Susisiekimo ministerijai praėjusiais metais pristačius ambicingus planus, jog iki 2030 m. šalyje bus įrengta 6000 viešų įkrovimo taškų, projekto įgyvendinimas perduotas savivaldybėms. Kol šios dar tik ruošiasi konkursams – iniciatyvos imasi verslas. Mat kyla grėsmė, jog planuojama infrastruktūra nespės su augančiu elektromobilių skaičiumi ir stotelių trūkumas gali pradėti stabdyti ekologiško transporto augimą.

Tikimasi, kad įkrovimo infrastuktūra prisidės prie elektromobilių plėtros Lietuvoje ir sumažins žmonių baimę keliaujant elektromobiliu sustoti išsekus automobilio baterijai, be galimybės ją įsikrauti.

„Manoma, kad Lietuva per artimiausius 3-5 metus pasieks dabartinį vakarų Europos elektromobilių paplitimo mastą, todėl ateityje tinkamai išplėtota įkrovimo infrastruktūra turės vis didesnę reikšmę“, – sako „Equite“ partneris Aurimas Sanikovas.

Elektromobilis

Susisiekimo ministerijos duomenimis, per metus elektromobilių skaičius Lietuvoje išaugo 50 procentų – šalies gatvėmis šiandien rieda daugiau kaip 12 tūkstančių elektrinių transporto priemonių. Nors toks augimas signalizuoja ir apie augančią įkrovimo stotelių paklausą, tačiau „Inbalance grid“ vadovo Simono Stankaus teigimu, tai pirmas kartas, kai privati kompanija pritraukia infrastruktūrines lėšas konkrečiai įkrovimo stotelių statymui.

„Iki šiol, nematydami tradicinės investicinės grąžos galimybių, infrastruktūriniai fondai Lietuvoje į elektromobilių infrastruktūros kūrimą neinvestuodavo. Tačiau svarbu suprasti, kad tinklą kuriame rytojaus poreikiams. Todėl vos per metus įdiegę daugiau kaip 200 įkrovimo taškų, išauginę lojalių vartotojų bazę ir užsitikrinę nuolatinį vartojimą, investuotojui įrodėme, kad elektromobilių įkrovimas gali būti pelningas jau šiandien“, – sako S. Stankus.

Šiuo metu „Inbalance grid“ įkrovimo tinkle yra 350 įkrovimo taškų. Gautos investicijos pagrindu, pagal kartu su „Equite“ vystomą verslo modelį, per ateinančius metus planuojama sukurti papildomai 600 viešų įkrovimo vietų ir taip valdyti didžiausią elektromobilių įkrovimo tinklą Lietuvoje.

Įgyvendinus minėtus planus ir išanalizavus jų rezultatus Lietuvoje, praktikoje įgyvendintą modelį planuojama taikyti dar platesniu mastu, taip pat vykdant plėtrą ir į kitas šalis. Pirmoji įmonės akiratyje –Lenkija, kurioje planuojamos investicijos siekia 14-18 milijonų eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją