„Siekdami išvengti įklimpimo sudėtingoje vietovėje, daugelis vairuotojų iš anksto įjungia priekinių ratų pavarą arba diferencialo blokavimą. Sunkvežimiui važiuojant, „Volvo“ automatinė sukibimo kontrolės sistema pagal poreikį trumpam įjungia priekinių ratų pavarą“, – sako „Volvo Trucks“ statybų segmento vadovas Jonas Odermalmas.

Sukurta naudoti sudėtingomis sąlygomis

„Volvo“ automatinę sukibimo kontrolės sistemą, kuri nuo šiol yra visų 4x4, 6x6 ir 8x6 konfigūracijos „Volvo FMX“ sunkvežimių su varančiąja priekine ašimi standartinės įrangos sąraše, savo šarnyriniuose savivarčiuose jau naudoja „Volvo Construction Equipment“.

Sistemą sudaro programinė įranga ir ratų sukimosi greičio jutikliai. Galiniam ratui pradėjus slysti, galia automatiškai paskirstoma priekiniams ratams, todėl neprarandamas sukimo momentas ir greitis. Kumštelinė mova vos per pusę sekundės įjungia priekinių ratų pavarą. Palyginti su įprastinėmis, sunkvežimių su pastovia visų ratų pavara, movomis, kumštelinė mova yra lengvesnė, ją sudaro mažiau judančių dalių. Bekele važiuojantis vairuotojas gali ir mechaniškai užblokuoti priekinį bei galinį diferencialus.

Priekinės ašies pavara leidžia išvengti sustojimų slidžiose kelio atkarpose, bet dažniausiai šios funkcijos reikia tik trumpą laiką. Automatinė sukibimo kontrolės sistema, įsijungianti tik kritiniais atvejais, įprasto važiavimo metu priekinius ratus leidžia naudoti tik vairavimui. Tokiu būdu užtikrinamas geresnis manevringumas.

Be to, išvengiama papildomų degalų sąnaudų ir jėgos agregatų bei padangų nusidėvėjimo, kurį nulemia nuolat įjungta priekinių ratų pavara. Automatinė sukibimo kontrolės sistema užtikrina optimalų varančiųjų ratų pavaros panaudojimą ir padeda tinkamai eksploatuoti sunkvežimį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)