį laiką, nei buvo atimta teisė vairuoti, žmogus galės sėsti tik prie alkobloką (antialkoholinį variklio užraktą) turinčio automobilio vairo.

Vien per nepilnus 2021 metus prie vairo su lengvu girtumu įkliuvo ir turėjo galimybę susitrumpinti teisės atėmimo laikotarpį daugiau nei 3000 vairuotojų, bet šia galimybe pasinaudojo tik kiek daugiau nei 400. Įmonės „Altas“, kuri parduoda, nuomoja, montuoja bei techniškai aptarnauja alkoblokus, atstovai pasakoja, kad šių prietaisų veikimas yra aiškiai reglamentuotas ir veikia kitaip nei tie, kurie montuojami komerciniame transporte.

Dėl sutrumpinto teisės atėmimo laikotarpio sumontuoti įrenginiai vairuotojo prašo duoti mėginį prieš užvedant variklį, o vėliau tai reikia pakartoti atsitiktiniais intervalais ne rečiau kaip kartą per valandą. Tokiu būdu užkertamas kelias piktnaudžiavimui, kai prieš užvedant automobilį mėginį duoda kitas asmuo. Visi mėginiai yra saugomi atmintyje, tad pareigūnai gali peržiūrėti istoriją.

Po sutrumpinto teisės vairuoti atėmimo vairuotojas atgaus pažymėjimą su įrašytu kodu „69“, kuris pažymi, jog galima vairuoti tik transporto priemonę su sumontuotu antialkoholiniu variklio užraktu. Svarbu žinoti, kad sprendimą dėl sutrumpinto laikotarpio gali priimti ir pareigūnas, užfiksavęs vairavimo išgėrus faktą. Kitu atveju šią priemonę gali skirti teismas.

Galima pirkti ir naudotą, bet yra sąlygų

Norintys pasinaudoti alkobloku gali jį įsigyti arba išsinuomoti iš įmonės „Altas“, kuri yra oficiali „Dignita“ gaminių atstovė. Įmonės specialistai taip pat pasirūpins ir tinkamu prietaiso sumontavimu bei visais dokumentais, mat pačiam vairuotojui to atlikti negalima – vairuojantys automobilį su alkobloku kartu privalo vežiotis ir montavimo bei prietaiso sertifikatus. Šiuose dokumentuose yra įrašyti automobilio bei konkretaus prietaiso identifikavimo numeriai, o pareigūnui paprašius vairuotojas privalo juos pateikti.

Beje, įmonės atstovai pataria norintiems pirkti naudotą alkobloką, kad pirmiausiai reikėtų įsitikinti ar jis skirtas vairuotojų pažeidėjų programai ir atitinka Lietuvos standartą LST EN 50436-1:2014. Nusipirkus naudotą alkobloką jį reikės suprogramuoti, sukalibruoti ir gauti privalomus sertifikatus. Naudoto įrenginio paruošimą atlieką ir atitinkamus sertifikatus išduoda tik įgalioti gamintojo atstovai, o naudoto įrenginio paruošimo kaina prasideda nuo 250 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją