Vilniaus miesto trečiojo apylinkės teismo teisėja Danutė Mickevičienė trečiadienį nagrinėjo baudžiamąją bylą dėl dokumentų klastojimo, tarpininko kyšininkavimo bei piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Šioje byloje kaltinamaisiais patraukti Vilniaus rajono policijos komisariato Pagirių policijos nuovados 32 metų tardytojas Vitalis Dičkancas, buvęs jo kolega, šiuo metu taksistu dirbantis 27 metų Povilas Dzekunskas bei vairavimo mokyklos „Mūsų kryptis“ 46 metų vadybininkė Liudmila Martyniuk.

Pasak valstybinį kaltinimą palaikančio Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro Mindaugo Bliuvo, ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad už piniginį atlygį per tarpininką, nebaigę vairavimo kursų, būsimieji vairuotojai įgydavo suklastotą vairavimo mokyklos baigimą liudijantį dokumentą. Be to, nepasitikrinę sveikatos, jie gaudavo suklastotą vairuotojo sveikatos patikrinimo pažymą bei neišklausę pirmosios medicininės pagalbos suteikimo kursų, įgydavo suklastotą tokių kursų išklausymą patvirtinantį sveikatos žinių pažymėjimą.

Vairavimo mokykla veikė Lazdynų mikrorajone, todėl, įtariama, sveikatos nepasitikrinusiems būsimiems vairuotojams pažymas išduodavo Lazdynų poliklinikos medikai.

STT ir prokurorai taip pat įtaria, kad dalis vairuotojų valstybinėje įmonėje „Regitra“ už kyšius galėjo sėkmingai išlaikyti teorinio ir praktinio vairavimo egzaminus.

Kai kurių prie nusikalstamų veikų prisidėjusių asmenų ikiteisminio tyrimo metu pareigūnams nepavyko nustatyti.

Baudžiamojoje byloje pareigūnams pagelbėjo du vilniečiai, kurie sutiko bendradarbiauti su STT agentais. Vienas jų – trečiadienį į teismą atvykęs Raimondas K., prisipažinęs, kad sostinėje buvo vieša paslaptis, jog galima vairuotojo pažymėjimą gauti net nebaigus vairavimo kursų.

„Iš draugų sužinojau, kad yra toks vienas vaikinas, kuris gali parduoti vairuotojo pažymėjimą, - teisme pasakojo liudytojas. – Kartą susitikau su STT tyrėju Valentinu, kuriam apie tai papasakojau. Jis man pasakė, kad galima padaryti, kad tokių dalykų nebūtų ir pasiūlė sudalyvauti operacijoje. Sutikau pareigūnams padėti, nes norėjau kažką naudinga padaryti valstybei“.

Raimondas K. pasakojo, kad iš draugo gautu telefono numeriu paskambino nepažįstamajam (vėliau paaiškėjo, kad tai buvo P. Dzekunskas) ir pasidomėjo, ar galima įsigyti vairuotojo pažymėjimą.

„Jis sutiko pagelbėti ir pasiūlė susitikti, - sakė liudytojas. – Už paslaugą jam reikėjo sumokėti 1 250 Lt, be to, turėjau perduoti savo paso kopiją, pažymą apie registruotą gyvenamąją vietą, nuotraukas“.

Pasak vaikino, kito susitikimo metu jis jau gavo dokumentus, patvirtinančius, jog jis vairavimo mokykloje yra baigęs kursus, pagal sveikatos būklę gali sėstis prie vairo bei žino, kaip suteikti pirmąją medicininę pagalbą.

„Jokios vairavimo mokyklos aš nelankiau, tačiau dokumentus turėjau, - aiškino STT talkinęs pilietinę pareigą atlikęs vaikinas. – Paskui reikėjo nuvykti į „Regitrą“, kur išlaikiau teorijos egzaminą, o dėl vairavimo užsikirtau... Egzamino nepavyko išlaikyti per tris kartus, todėl už tai sumokėtus 1 500 Lt man grąžino”.

Liudytojas tvirtino, kad „Regitros“ instruktorius turėjo nekreipti dėmesio į egzamino metu padarytas klaidas, tačiau esą jos buvo tokios grubios, kad vis dėlto būsimam vairuotojui nebuvo leidžiama toliau vairuoti.

„Tuo ir baigėsi mano bendradarbiavimas su STT“, - sakė liudytojas.

Dar vienas liudytojas, pareigūnams padėjęs atskleisti galimas nusikalstamas veikas, į teismą yra kviečiamas lapkričio pradžioje, tik po to bus apklausti savo kaltę neigiantys kaltinamieji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)