Paskelbus karantiną buvo nutraukti ne tik egzaminai, bet ir praktinio mokymo pamokos. Vairavimo instruktoriai neslepia, kad tokią tvarką suprasti sudėtinga.

„Taksi vairuotojams, pavėžėjams dirbti ir automobiliuose vežti keleivius leidžiama, o mokyti, kai instruktorius automobilyje sėdi vienas su mokiniu, kai turi visas galimybes dezinfekuoti automobilį, nuvalyti dažnai liečiamus paviršius, negalima“, – stebisi vairavimo mokytojai.

Esama tvarka netenkina ir būsimų vairuotojų, jau kelis mėnesius laukiančių žinios, kad galima registruotis vairavimo egzaminui „Regitroje“.

Dar vienas praktinių vairavimo egzaminų atidėjimas mėnesiui sukėlė nepasitenkinimo audrą, tad būsimi vairuotojai raginami jungtis į viešą mitingą prie Seimo, organizuojamą kovo pradžioje. Žadamas ne tik mitingas, bet ir mokomųjų automobilių kolona, be to, prisijungti prie protesto kviečiami ir kiti miestai.

„Be galo daug žmonių negali laikyti egzaminų ir įsidarbinti dėl to, kad neturi teisės vairuoti. Kiti eilės egzaminui laukia net pusę metų“, – tikino viena iš protesto organizatorių Neringa Pekarskaja, prisipažinusi, kad yra ir pati niekaip negali įgyti pažymėjimo bei teisės vairuoti.

Rekomenduoja registruotis nuo balandžio

Kaip teigiama „Delfi“ skirtame VĮ „Regitra“ atsakyme, Vyriausybei priėmus sprendimą pratęsti karantiną ir esamus ribojimus dėl praktikos egzaminų, jie „Regitroje“ nevyks iki kovo 31 d., tačiau ši data gali keistis Vyriausybei priėmus atskirus sprendimus dėl karantino sąlygų švelninimo.

„Būsimiems vairuotojams kol kas rekomenduojame į praktikos egzaminus registruotis nuo balandžio 1 d. Jei bus priimtas sprendimas praktikos egzaminų vykdymą atnaujinti anksčiau, apie tai klientus informuosime interneto svetainėje ir socialiniuose tinkluose“, – sakė Emilija Bardauskienė, įmonės Komunikacijos skyriaus specialistė.

Atsižvelgiant į tai, kad situacija gali pasikeisti, kaip ir iki šiol, egzaminai bus atšaukiami etapais. „Regitros“ klientams daryti nieko nereikia, nes šis procesas vyksta automatiškai. Kiekvienas apie atšauktą egzaminą yra informuojamas asmeniškai SMS žinute.

Kaip žinia, šiuo metu vairavimo mokyklų veikla taip pat yra apribota, tad naujų vairuotojų nėra parengiama. Taigi, kalbant apie ateitį, kuomet sušvelninus karantino reikalavimus bus galima atnaujinti praktikos egzaminų veiklą, pirmaisiais mėnesiais juos iš esmės atvyks laikyti tie patys asmenys, kurie tai planavo padaryti karantino laikotarpiu. Taip pat svarbu pastebėti, kad esant poreikiui ir tam, jog būtų reguliuojami srautai, įmonė planuoja egzaminuoti ilgiau arba papildomomis dienomis.

Iki vasario 28 d. iš viso iš praktikos egzaminų išregistruota apie 10,9 tūkst. asmenų. Pastebėtina, kad „Regitra“ per mėnesį visoje Lietuvoje gali priimti apie 11 tūkst. praktikos egzaminų. Šis skaičius gali ir augti, egzaminuojant ilgiau ar papildomomis dienomis.

„Apgailestaujame ir suprantame, kad pokyčiai dėl paskelbto karantino klientams galėjo sukelti nepatogumų. „Regitra“ yra pasiruošusi atnaujinti praktikos egzaminų veiklą, tad tikimės, kad situacija šalyje pagerės ir greitu metu tai galėsime padaryti. Primename, kad visuose egzaminų automobiliuose yra įrengtos specialios pertvaros, atskiriančios klientą nuo egzaminuotojo. Jos buvo įrengtos dar pirmojo karantino metu“, – teigė E. Bardauskienė.

Teorijos egzaminai galioja ilgiau

Šiuo metu teorijos egzaminai vyksta užtikrinant saugumo ir srautų valdymo reikalavimus. Nors vienu metu klasėse yra priimamas mažesnis asmenų skaičius, jis yra išlyginamas per dieną organizuojant daugiau egzaminų.

Įprastai teigiamas teorijos egzamino rezultatas galioja vienerius metus ir per šį laikotarpį būtina išlaikyti praktikos egzaminą, tačiau dėl pandemijos šis terminas yra pratęstas. Kitaip tariant, visiems būsimiems vairuotojams, kuriems teigiamas teorijos egzamino rezultatas baigė arba baigs galioti ekstremalios situacijos metu, jo galiojimo terminas pratęsiamas ekstremalios situacijos paskelbimo laikotarpiui ir dar 6 mėnesiams po jo pabaigos.

Atkreiptinas dėmesys, kad kalbame ne apie karantino laikotarpį, o ekstremalią situaciją, kuri šalyje tęsiasi ilgiau. Kaip žinia, valstybės lygio ekstremali situacija šalyje paskelbta dar 2020 m. vasario 26 d., o kada ji baigsis nėra žinoma.

Taigi, nepaisant to, kad šiuo metu dėl karantino ribojimų yra laikinai sustabdytas praktikos egzaminų vykdymas, visiems būsimiems vairuotojams yra sudaryta galimybė suspėti vėliau išlaikyti egzaminą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)