Konkurencijos taryba 2010 m. nutarimu nustatė, kad minėtos įmonės dalyvaudavo viešuosiuose pirkimuose iš anksto suderinusios savo teikiamų pasiūlymų kainas ir tokiais veiksmais pažeidė Konkurencijos įstatymo 5 straipsnio reikalavimus, draudžiančius konkurentams derinti savo parduodamų prekių kainas.

Rengdamas viešuosius pirkimus pirkėjas siekia, kad įmonės pateiktų konkuruojančius pasiūlymus, iš kurių pirkėjas galėtų išsirinkti jam priimtiniausią. Tais atvejais, kai įmonės pasiūlymų sąlygas iš anksto suderina prieš juos pateikdamos pirkėjui, viešojo pirkimo laimėtoją nulemia ne konkurencinė kova, o išankstinis įmonių susitarimas. Taigi, tokiais atvejais pasiūlymų derinimo pasekmė yra ta, jog sudaromos sąlygos viešuosius pirkimus laimėti iš anksto žinomai įmonei, todėl pati viešųjų pirkimų procedūra tampa fiktyvi ir praranda savo prasmę, o pirkėjas netenka galimybės pasinaudoti konkurencijos tarp pardavėjų teikiama nauda ir nusipirkti prekių už palankiausią kainą. Todėl tokie viešųjų pirkimų konkursuose dalyvaujančių įmonių susitarimai pateikti pirkėjui suderintus pasiūlymus vertinami kaip sunkūs Konkurencijos įstatymo pažeidimai, darantys tiesioginę žalą vartotojams. Už tokio pobūdžio pažeidimus Konkurencijos taryba įmonėms įprastai skiria reikšmingas pinigines baudas.

Už Konkurencijos įstatymo pažeidimą nagrinėjamu atveju Konkurencijos taryba paskyrė AB „Autoūkis“ 210 800 litų, UAB „Autodina“ – 117 800 litų ir UAB „Moller Auto“ – 1 266 500 litų pinigines baudas.

LVAT, savo sprendimais patvirtinęs Konkurencijos tarybos priimto nutarimo teisėtumą, kiek tai susiję su karteliniu susitarimu, įvertinęs visas reikšmingas bylos aplinkybes, įmonėms paskirtas baudas sumažino: AB „Autoūkis“ skirta bauda sumažinta iki 120 436 litų, UAB „Autodina“ – iki 52 803 litų bei UAB „Moller Auto“ – iki 802 136 litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją