Nuo liepos 1 d. pasikeitė laikinųjų (vadinamųjų „raudonų“) numerių naudojimo tvarka. Iki liepos 1 d. iš „Regitros“ gavę numerius verslininkai iki naujų metų jais galėjo naudotis pagal senąją tvarką.

Nuo vasaros numerių išdavimo ir naudojimo apskaita tvarkoma internetu centralizuotoje „Regitros“ informacinėje sistemoje. Ženklai išduodami prekybininkams, sudariusiems su „Regitra“ sutartis. Šiuo metu jau sudaryta apie 600 sutarčių.

Įmonės, įsigijusios laikinuosius numerius, jais gali žymėti automobilius, kurie neturi techninės apžiūros vienai dienai. Iki vasaros kaskart keičiant automobilį, ant kurio dedami raudoni numeriai, reikėdavo ranka užpildyti formą, kurioje nurodoma, kuriam automobiliui priskiriamas numeris. Tačiau įsigaliojus naujai tvarkai šios formos turi būti pildomos internetu. Kiekviena tokia forma kainuoja 2 Lt.

Iki liepos 1 d. spėję įsigyti laikinuosius numerius verslininkai iki metų pabaigos vis dar galėjo internetu formos nepildyti, tačiau nuo naujų metų pasibaigus šių numerių galiojimui, jie privalės tai daryti internetu.

„Tai absurdas. Neaišku, kas suinteresuoti tokiu pasipelnymu. Mes ir taip metų pradžioje sumokame 93 Lt už tuos numerius, tad kodėl dar reikės kaskart papildomai po 2 Lt mokėti“, - klausė į DELFI paskambinęs ir Kęstu prisistatęs automobilių pardavėjas iš Kauno.

Vyras pasakojo, kad šiuo klausimu kreipėsi tiek į „Regitrą“, tiek į Vidaus reikalų ministeriją, tačiau atsakymo negavo.

Į portalo DELFI užduotą klausimą „Regitros“ atstovai atsakė, kad ši sistema padeda užtikrinti transporto priemonių prekybos skaidrumą ir patikimumą. Taip pat patvirtinta, kad Vidaus reikalų ministro įsakymu patvirtintas programinėmis priemonėmis generuojamo numerio ženklų skyrimo įrašo ir apskaitos kaina – 2 Lt už vieną įrašą.

„Naudodamiesi sistema prekybininkai taupo savo laiką – pagal savo verslo poreikius, naudojimo pažymėjimus jie gali atsispausdinti patys, dėl jų nereikia vykti į „Regitrą“, - aiškino įmonės atstovė spaudai Laimutė Užupė.

DELFI primena, kad pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, laikinieji numerio ženklai išduodami su VĮ „Regitra“ sutartis sudariusiems prekybininkams ir yra skirti ne ilgiau kaip vieną parą ženklinti neįregistruotas (dalyvauti Lietuvos Respublikos viešajame eisme leidimo neturinčias) prekybininkų parduodamas transporto priemones, kuriomis važiuojama į jų pardavimo, parodymo, komplektavimo, techninės priežiūros, atitikties įvertinimo, registravimo vietą arba kuriomis atliekamas parodomasis (bandomasis) važiavimas.

Laikinaisiais numerio ženklais paženklintos transporto priemonės negali būti naudojamos komerciniais (kroviniams ar keleiviams vežti) ar asmeniniais tikslais. Transporto priemonės ženklinamos tik galiojančiais laikinaisiais numerio ženklais ir gali dalyvauti viešajame eisme tik Lietuvoje ir tik važiuojant jose prekybininkui arba prekybininko (juridinio asmens) darbuotojui, kurie užtikrina, kad laikinaisiais numerio ženklais paženklinta transporto priemonė dalyvautų eisme laikantis apraše nustatytų reikalavimų. Prekybininkas negali parduoti ar kitaip perleisti laikinųjų numerio ženklų kitiems asmenims.

Laikinieji numerio ženklai galioja ne ilgiau kaip dvejus metus, juose nurodomas galiojimo terminas. Dar kartą primename, kad iki liepos 1 d. išduoti laikinieji valstybinio numerio ženklai galioja iki 2014 m. gruodžio 31 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)