Draudimo bendrovės „Ergo Lietuvoje“ Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovo Raimondo Bieliausko teigimu, stovėjimo aikštelėje radus apgadintą automobilį, bet ne įvykio kaltininką, pirmiausia reiktų skambinti policijai.

„Taip užfiksuosite incidentą ir užkirsite kelią situacijai, kai nukentėjusieji tampa kaltininkais. Aiškinantis įvykio aplinkybes, praverstų liudininkų pasakojimai, vaizdo kameromis ar registratoriais užfiksuoti įrodymai. Žinoma, yra daugybė atvejų, kai kaltininko surasti nepavyksta – tokiais atvejais turintiems kasko draudimą, žalą atlygina draudimo bendrovė“, – primena R. Bieliauskas.

Draudimo eksperto teigimu, tokiu atveju reikėtų nufotografuoti įbrėžimus, įlenkimus ar kitus apgadinimus. Tokiu būdu žmogus nuotrauka užfiksuos, kokius nuostolius patyrė, o to, kaip fakto įrodymo, prireiks kreipiantis į draudimo bendrovę.

Automobilio įbrėžimas

Įsispraudę ir įbrėžę – nepamokysite

Dėl rasto įbrėžimo ar įlenkimo neretai kalti būna ir patys transporto priemonės vairuotojai, per skubėjimą ją pastatę tam netinkamoje, pravažiuoti kitiems eismo dalyviams trukdančioje vietoje. O kaip elgtis, jei pro netvarkingai paliktą automobilį tenka pravažiuoti jums?

„Tiesa ta, kad užkliudę neteisingai pastatytą automobilį, vis tiek būsite kalti dėl transporto priemonės apgadinimo. Jei automobilis trukdo pravažiuoti, jo vairuotojas bus kaltas tik už parkavimo taisyklių pažeidimą. Tad nerizikuokite ir nemanykite, kad įbrėžimu pamokysite nepavyzdingą eismo dalyvį. Kelyje išlikime kultūringi – tai geriausias pavyzdys ir pamoka, kurią galime duoti vieni kitiems“, – primena R. Bieliauskas.

Automobilio įbrėžimas

Sukėlusieji įvykį rašteliu neišsisuks

Pašnekovas pastebi – jei kito vairuotojo automobilį apgadinote patys, neturėtumėte skubėti savarankiškai vertinti žalos dydžio ir nuspręsti, kad apgadinimas menkas, todėl transporto priemonės savininko laukti net neverta.

„Atrodytų, užtenka palikti raštelį su savo telefono numeriu ir nuvažiuoti – nukentėjusysis paskambins ir reikalą išspręsite. Tačiau tokie veiksmai policijos gali būti traktuojami kaip pasišalinimas iš įvykio vietos, neretu atveju užtraukiantys administracinę atsakomybę: baudą, teisės vairuoti praradimą. Net jei įbrėžimas menkas, patarčiau sulaukti automobilio savininko, spręsti situaciją, o jei kyla konfliktas – kreiptis į policiją“, – pabrėžia R. Bieliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)