„Palyginti su 2010 m. duomenimis, pernai svarbesniais kriterijais pasirenkant tapo kaina, automobilio pardavimo salono ir serviso reputacija. Gerokai sumažėjo automobilių techninių parametrų svarba bei automobilių markės prestižas. Įdomu ir tai, kad dabar svarbesniais argumentais renkantis naują automobilį įvardijama asmeninė patirtis bei draugų, pažįstamų rekomendacijos“, – teigė TNS LT Rinkos tyrimų specialistė Vaiva Rutkauskaitė.

Mūsų šalies gyventojai iš kitų Baltijos valstybių išsiskiria pomėgiu sedanams – šis kėbulo tipas lietuvių yra labiausiai mėgstamas. Tyrimo duomenimis, didžiausia apklaustųjų dalis – 29 proc. – pageidautų įsigyti sedano tipo automobilį. Šiuo metu kas trečias mūsų šalies vairuotojas važinėja su sedano tipo automobiliu.

Auga universalų populiarumas – šio tipo automobilį rinktųsi 26 proc. respondentų. Šiuo metu tokio modelio transporto priemonę vairuoja kas penktas vairuotojas. Hečbekų mėgėjų dalis išliko panaši kaip ir 2010 m. Palyginti su 2010 m., teikiančių pirmenybę visureigiams vairuotojų dalis nežymiai sumažėjo. Reikėtų pastebėti, kad visureigių vairuotojai yra labiausiai ištikimi savo vairuojamam automobilio tipui. Nežymiai išaugo besirinksiančių mažą vienatūrį ir tai būdinga šeimoms su vaikais. Mažiausia dalis gyventojų – 1 proc. – rinkdamiesi automobilio kėbulo tipą, pasirinktų kabrioletą (be stogo) arba su nuimamu stogu.

Lyčių teikiama pirmenybė dėl automobilio savybių skiriasi – vyrų apsisprendimui lemiamos įtakos turi jos patikimumas. Taip pat pastebėta, kad tarp vyrų auga universalų populiarumas bei susidomėjimas vienatūriais. Tuo metu moterys prioritetą dažniau teikia automobilio išvaizdai. Dailiosios lyties atstovės mieliau renkasi hečbekus. Be to, įdomu pastebėti, jog visureigių gerbėjų yra daugiau moterų negu vyrų.

Kas antras arba 55 proc. gyventojų, pirkdami automobilį, rinktųsi dyzeliniu varikliu varomą mašiną. Kiek mažesnė besirinksiančių dyzelinį variklį vairuotojų dalis yra Vilniaus mieste. Benzinui pirmenybę teiktų beveik penktadalis, t.y. 19 proc. apklaustųjų, kiek dažniau benzininio variklio mėgėjais yra vyresni žmonės. Hibridiniams automobiliams pirmenybę teiktų 14 proc., o elektromobiliams – 5 proc. vairuotojų.

Lietuviai išreiškia didelį susidomėjimą hibridiniais automobiliais, tačiau pastebėta, kad hibridinę transporto priemonę rečiau rinktųsi tie vairuotojai, kurie šiuo metu vairuoja prabangius automobilius. Taip pat, palyginti su latviais ir estais, didesnė dalis lietuvių pageidautų įsigyti elektromobilį, ypač moterys. Pirkdami naują mašiną mūsų šalies gyventojai taip pat daugiau dėmesio nei latviai ar estai skirtų šio pirkinio ekonomiškumui bei anglies dvideginio (CO2) emisijai. Abi savybės taip pat svarbesnės lietuvėms moterims, negu vyrams.

Tyrimas „Car Brand Health“ buvo atliktas rinkos tyrimų bendrovės TNS Emor, 2012 m. kovo-balandžio mėnesiais. Jame dalyvavo 500 Lietuvos vairuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)